Suomelle valmistellaan ensimmäistä kulttuuriperintöstrategiaa. Tavoitteena on laatia valtioneuvoston periaatepäätös vuoteen 2030 ulottuvaksi kulttuuriperintöstrategiaksi, jossa kulttuuriperintö on voimavara tulevaisuuden kestäville ratkaisuille yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla. Strategiaehdotuksen lausuntoaika päättyi 31.8.22 ja myös MAL antoi lausunnon.

Ohjausryhmän ja työryhmän ehdotus kulttuuriperintöstrategiaksi julkistettiin 18.5.2022. Kulttuuriperintöstrategian arvoina ovat kestävyys, moninaisuus ja yhdenvertaisuus sekä vastuu kulttuuriperinnön säilyttämisestä ja suojelusta tuleville sukupolville. Tavoitteena on, että kulttuuriperintöä arvostetaan ja sen suojelu ja vaaliminen ovat kaikkien yhteinen tehtävä.

"Tavoitteena on, että kulttuuriperintöä arvostetaan ja sen suojelu ja vaaliminen ovat kaikkien yhteinen tehtävä."

 

Strategian lähtökohtana on monimuotoisen aineellisen, aineettoman ja digitaalisen kulttuuriperinnön ja kulttuuriympäristöjen vaaliminen, kehittäminen ja hyödyntäminen yhteiskunnan voimavarana.

 

 

Museoalan ammattiliitto antoi myös lausunnon

Kulttuuriperintöstrategiasta annettiin yhteensä 161 lausuntoa. Lausuntopalvelusta pääsee tutustumaan kaikkiin annettuihin lausuntoihin.

Museoalan ammattiliitto totesi lausunnossaan muun muassa, että strategiassa on huomioitu hyvin erilaiset ihmisryhmät ja toimijat unohtamatta globaalisuutta ja ilmastokriisiä. Myös kulttuurinen kestävyys, saavutettavuus, osallistavuus, yhteiskunnan ja yksilöiden resilienssi sekä taloudelliset näkökulmat on huomioitu.

Tavoitteet ja toimenpidelinjaukset tukevat hyvin Museoalan ammattiliiton tekemää edunvalvontatyötä niin alan palkkauksen kuin koulutuspolitiikan näkökulmista. Esimerkiksi kulttuuriperintöalan osaajien saatavuus eli riittävä henkilöstöresurssi on taattava. Alan on oltava houkutteleva palkkauksen ja muiden työehtojen osalta ja pystyttävä kilpailemaan koulutetusta työvoimasta.

"Alan on oltava houkutteleva palkkauksen ja muiden työehtojen osalta ja pystyttävä kilpailemaan koulutetusta työvoimasta."

 

MAL näkee tärkeänä konkreettisena kehotuksena kirjauksen: ”Yhteiskunnan tulee huolehtia taloudellisten, hallinnollisten ja lainsäädännöllisten edellytysten luomisesta kulttuuriperintötyölle ja kulttuuriperintöalan toimijoille.”

Myös kestävän kehityksen, ilmastokriisin sekä kansallisen ja  globaalin tilanteen huomioiminen ovat tärkeitä aspekteja strategiassa.

Kestävä kulttuuriperinnön vaaliminen tarvitsee vahvaa taloudellista panostusta, jotta alalla on jatkossakin monialaista ja asiantuntevaa henkilöstöresurssia.

Tarvitaan vielä erillinen toimeenpanosuunnitelma

Tavoitteiden ja toimenpidelinjausten ohella tarvitaan kuitenkin selkeä toimeenpanosuunnitelma.

Toimeenpanosuunnitelma on erittäin tärkeä, jotta strategia saadaan oikeasti käyttöön. Toimeenpanosuunnitelmassa tarvitaan selkeitä kirjauksia ja konkretiaa, kuka käytännössä vastaa ja mitä rooleja kenelläkin toimeenpanossa on.

Selkeät roolit helpottavat käytännön työtä ja auttavat tavoitteiden saavuttamisessa. Toimeenpanosuunnitelmassa tarvitaan myös arviot ja kirjaukset lisäresurssien tarpeesta, jotta strategian kaikkia osa-alueita saadaan edistettyä suunnitelmallisesti.

Alla olevista painikkeista pääsee lukemaan koko strategiaehdotuksen sekä kaikki annetut lausunnot.

Ajankohtaista

kissa ja taskukalenteri 2023

Perinteinen jäsenetu: Akava-kalenteri 2023 – tilaa omasi ajoissa!

