Museot ovat toipumassa koronasta poikkeusjärjestelyin. Kevään sulku ja leikkautuneet lipputuotot näkyvät nyt varovaisuutena palkata kesätyöntekijöitä.

Museoalan ammattiliiton mukaan kevään ja kesän koronapandemia näkyy sekä opiskelijoiden että muun museoalan määräaikaisen työvoiman työtilanteessa kasvaneena epävarmuutena.

- Moni opiskelija on jäänyt kokonaan ilman kesätyötä, rekrytointeja on keskeytetty ja jopa aiemmin sovittuun on voinut tulla muutosta, kertoo järjestökoordinaattori Heta Hedman Museoalan ammattiliitosta.

- Olemme perinteisesti keväisin seuranneet museoalan kesätyöilmoituksia. Tänä keväänä museot rekrytoivat vähemmän, mutta avoinna olleiden työpaikkojen palkkaus on ollut suositusten mukainen. Siitä pisteet museoille, Hedman sanoo.

Museoalan opiskelijoiden ahdinko näkyy liiton jäsenneuvonnassa.

- Normaalioloissa liittomme kehottaa opiskelijoita hakeutumaan alan töihin kesäksi. Nyt museotyötä on niukemmin tarjolla, joten tänä kesänä voi olla sopiva hetki etsiä työtä, jota ei normaalisti tulisi kokeilleeksi, pohtii Museoalan ammattiliiton hallituksen opiskelijajäsen, arkeologiaa opiskeleva Jaakko Ervasti.

- Työnhaussa on nyt korostunut aivan erityisellä tavalla oma aktiivisuus: nyt jos koskaan on tärkeää uskaltaa avata suunsa ja olla ennakkoluuloton erilaisten töiden suhteen. Lopulta kaikenlainen työkokemus on eduksi. Hyödyllistä kokemusta voi kerryttää myös esimerkiksi järjestö- tai vapaaehtoistoiminnasta.

- Toimeentulon kannalta myös opiskelu kesän aikana voi olla kannattava ajatus. Kesä on hyvää aikaa esimerkiksi kurssien suorittamiseen tai opinnäytetyön valmistelemiseen.

- Koronapandemian vuoksi myös itselläni peruuntuivat kesälle suunnitellut työt museoalalla. Niiden tilalle on tullut muun muassa perheen auttamista ja oman gradun työstämistä, Oulun yliopistossa arkeologiaa opiskeleva Jaakko Ervasti kertoo.

Museoiden koronasulku vei monelta työn

Museot aukenivat kesäkuussa reilun kahden kuukauden sulun jälkeen poikkeusjärjestelyin. Turvavälien säilymiseen, korostettuun hygieniaan ja erilaiseen suojautumiseen panostetaan. Monet museot rajoittavat hallituksen ohjeistuksen mukaisesti sisälle pääsevän yleisön määrää ja yleisötapahtumia.

Museoalan ammattiliiton koronakyselyn mukaan moni museoammattilainen pystyi koronasulun aikana  jatkamaan omaa työtään etänä. Joissain museoissa uudelleenorganisoitiin töitä siten, että asiakaspalvelutehtävissä työskenteleville osoitettiin muita tehtäviä.

- Monelta jäseneltämme loppuivat kuitenkin työt keväällä kuin seinään. Työttömyyskassasta päivärahaetuutta saavien jäsentemme määrä hyppäsi maaliskuusta kesäkuun alkuun 28  prosenttia. Ero viime vuoden kesäkuun alkuun on vielä dramaattisempi, työttömiä museoalan jäseniä oli nyt kesäkuun alussa 50 prosenttia enemmän, kertoo Museoalan ammattiliiton toiminnanjohtaja Katariina Mäkelä.

- Asiakaspalvelutyötä tekevät, oppaat ja keikkaluonteista työtä tekevät ovat koronakyselymme mukaan kärsineet eniten museoiden sulkeuduttua yleisöltä. Niukan kevään jälkeen valitettavasti myös kesä näyttäytyy tälle ryhmälle epävarmana.

