Jaakko Ervasti
Arkeologian opiskelija Jaakko Ervastille museoala on ollut kutsumus jo pitkään.

Jaakko Ervasti on maisterivaiheen arkeologian opiskelija Oulun yliopistosta. Jaakko on lapsesta saakka ollut kiinnostunut historiasta, ja ensimmäiset alan työkokemukset ovat vahvistaneet tunnetta siitä, että museotyö on hänelle se oikea suunta työelämässä.

Museoalan opiskelijan opiskelupäivät ovat keskenään hyvin erilaisia, ja usein niiden sisältöön pystyy itse vaikuttamaan aika paljon. Pääaineensa arkeologian lisäksi Jaakko on opiskellut muun muassa museologiaa ja historiaa.

”Yleisesti ottaen arkeeni kuuluu paljon lukemista, kirjoittamista ja etenkin omaa ajattelua - olemmehan humanisteja”, Jaakko toteaa.

Arkeologian opintoihin kuuluu tavallisesti kuitenkin myös hyvin käytännönläheisiä päiviä. Esimerkiksi yhden mieleen jääneen opiskelupäivän Jaakko ja muut opiskelijat viettivät opettajansa kanssa arkeologisia kohteita kiertäen.

Jaakko saa paljon voimia opiskeluun ennen kaikkea hyvien ystävien kautta.

"Ensimmäiset alan työpaikat vahvistivat käsitystäni siitä, että tämä on oma juttuni"

”Opiskeluporukkamme kesken vietämme paljon aikaa yliopiston kirjastossa jokaisen työstäessä omia projektejaan. Muun muassa yhdessä opiskelu, keveät kahvipöytäkeskustelut ja porukassa kulkeva huumori saavat oman työskentelyn luistamaan paremmin. Nyt korona-aikoina ystävien kanssa vietetty aika on käynyt entistä tärkeämmäksi voimavaraksi, ja se on järjestynyt eri tavoin, esimerkiksi opiskelupäivän jälkeisen ulkoilun myötä”, Jaakko kertoo.

Vapaa-ajalla on tärkeää levätä kunnolla, jotta palautuu pitkistäkin opiskelupäivistä. Toimivaa vastapainoa opiskelulle ovat muun muassa ulkoilu, hyvä ruoka ja tv:n katsominen.

Jaakolle museoala on ollut kutsumus jo pienestä pitäen:

”Olen lapsesta saakka ollut kiinnostunut historiasta ja viihtynyt erilaisissa museoissa. Museoalalla työskentelyyn tutustuin aloittaessani arkeologian opinnot, ja ensimmäiset alan työpaikat vahvistivat käsitystäni siitä, että tämä on oma juttuni. Mielestäni parasta museoalalla onkin, että saa tehdä työtä, jonka kokee omaksi kutsumuksekseen ja jonka tekemisestä nauttii. Samalla saa olla tekemisissä kiinnostavien asioiden ja ihmisten kanssa, ja käyttää omaa luovuuttaan. Pidän myös siitä, että museot ovat usein rentoja ja viihtyisiä työympäristöjä.”

Jaakko Ervasti yliopistolla opiskelemassa
Jaakon arkeen kuuluu paljon lukemista, kirjoittamista ja etenkin omaa ajattelua: ”Olemmehan humanisteja”.

Kutsumuksella ja ammatillisella itsetunnolla saattoi myös olla osuutta siihen, että Jaakko liittyi Museoalan ammattiliiton jäseneksi jo varhain opiskeluaikana.

”Liityin jäseneksi saadakseni tukea ja turvaa tulevassa työelämässä. MALn toiminnassa kiinnostavat myös erilaiset koulutukset ja webinaarit, sekä se, että pysyy kartalla alan ajankohtaisista asioista”, Jaakko summaa jäsenyyden merkitystä itselleen.

"Yhtä tyypillistä museoalan työntekijää tuskin on!"