Kirjoittajalta MAL | 19.9.2022

Nyt on hyvä aika luoda katse tulevaan ja tilata jäsenetuna Akava-kalenteri 2023. Kalenteri on ilmainen MALn jäsenille, mutta se pitää tilata. Voit tilata kalenterin ennakkoon 31.10.2022 mennessä. Kalenterit postitetaan marraskuussa. Toimi ajoissa – älä unohda!

Lue lisää
Jäsentiedote syyskuu

Syyskuun jäsenkirje julkaistu!

Kirjoittajalta MAL | 14.9.2022

Syyskuun jäsentiedote on lähetetty sähköpostiin 12.9. Ajankohtaisena muun muassa yhteystietojen tarkistus ja ryhmätyönohjaus henkilöstöedustajille. Myös perinteisen jäsenetumme eli Akava-kalenterin tilauslomake on avattu!

Lue lisää
Ihmisiä läppäreillä piirros

Luottamusmies (henkilöstöedustaja), hae syksyn työnohjausryhmään!

Kirjoittajalta MAL | 12.9.2022

Luottamusmies, henkilöstöedustaja, työsuojeluvaltuutettu – kaipaatko vertaistukea luottamustoimesi ja työsi kehittämiseksi? Hae jäsenistämme koottavaan työnohjausryhmään, jossa pohditaan ja kehitetään omaa työtä osaavan työnohjaajan johdolla.

Lue lisää
Saunavasta ja teksti kulttuuriperintöstrategia 2030

Suomen ensimmäisen kulttuuriperintöstrategian lausuntokierros päättyi elokuussa

Kirjoittajalta MAL | 6.9.2022

Tavoitteena on laatia valtioneuvoston periaatepäätös vuoteen 2030 ulottuvaksi kulttuuriperintöstrategiaksi, jossa kulttuuriperintö on voimavara tulevaisuuden kestäville ratkaisuille yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla.

Lue lisää
ihmisiä seminaarisalissa

Uuden museomääritelmän hyväksyminen oli läpinäkyvyyden riemujuhlaa

Kirjoittajalta MAL | 5.9.2022

Keskiviikkona 24. elokuuta 2022 kansainvälinen museoneuvosto ICOM hyväksyi yleiskokouksessaan Prahassa historiallisesti uuden museomääritelmän.

Lue lisää
uutiskirjenostoja elokuu 2022

Elokuun uutiskirje julkaistu!

Kirjoittajalta MAL | 23.8.2022

Elokuun jäsentiedote on lähetetty jäsenille 19.8. sähköpostitse. Loppukesän aiheita mm. Paras mahdollinen museoharjoittelu -webinaari, jäsenetuja ja uuden järjestökoordinaattorin esittäytyminen.

Lue lisää

Uusi järjestökoordinaattori esittäytyy

Kirjoittajalta MAL | 19.8.2022

Uusi järjestökoordinaattorimme FM Tuulia-Tuulia Tummavuori on aloittanut työt. -Taustaltani olen itsekin museoalan ammattilainen ja tutustunut ammattiliittoon aiemmin jäsenenä, kertoo Tuulia-Tuulia.

Lue lisää
Kooste heinäkuun uutiskirjeotsikoista

Heinäkuun uutiskirje julkaistu!

Kirjoittajalta MAL | 4.7.2022

Heinäkuun jäsentiedote on lähetetty 4.7. sähköpostitse. Keskikesän aiheina mm. harjoittelukannanotto, kunta-alan sopimus, etätyökysely ja toimiston kuulumisia!

Lue lisää
Työntekijä pöydän äärellä puhelimessa

MALn uusi järjestökoordinaattori valittu

Kirjoittajalta Katariina | 28.6.2022

Avoinna ollut järjestökoordinaattorin tehtävä kiinnosti hakijoita. Uudeksi järjestökoordinaattoriksi on valittu FM Tuulia-Tuulia Tummavuori, joka aloittaa tehtävässä 15.8.2022.

Lue lisää
Logot Akava, Akavan Erityisalat ja Museoalan ammattiliitto sekä kuvituselementit (MAL-kukat)

Kattojärjestömme Akavan Erityisalat vaatii avointa ja reilua puheenjohtajavaalia Akavaan

Kirjoittajalta MAL | 20.6.2022

– Jäsenillemme on tärkeää, että Akava ajaa tasa-arvokysymyksiä ja myös heikommassa työmarkkina-asemassa olevien akavalaisten asiaa. Näistä näkökulmista tarkastelemme jälleen kaikkia puheenjohtajaehdokkaita, sanoo Akavan Erityisalat.

Lue lisää
alanarvostus ammattilainen koulutettu kulttuuriperintö mal moniosaaja museoala osallisuus resurssit strategia talous