Museoalan ammattiliiton koronakyselyyn vastanneista noin puolet koki poikkeustilanteella olleen vaikutusta myös  työssä jaksamiseen ja työhyvinvointiin. Koronaepidemian koetaan aiheuttaneen ahdistusta, pelkoja, epävarmuutta, toivottomuutta sekä stressiä. Osa ahdistuksesta liittyy työpaikan säilymiseen ja toimeentuloon, mutta myös pelkoon terveydestä ja hyvinvoinnista uudenlaisen pandemian äärellä.

- Korona-aika on kuormittanut ja kuormittaa edelleen alamme ammattilaisia ja opiskelijoita niin henkisesti kuin taloudellisestikin. Lähtökohtaisesti varsinkin opiskelijat ja muut asiakaspalvelutyöntekijät  ovat haavoittuvaisessa tilanteessa museoalan työmarkkinoilla, Hedman, Mäkelä ja Ervasti summaavat.

Museoalan ammattiliitto ja Akavan Erityisalat jatkavat kampanjointia museoalan palkkojen edistämiseksi tunnisteella #alanarvostus. Korkeakoulutetut ammattilaiset tulee saada pois palkkakuopasta.

Museoalan ammattiliiton koronakysely toteutettiin 26.3.–14.6.2020. Kyselyyn vastasi 167 museoalan ammattilaista.

Lisätiedot:

Järjestökoordinaattori Heta Hedman
heta.hedman@museoalanammattiliitto.fi
puh. 040 838 0739

Toiminnanjohtaja Katariina Mäkelä
katariina.makela@museoalanammattiliitto.fi puh. 040 7747 620

Museoalan ammattiliiton hallituksen opiskelijajäsen Jaakko Ervasti
arkeologian opiskelija, Oulun yliopisto
jaakko.ervasti@yahoo.com
puh. 044 061 2962

 

Koronasta kysyttyä / opiskelijat

Koronasta kysyttyä / 0-tuntisopimukset, keikkatyö, freelance-työ

https://www.kesaduunari.fi/

Ajankohtaista

Kiinnostaako museo- ja kulttuuriperintöalan edunvalvonta? Hae MALn hallitukseen!

Kirjoittajalta MAL | 28.3.2024

Hallituksen jäsenenä olet jäsenistömme äänitorvi. Hallituksessa pääset näköalapaikalle käsittelemään museo- ja kulttuuriperintöalaa ravistelevia ajankohtaisia työelämä- ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Pääset sparraamaan edunvalvonta-asioita muiden hallituslaisten ja MALn toimihenkilöiden kanssa sekä myös osana laajemman ammattiyhdistysverkoston ja kattojärjestö Akavan Erityisalojen toimintaa.

Lue lisää
Yhdistelmätehtävät ovat kuntien kulttuurialan asiantuntija- ja esihenkilötehtävien ongelmana -teksti vihreällä taustalla

Yhdistelmätehtävät ovat kuntien kulttuurialan asiantuntija- ja esihenkilötehtävien ongelmana

Kirjoittajalta MAL | 20.3.2024

Oripään kunta julkaisi rekrytointi-ilmoituksen, jossa haettiin alle 3 000 euron kuukausipalkalla kirjastonjohtajaa vastuunaan kirjasto-, museo- ja kulttuuritoimi, kunnan markkinointi, maahanmuuttotyö sekä hyvinvointilautakunnan esittelijän tehtävät. Rekrytointi kuvastaa yleistymässä olevaa yhdistelmätehtävien ongelmaa.

Lue lisää
Mies lapioi kolikoita

Kulttuurista leikkaamalla ei pelasteta Suomen taloutta 

Kirjoittajalta MAL | 8.3.2024

Valtiovarainministeriö on julkaissut ehdotuksensa valtiontalouden kehyksiksi vuosille 2025–2028. Kulttuurin ja taiteen määrärahat ovat jälleen leikkausten kohteina. Kaavailtujen leikkausten osuus on valtion kokonaisbudjetissa marginaalinen, mutta niiden merkitys alan kasvulle, työllisyydelle ja saavutettavuudelle on puolestaan valtava. 

Lue lisää
Vihreällä taustalla Kansallisgallerian TES-neuvottelut käynnissä.

