Tuore kulttuuriministeri Antti Kurvinen kutsui 22.6.2021 kulttuurialan toimijoita mukaan pyöreän pöydän keskusteluun taide- ja kulttuurialan ajankohtaisista aiheista. MAL oli mukana keskustelussa.

Rahoitusta ja jälleenrakennustyötä

Kulttuuriministeri nosti esiin huolensa koronarajoitusten vaikutuksista kulttuurialalle. Ministerin puheenvuorossa sivuttiin myös veikkausvoittovarojen tilannetta, jossa haetaan kokonaisratkaisua jatkoa ajatellen. Ratkaisuna voi olla se, että rahoitus siirretään kokonaan budjettiin tai hybridimalli, jolloin osa tulisi jatkossakin budjetista ja osa vanhaan tapaan Veikkauksen varoista. Rahoituspäätösten tulisi olla yli hallituskauden kestäviä.

Rahoituksen ohella ministeri korosti jälleenrakennustyön tärkeyttä. Supistuva rahoitus tuo haasteita ja yhteistyö sote- ja hyvinvointitahojen kanssa on tärkeää. Koronarajoitusten purkua täytyy jatkaa ja samalla tarvitaan varautumista ennakkoon seuraaviin kriiseihin. Kriisi on tuonut pintaan monia kysymyksiä, jotka ovat olleet olemassa ennen koronaakin ja todella konkretisoituneet pitkittyneessä epidemiatilanteessa. Esimerkiksi nyt yhteiskunta on auki, mutta yleisötilaisuudet ei.

Yhteiskunta on auki, mutta yleisötilaisuudet ei.

 

Ministeri totesikin, että kulttuuriala on nyt todella tullut näkyväksi ja sitä kautta meillä on myös momentum tuoda alaamme esiin.

Museoalan ammattiliiton viesti

Museoalan viestinä korostimme ministeriöön korona-ajan tuomia haasteita nimenomaan henkilöstölle. Jo valmiiksi matalapalkkaiset, mutta korkeakoulutetut, asiantuntijat ovat olleet useampaan otteeseen lomautettuina tai kokonaan ilman töitä tai edes työttömyysturvaa (etenkin museo-oppaat). Ongelmaa on työttömyysturvaa ja työsuhteita määrittelevissä laeissa. Yhteistyö sosiaali- ja työttömyysturvan osalta onkin tärkeää eri ministeriöiden kesken.

Juuri julkaistu Museotilasto 2020 kertoo karua kieltä korona-ajasta, kun museot olivat usean kuukauden suljettuina. Museokäynnit vähenivät yli 3 miljoonaa käyntiä edelliseen vuoteen verrattuna ja museoiden omarahoitus laski liki neljänneksen. Taloudellisesti museoissa on entistä tiukempaa. Museoiden rahoituksen tulisi olla pitkäjänteistä ja ennakoitavaa, siksikin kulttuurin rahoitukselle on tavoitteena minimissään 1 % valtion budjetista.

Maakuntauudistuksen jälkeen on pelkona kuntien kiristyvä rahoitus ja se miten laadukkaat ja lakisääteisetkin museo- ja kulttuuripalvelut pystytään tuottamaan. Kulttuurilla on tutkitusti hyvinvointivaikutuksia - ja ennaltaehkäisevä toiminta on aina edullisempaa. Museot ovat myös kuntien vetovoimatekijöitä. Niissä vierailee paikkakunnan omien asukkaiden lisäksi matkailijoita, jotka jättävät kuntaan rahaa myös museoiden ulkopuolelle (hotellit, ravintolat). Museot työllistävät suoraan, mutta myös  välillisesti eli tuottavat verotuloja kunnan alueelle.

Alaa kiinnostavan tekijänoikeuslain direktiivin käsittelystä saimme ministeriltä vielä niukasti tietoa, mutta eduskuntakäsittely tulee olemaan viikolla 42.

MAL nosti vielä viestissään esiin, että voimassa olevaan museopoliittiseen ohjelmaan on kirjattu hyviä tavoitteita, mutta tavoitteiden toteuttaminen vaatii taloudellista panostusta ja etenkin osaavaa henkilökuntaa. Aiemmissa puheenvuoroissa mainittu digitaalisuus ja sen kehittäminen vaatii myös resursseja. Miten turvataan se, että Mupolin hyvät tavoitteet ovat toteuttamiskelpoisia?

Kiitos ministeriölle, että saimme osallista tilaisuuteen. Jatketaan yhdessä työtä alan riittävien resurssien ja rahoituksen puolesta.

Kulttuuriministerin pyöreän pöydän keskustelu toteutettiin etätapaamisena ja osallistujia oli yli 80. Museoalan ammattiliitosta tapahtumaan osallistui toiminnanjohtaja Katariina Mäkelä.

Ajankohtaista

Vastaa kyselyyn työstä vaikean historian parissa!

Kirjoittajalta MAL | 17.4.2024

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ja Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry selvittävät historian parissa työskentelevien ammattilaisten kokemuksia vaikeiden historiallisten aiheiden käsittelystä museotyössä ja historiantutkimuksessa. Kyselyyn voi vastata 17.4.-12.5.2024 välisenä aikana.

Lue lisää
Henkilö kirjoittaa kannettavalla tietokoneella

Jäsenten ääni kuuluviin – MALn jäsenblogi

Kirjoittajalta MAL | 9.4.2024

MALn jäsenblogi on jäsenten oma kanava, jolla voi jakaa ajatuksia ajankohtaisista työelämän ilmiöistä. Aiheena voi olla monipuolisesti museo- ja kulttuuriperintöalan ammattilaisen tai alalle kouluttautuvan työelämään tai arkeen liittyvät kysymykset. Kaikki jäsenet ovat tervetulleita kirjoittamaan jäsenblogiin.