Jaakon mukaan tukea tarvitsevatkin erityisesti opiskelijat, joista moni työskentelee museoalalla opas- ja asiakaspalvelutehtävissä. Museoiden krooninen aliresursointi, koronatilanteesta puhumattakaan, vaikuttaa suoraan opiskelijoiden työskentelyolosuhteisiin:

”Opiskelijan näkökulmasta ongelma on se, että vaikka museoissa riittäisikin työtä tehtäväksi, ei useinkaan ole varaa palkata riittävästi työntekijöitä. Nyt monet työntekijät ja harjoittelijat ovat riippuvaisia esimerkiksi palkkatuen tai yliopiston harjoittelutuen saamisesta. Mielestäni moniin museoihin pitäisi pystyä palkkaamaan enemmän vakituista henkilökuntaa.”

Jaakon mielestä tämä on tärkeää myös museoalan osaamisen kasvaneiden vaatimusten myötä; alalla tarvitaan paljon erilaisia ihmisiä ja monipuolisesti erilaista osaamista. Siksi Jaakko kannustaakin museoalaa pohtivia opiskelijoita miettimään mikä oma, yllättäväkin kiinnostuksen kohde voisi olla haluttua osaamista museoalalla.

”Yhtä tyypillistä museoalan työntekijää tuskin on, vaan ennemminkin kaikenlaiset ihmiset löytävät sieltä paikkansa! Siksi kannustaisin kaikkia alalle suuntaavia kehittämään omia vahvuuksiaan ja uskomaan siihen, että sopii omaan unelma-ammattiinsa juuri omana itsenään”, Jaakko hehkuttaa.

Entä mitä Jaakko tekee vapaa-ajallaan, kun ei ole museoalan syövereissä?

”Olen armoton jalkapallon ystävä, ja iso osa vapaa-ajastani kuluukin katsomoissa ja pelikenttien laidalla. Tällä hetkellä odotan jo kovasti ensi kesän EM-kisoja, joissa tarkoituksenani on päästä kannustamaan Suomea tavalla tai toisella.”

Ajankohtaista

Mies lapioi kolikoita

Kulttuurista leikkaamalla ei pelasteta Suomen taloutta 

Kirjoittajalta MAL | 8.3.2024

Valtiovarainministeriö on julkaissut ehdotuksensa valtiontalouden kehyksiksi vuosille 2025–2028. Kulttuurin ja taiteen määrärahat ovat jälleen leikkausten kohteina. Kaavailtujen leikkausten osuus on valtion kokonaisbudjetissa marginaalinen, mutta niiden merkitys alan kasvulle, työllisyydelle ja saavutettavuudelle on puolestaan valtava. 

Lue lisää
Vihreällä taustalla Kansallisgallerian TES-neuvottelut käynnissä.

Neuvottelut Kansallisgallerian työehtosopimuksesta alkoivat 28.2.

Kirjoittajalta MAL | 1.3.2024

Kansallisgallerian työehtosopimus on voimassa 31. maaliskuuta saakka. Sopimuksen piiriin kuuluu noin 300 Kiasmassa, Ateneumissa ja Sinebrychoffin taidemuseossa työskentelevää henkilöä.
Kansallisgallerian työehtosopimuksesta neuvotellaan helmi–maaliskuussa.

Lue lisää
Kuvakooste kevään joogakuvista

Virkistystä kevääseen: jooga- ja rentoutushetkiä jäsenille (etänä)

Kirjoittajalta MAL | 1.3.2024

Myös tänä vuonna pääsemme virkistymään kevään etäjoogan äärellä. Tarjoamme jäsenetuna neljä etäyhteydellä toteutettavaa rentoutus- ja hyvinvointihetkeä, joiden toivomme tuovan virkistystä ja iloa kevääseesi!

Lue lisää
Helmikuun uutiskirje, piirros kaupunkitaloista ja sananostoina aiheita

Helmikuun uutiskirje julkaistu!

