- Olemme tyytyväisiä Kansallisgallerian henkilöstön ja työnantajan vahvaan yhteishenkeen ja kykyyn löytää molempia palveleva palkkaratkaisu, kertoo JUKOn pääneuvottelijana toiminut työmarkkinalakimies Kari Eskola Akavan Erityisaloista.

Kansallisgalleriassa työnantaja ja luottamusmiehet pääsivät määräajassa paikalliseen palkkaratkaisuun työehtosopimuksen ns. optiovuoden käyttämisestä vuonna 2023.

Palkat nousevat 1.6.2023 yleiskorotuksella 2,4 %. Henkilöstö saa myös 400 euron kertaerän 15.3.2023  sekä 240 euron kertaerän 15.10.2023. Jälkimmäinen kertaerä maksetaan lisäksi pohjalle vuodelle 2024 suunniteltavaan uuteen palkkausjärjestelmään, tai jos tästä ei päästäisi sopimukseen 28.2.2024 mennessä, erä tulee maksuun 0,5 %:n yleiskorotuksena 1.4.2024.

”Olemme tyytyväisiä Kansallisgallerian henkilöstön ja työnantajan vahvaan yhteishenkeen ja kykyyn löytää molempia palveleva palkkaratkaisu”, kertoo JUKOn pääneuvottelijana toiminut työmarkkinalakimies Kari Eskola Akavan Erityisaloista.

”Kansallisgallerian tuloksellisuus ja näkymät ovat vakaalla pohjalla ja tätä vasten saavutettu 4,5 %:n kustannustason ratkaisu on osapuolille kohtuullinen.”

Kansallisgallerian työehtosopimus on voimassa 31.3.2024 saakka.

”Kansallisgalleriassa henkilöstön edustajien ja työnantajan välinen yhteistyö on esimerkillistä ja tämän ansiosta ratkaisu saavutettiin ennätysajassa. Nyt syntyneen paikallisen palkkaratkaisun merkittävä osa on ensi vuonna rakennettava palkkausjärjestelmä, jonka rakentamiselle ratkaisu antaa hyvät edellytykset”, kehuu neuvottelupäällikkö Katja Aho JUKOsta.

”Palkansaajajärjestöt JUKO, PRO ja JHL tekivät tässä hyvää yhteistyötä. Koen, että Kansallisgallerian arvot Yhdessä, avoimesti ja asiantuntevasti tulivat paikallisessa sopimisessa hyvin testatuiksi", toteaa JUKOn luottamusmies Kirsi Muurama.

JUKOn hallitus hyväksyi Kansallisgallerian neuvottelutuloksen 16.2.2023. Työehtosopimusosapuolina Kansallisgalleriassa toimivat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Ammattiliitto Pro ja Sivistystyönantajat Sivista. Museoalan henkilöstöstä suurin osa kuuluu Akavan Erityisaloihin, joka on JUKOn jäsenliitto.

Työmarkkinalakimies Kari Eskola, Akavan Erityisalat
Puhelin 0201 235 367, kari.eskola@akavanerityisalat.fi

Uutinen on julkaistu alun perin Akavan Erityisalojen sivuilla.

Ajankohtaista

Käsi, joka allekirjoittaa sopimusta

Yksityisille museoille saatiin uusi työehtosopimus

Kirjoittajalta MAL | 23.3.2023

– Aivan uutta on työehtosopimuskaudelle asetettava kehittämistyöryhmä, joka tulee selvittämään mahdollisuuksia lisätä museoalan houkuttelevuutta työmarkkinoilla. Työvoiman saatavuus ja pysyvyys on alalla yhä suurempi haaste.

Lue lisää
HS kuvakaappaus mielipidekirjoituksesta, Kansallismuseon karhupatsas

Mielipidekirjoituksemme: Museo- ja kulttuuriperintöala ei kestä enää leikkauksia

Kirjoittajalta MAL | 18.3.2023

Kun ehdotetaan leikkauksia, tulisi olla jotain, mistä leikata. Kulttuurin osuus valtion budjetista ei ole edes yhtä prosenttia, joka poliittisessa keskustelussa on ollut tavoitteena jo usean vuoden ajan.