Lue lisää

Kiinnostaako museo- ja kulttuuriperintöalan edunvalvonta? Hae MALn hallitukseen!

Kirjoittajalta MAL | 28.3.2024

Hallituksen jäsenenä olet jäsenistömme äänitorvi. Hallituksessa pääset näköalapaikalle käsittelemään museo- ja kulttuuriperintöalaa ravistelevia ajankohtaisia työelämä- ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Pääset sparraamaan edunvalvonta-asioita muiden hallituslaisten ja MALn toimihenkilöiden kanssa sekä myös osana laajemman ammattiyhdistysverkoston ja kattojärjestö Akavan Erityisalojen toimintaa.

Lue lisää
Yhdistelmätehtävät ovat kuntien kulttuurialan asiantuntija- ja esihenkilötehtävien ongelmana -teksti vihreällä taustalla

Yhdistelmätehtävät ovat kuntien kulttuurialan asiantuntija- ja esihenkilötehtävien ongelmana

Kirjoittajalta MAL | 20.3.2024

Oripään kunta julkaisi rekrytointi-ilmoituksen, jossa haettiin alle 3 000 euron kuukausipalkalla kirjastonjohtajaa vastuunaan kirjasto-, museo- ja kulttuuritoimi, kunnan markkinointi, maahanmuuttotyö sekä hyvinvointilautakunnan esittelijän tehtävät. Rekrytointi kuvastaa yleistymässä olevaa yhdistelmätehtävien ongelmaa.

Lue lisää
Mies lapioi kolikoita

Kulttuurista leikkaamalla ei pelasteta Suomen taloutta 

Kirjoittajalta MAL | 8.3.2024

Valtiovarainministeriö on julkaissut ehdotuksensa valtiontalouden kehyksiksi vuosille 2025–2028. Kulttuurin ja taiteen määrärahat ovat jälleen leikkausten kohteina. Kaavailtujen leikkausten osuus on valtion kokonaisbudjetissa marginaalinen, mutta niiden merkitys alan kasvulle, työllisyydelle ja saavutettavuudelle on puolestaan valtava. 

Lue lisää
Vihreällä taustalla Kansallisgallerian TES-neuvottelut käynnissä.

Neuvottelut Kansallisgallerian työehtosopimuksesta alkoivat 28.2.

Kirjoittajalta MAL | 1.3.2024

Kansallisgallerian työehtosopimus on voimassa 31. maaliskuuta saakka. Sopimuksen piiriin kuuluu noin 300 Kiasmassa, Ateneumissa ja Sinebrychoffin taidemuseossa työskentelevää henkilöä.
Kansallisgallerian työehtosopimuksesta neuvotellaan helmi–maaliskuussa.

Lue lisää
Kuvakooste kevään joogakuvista

Virkistystä kevääseen: jooga- ja rentoutushetkiä jäsenille (etänä)

Kirjoittajalta MAL | 1.3.2024

Myös tänä vuonna pääsemme virkistymään kevään etäjoogan äärellä. Tarjoamme jäsenetuna neljä etäyhteydellä toteutettavaa rentoutus- ja hyvinvointihetkeä, joiden toivomme tuovan virkistystä ja iloa kevääseesi!

Lue lisää
Helmikuun uutiskirje, piirros kaupunkitaloista ja sananostoina aiheita

Helmikuun uutiskirje julkaistu!

Kirjoittajalta MAL | 23.2.2024

Helmikuun jäsentiedote on lähetetty jäsenille sähköpostiin 23.2. Olethan saanut omasi? Aiheina muun muassa uudet jäsenedut eli MALn jäsenaamut ja työhyvinvointia tukeva palvelu eli lainattava äänenvahvistin.

Lue lisää

Suomi tarvitsee antiikintutkimustaan

Kirjoittajalta MAL | 19.2.2024

MAL:n hallituksen jäsen Uula Neitola avaa kirjoituksessaan antiikintutkimuksen merkitystä ja asemaa tieteenalana Suomessa – sekä syitä sille, miksi antiikin kulttuuriperinnön tutkimusta ja opetusta on uhannut alasajo useissa suomalaisissa yliopistoissa. Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry asettuu tukemaan Antiikintutkimuksen verkoston ja Helsingin yliopiston antiikintutkimuksen opiskelijoiden ainejärjestö Symposion ry:n tavoitetta säilyttää antiikin materiaalisen kulttuurin opetus Suomessa.

Lue lisää
Huolestunut nainen ja kolikoita, työttömyysturvalausunto

Lausuntomme hallituksen esitykseen työttömyysturvalain muuttamisesta

Kirjoittajalta MAL | 23.1.2024

Ansiopäiväraha on tarkoitettu väliaikaiseksi taloudelliseksi tueksi työnhakijan työttömyysjaksoille. Museo- ja kulttuuriperintöalalla, kuten niin monella naisvaltaisella alalla, palkkataso on matala. Palkasta ei pysty säästämään eikä siten varautumaan mahdollisiin työelämäkatkoksiin. Työttömyysturva on nimenomaan turva työttömyyden ajalle.

Lue lisää
kulttuuriala kulttuuriministeri mal ministeri momentum museoala pyöreäpöytä vetovoimatekija