Neuvottelut Kansallisgallerian työehtosopimuksesta alkoivat 28.2.

Kirjoittajalta MAL | 1.3.2024

Kansallisgallerian työehtosopimus on voimassa 31. maaliskuuta saakka. Sopimuksen piiriin kuuluu noin 300 Kiasmassa, Ateneumissa ja Sinebrychoffin taidemuseossa työskentelevää henkilöä.
Kansallisgallerian työehtosopimuksesta neuvotellaan helmi–maaliskuussa.

Lue lisää
Kuvakooste kevään joogakuvista

Virkistystä kevääseen: jooga- ja rentoutushetkiä jäsenille (etänä)

Kirjoittajalta MAL | 1.3.2024

Myös tänä vuonna pääsemme virkistymään kevään etäjoogan äärellä. Tarjoamme jäsenetuna neljä etäyhteydellä toteutettavaa rentoutus- ja hyvinvointihetkeä, joiden toivomme tuovan virkistystä ja iloa kevääseesi!

Lue lisää
Helmikuun uutiskirje, piirros kaupunkitaloista ja sananostoina aiheita

Helmikuun uutiskirje julkaistu!

Kirjoittajalta MAL | 23.2.2024

Helmikuun jäsentiedote on lähetetty jäsenille sähköpostiin 23.2. Olethan saanut omasi? Aiheina muun muassa uudet jäsenedut eli MALn jäsenaamut ja työhyvinvointia tukeva palvelu eli lainattava äänenvahvistin.

Lue lisää

Suomi tarvitsee antiikintutkimustaan

Kirjoittajalta MAL | 19.2.2024

MAL:n hallituksen jäsen Uula Neitola avaa kirjoituksessaan antiikintutkimuksen merkitystä ja asemaa tieteenalana Suomessa – sekä syitä sille, miksi antiikin kulttuuriperinnön tutkimusta ja opetusta on uhannut alasajo useissa suomalaisissa yliopistoissa. Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry asettuu tukemaan Antiikintutkimuksen verkoston ja Helsingin yliopiston antiikintutkimuksen opiskelijoiden ainejärjestö Symposion ry:n tavoitetta säilyttää antiikin materiaalisen kulttuurin opetus Suomessa.

Lue lisää
Huolestunut nainen ja kolikoita, työttömyysturvalausunto

Lausuntomme hallituksen esitykseen työttömyysturvalain muuttamisesta

Kirjoittajalta MAL | 23.1.2024

Ansiopäiväraha on tarkoitettu väliaikaiseksi taloudelliseksi tueksi työnhakijan työttömyysjaksoille. Museo- ja kulttuuriperintöalalla, kuten niin monella naisvaltaisella alalla, palkkataso on matala. Palkasta ei pysty säästämään eikä siten varautumaan mahdollisiin työelämäkatkoksiin. Työttömyysturva on nimenomaan turva työttömyyden ajalle.

Lue lisää
Teksti: Lausuntomme vientivetoista työmarkkinamallia ja sovittelujärjestelmän kehittämistä koskeviin hallitusohjelmakirjauksiin

Lausuntomme vientivetoista työmarkkinamallia ja sovittelujärjestelmän kehittämistä koskeviin hallitusohjelmakirjauksiin

Kirjoittajalta MAL | 23.1.2024

Jos maan hallitus vahvistaa lain vientivetoisesta työmarkkinamallista, palkkaerojen kaventaminen ja
poistaminen tulee jatkossa mahdottomaksi julkisella sektorilla ja myös yksityisen sektorin
alipalkatuilla aloilla.

Lue lisää
Paremman työelämän puolesta Akava

MAL on mukana Akavan vastatoimissa

Kirjoittajalta MAL | 22.1.2024

MAL on Akavan Erityisalojen jäsenenä mukana keskusjärjestö Akavan ulosmarsseissa 6.2.2024 Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Ulosmarsseilla vaadimme maan hallitusta palaamaan suomalaiselle neuvottelujen tielle ja etsimään tasapainoisempia vaihtoehtoja työelämäheikennyksille.

Lue lisää