Kirjoittajalta MAL | 23.2.2024

Helmikuun jäsentiedote on lähetetty jäsenille sähköpostiin 23.2. Olethan saanut omasi? Aiheina muun muassa uudet jäsenedut eli MALn jäsenaamut ja työhyvinvointia tukeva palvelu eli lainattava äänenvahvistin.

Lue lisää

Suomi tarvitsee antiikintutkimustaan

Kirjoittajalta MAL | 19.2.2024

MAL:n hallituksen jäsen Uula Neitola avaa kirjoituksessaan antiikintutkimuksen merkitystä ja asemaa tieteenalana Suomessa – sekä syitä sille, miksi antiikin kulttuuriperinnön tutkimusta ja opetusta on uhannut alasajo useissa suomalaisissa yliopistoissa. Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry asettuu tukemaan Antiikintutkimuksen verkoston ja Helsingin yliopiston antiikintutkimuksen opiskelijoiden ainejärjestö Symposion ry:n tavoitetta säilyttää antiikin materiaalisen kulttuurin opetus Suomessa.

Lue lisää
Huolestunut nainen ja kolikoita, työttömyysturvalausunto

Lausuntomme hallituksen esitykseen työttömyysturvalain muuttamisesta

Kirjoittajalta MAL | 23.1.2024

Ansiopäiväraha on tarkoitettu väliaikaiseksi taloudelliseksi tueksi työnhakijan työttömyysjaksoille. Museo- ja kulttuuriperintöalalla, kuten niin monella naisvaltaisella alalla, palkkataso on matala. Palkasta ei pysty säästämään eikä siten varautumaan mahdollisiin työelämäkatkoksiin. Työttömyysturva on nimenomaan turva työttömyyden ajalle.

Lue lisää
Teksti: Lausuntomme vientivetoista työmarkkinamallia ja sovittelujärjestelmän kehittämistä koskeviin hallitusohjelmakirjauksiin

Lausuntomme vientivetoista työmarkkinamallia ja sovittelujärjestelmän kehittämistä koskeviin hallitusohjelmakirjauksiin

Kirjoittajalta MAL | 23.1.2024

Jos maan hallitus vahvistaa lain vientivetoisesta työmarkkinamallista, palkkaerojen kaventaminen ja
poistaminen tulee jatkossa mahdottomaksi julkisella sektorilla ja myös yksityisen sektorin
alipalkatuilla aloilla.

Lue lisää
Paremman työelämän puolesta Akava

MAL on mukana Akavan vastatoimissa

Kirjoittajalta MAL | 22.1.2024

MAL on Akavan Erityisalojen jäsenenä mukana keskusjärjestö Akavan ulosmarsseissa 6.2.2024 Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Ulosmarsseilla vaadimme maan hallitusta palaamaan suomalaiselle neuvottelujen tielle ja etsimään tasapainoisempia vaihtoehtoja työelämäheikennyksille.

Lue lisää
Kuvakaappaus mielipidekirjoitus

Mielipidekirjoituksemme Keskisuomalaiseen: Kuntatalous ei pelastu kulttuuria leikkaamalla

Kirjoittajalta MAL | 18.1.2024

Kulttuuri-, museo- ja kirjastopalvelut ovat tärkeitä kaupunkilaisten hyvinvointia ja osallistumista edistäviä palveluja, joista leikkaaminen on lyhytnäköistä eikä pelasta vaikeaan tilanteeseen ajautunutta kuntataloutta.

Lue lisää
Aikuiskoulutustuki ja vuorotteluvapaa-lausunto

Lausuntomme aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaan lakkauttamisesitykseen

Kirjoittajalta MAL | 10.1.2024

Voimassa olevaan museopoliittiseen ohjelmaan on kirjattu, että museotyö on moniammatillista ja vahvasti verkottunutta niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Museoalan vahvuutena nähdään työntekijöiden korkea osaamisen taso, johon näyttelytoiminnan, kokoelmatyön, yleisötyön sekä tieto- ja asiantuntijapalveluiden laatu perustuu ja tätä osaamista halutaan ylläpitää ja kehittää.

Lue lisää
ammattilaisesittelyt