Lue lisää
Kädenpuristus sopimuksesta

Neuvottelutulos yksityisten museoiden työehtosopimuksesta

Kirjoittajalta MAL | 14.3.2023

Akavan Erityisalat ja Palvelualojen työnantajaliitto PALTA ovat päässeet neuvottelutulokseen yksityisten museoiden työehtosopimuksesta. Sopimuksen piirissä on noin 600 työntekijää.

Lue lisää
Uutisotsikoita jäsentiedotteesta maaliskuu 2023

Maaliskuun jäsenkirje lähetetty sähköpostissa!

Kirjoittajalta MAL | 9.3.2023

Maaliskuun uutiskirje on lähetetty 8.3. Käy lukemassa edunvalvontakuulumiset palkkaratkaisuista. MALn hallitushaku on myös avattu – lue lisää ja hae hallitukseen!

Lue lisää
Kunta-ala 2023 -2024 -teksti punaisella pohjalla

Palkankorotukset kasvoivat kunnissa ja hyvinvointialueilla – lisäksi kertaerä!

Kirjoittajalta MAL | 7.3.2023

Neuvottelujen tuloksena vientialojen heijastusvaikutus siirtyi täysimääräisenä kuntien ja hyvinvointialueitten palkankorotuksiin. Tämä tulos takaa kuntiin ja hyvinvointialueille palkkauksen tason nostamisen palkkaohjelman avulla. Sitä kevään 2022 lakoilla juuri haettiin!

Lue lisää
Kansallisgallerian palkkaratkaisu 2023 -teksti vihreällä pohjalla.

Kansallisgalleriaan palkkaratkaisu hyvällä yhteistyöllä

Kirjoittajalta MAL | 7.3.2023

Kansallisgalleriassa työnantaja ja luottamusmiehet pääsivät määräajassa paikalliseen palkkaratkaisuun työehtosopimuksen ns. optiovuoden käyttämisestä vuonna 2023.

Lue lisää
Hallituksen jäseniä 2022

Kiinnostaako museo- ja kulttuuriperintöalan edunvalvonta? Hae MALn hallitukseen!

Kirjoittajalta MAL | 2.3.2023

Hallituksen jäsenenä olet jäsenistömme äänitorvi. Hallituksessa pääset näköalapaikalle käsittelemään museo- ja kulttuuriperintöalaa ravistelevia ajankohtaisia työelämä- ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Pääset sparraamaan edunvalvonta-asioita muiden hallituslaisten ja MALn toimihenkilöiden kanssa sekä myös osana laajemman ammattiyhdistysverkoston ja kattojärjestö Akavan Erityisalojen toimintaa.

Lue lisää
Uutiskirjeen kuva. Kaappauksia uutiskirjeen teksteistä.

Helmikuun jäsenkirje lähetetty sähköpostissa!

Kirjoittajalta MAL | 17.2.2023

Helmikuun uutiskirje on lähetetty 17.2. Käy lukemassa edunvalvontakuulumiset ja osallistu ajankohtaisiin tapahtumiimme joko etänä tai paikan päällä.

Lue lisää

Museologian seminaariin haetaan puhujia!

Kirjoittajalta MAL | 14.2.2023

Museologian seminaari järjestetään 20. – 21.4.2023 Jyväskylässä teemalla Tulevaisuuden museota rakentamassa. Seminaariin haetaan puhujia kulttuuriperintöalan ammattilaisista ja opiskelijoista – hae puhujaksi 1.3.2023 mennessä!

Lue lisää
Kuvakaappaus mielipidekirjoituksesta Turun Sanomista

Mielipidekirjoituksemme: Hakeeko Turun yliopisto säästöjä kulttuuriperinnöstämme?

Kirjoittajalta MAL | 14.2.2023

Museoiden menestys pohjaa koulutettuun ja osaavaan henkilöstöön, mutta vakaista työllisyysnäkymistä huolimatta kulttuuriperintöalan oppiaineisiin kohdistuu säästöpaineita. Tämä on näkynyt täytettyjen professuurien vähentymisenä ja opetushenkilökunnan osa-aikaisuuksina useissa yliopistoissa.

Lue lisää
edunvalvonta kansallisgalleria mal työehtosopimus yleiskorotus