Henkilö selaa arkiston kansioita.

Asiantuntevasti tuotetut kirjasto-, museo-, kulttuuri-, liikunta-, nuoriso- ja hallintopalvelut parantavat kuntalaisten hyvinvointia ja elämänhallintaa. Näiden palvelujen merkitys on nostettava kuntavaaleissa näkyväksi, jotta niitä resursoidaan riittävästi kaikkina aikoina.

Akavan Erityisalat jäsenyhdistyksineen nostaa kuntavaalikeskusteluun kulttuurin ja hyvän hallinnon kysymykset ja näiden palvelujen riittävän resursoinnin. Liiton Elämäsi kuntaan -kampanjassa tuodaan esille jäsenten työn merkitys.

- Jäsenemme tuottavat Suomen kuntien huipputasoiset kirjasto-, museo-, kulttuuri-, liikunta-, nuoriso- ja hallintopalvelut. Nämä ovat kuntalaisten elämään olennaisesti kuuluvia peruspalveluita. Ilman riittävää resursointia palvelut kuitenkin rapautuvat, muistuttaa toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki Akavan Erityisaloista.

- Viime kevään koronasulun aikaan kirjasto-, kulttuuri- ja liikuntapalveluja suljettiin ja moni kunta lomautti surutta niiden henkilöstöä. Kävi ilmi, etteivät päättäjät kaikissa kunnissa ymmärrä, miten tärkeinä kuntalaiset kokevat nämä palvelut, Luomanmäki sanoo.

- Erityisesti kulttuuri- ja liikuntapalveluiden yhteisöllinen ja elämänhallintaa tukeva merkitys korostui poikkeusaikana. Monelle kuntalaiselle kirjastokäynti tai ohjattu liikuntahetki on ollut keino pysyä kiinni normaalielämässä, Luomanmäki pohtii.

- Haluamme yhdessä jäsenyhdistystemme kanssa kertoa tuleville kuntapäättäjille, millaista asiantuntemusta ja resursointia vaaditaan, jotta kuntalaiset saavat arjessaan jatkossakin nauttia ja hyötyä laadukkaista kirjasto-, museo-, kulttuuri-, liikunta-, nuoriso- ja hallintopalveluista.

Kolme teemaa kuntavaaleihin

Akavan Erityisalat tuo kuntavaalikeskusteluun syksyn ja kevään aikana kolme vaaliteemaa:

1. Elinvoimaa ja hyvinvointia kulttuuripalveluista

  • Kuntien elinvoimaa vahvistavat hyvin resursoidut kirjasto-, museo-, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalvelut.
  • Näiden palvelujen on oltava kaikkialla Suomessa kansalaisten saatavilla.
  • Palveluja on kehitettävä riittävin asiantuntijavoimin.

2. Hyvä hallinto on toimivien kuntapalvelujen edellytys

  • Hallinnollinen valmistelu tehdään laaja-alaisesti, avoimesti ja osallistavasti.
  • Palvelujen saavutettavuus ja hallinnon vuorovaikutteisuus edellyttävät ammattimaista kuntaviestintää ja tietoa palveluista omalla kielellä.
  • Hallittu sote- ja maakuntauudistus on toteutettava hyvin valmistellen, johtaen, viestien ja yhdessä henkilöstön kanssa.

3. Kulttuurin ja hallinnon resurssit kuntoon

  • Kunta-alan naisvaltaisten kirjasto-, museo-, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoalojen asiantuntija-ammattien palkkaus on korjattava vastaamaan työn vaativuutta ja edellytettyä koulutusta.
  • Hallintoa tulee resursoida riittävästi.
  • Asiantuntija-alojen osaamisvaatimuksista ei saa tinkiä.

Akavan Erityisalojen ja sen jäsenyhdistysten Elämäsi kuntaan -kampanja näkyy erityisesti keväällä somessa tunnuksilla #taustaltanäkyväksi ja #elämäsikuntaan.

Akavan Erityisalat edustaa kuntien ja kuntayhtymien palveluksessa yli 5 000 työntekijää, jotka työskentelevät hallinnon, kulttuuri- ja vapaa-aikatoimen sekä terveystoimen esimiehinä ja asiantuntijoina. Kaikkiaan Akavan Erityisalojen 22 jäsenyhdistyksessä on lähes 27 000 jäsentä. Museoalan ammattiliitto MAL ry on yksi jäsenyhdistyksistä.

Akavan Erityisalojen ammattiryhmiä kuntasektorilla ovat esimerkiksi

  • kulttuuritoimessa kirjastonhoitajat, museoamanuenssit, kulttuuritoimen tuottajat sekä nuoriso- ja liikuntatoimen ohjaajat
  • hallinnon ammattiryhmissä suunnittelijat, tutkijat, projektityöntekijät sekä johto- ja esimiestehtävissä toimivat sekä viestinnän ammattilaiset ja kääntäjät
  • terveystoimessa suuhygienistit ja geronomit.

Lisätietoja:

toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki, Akavan Erityisalat, puh. 040 700 7800

kuntasektorin neuvottelupäällikkö Jaakko Korpisaari, Akavan Erityisalat, puh. 040 777 9422

Ajankohtaista

Vastaa kyselyyn työstä vaikean historian parissa!

Kirjoittajalta MAL | 17.4.2024

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ja Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry selvittävät historian parissa työskentelevien ammattilaisten kokemuksia vaikeiden historiallisten aiheiden käsittelystä museotyössä ja historiantutkimuksessa. Kyselyyn voi vastata 17.4.-12.5.2024 välisenä aikana.

Lue lisää
Henkilö kirjoittaa kannettavalla tietokoneella

Jäsenten ääni kuuluviin – MALn jäsenblogi

Kirjoittajalta MAL | 9.4.2024

MALn jäsenblogi on jäsenten oma kanava, jolla voi jakaa ajatuksia ajankohtaisista työelämän ilmiöistä. Aiheena voi olla monipuolisesti museo- ja kulttuuriperintöalan ammattilaisen tai alalle kouluttautuvan työelämään tai arkeen liittyvät kysymykset. Kaikki jäsenet ovat tervetulleita kirjoittamaan jäsenblogiin.

Lue lisää

Kiinnostaako museo- ja kulttuuriperintöalan edunvalvonta? Hae MALn hallitukseen!

Kirjoittajalta MAL | 28.3.2024

Hallituksen jäsenenä olet jäsenistömme äänitorvi. Hallituksessa pääset näköalapaikalle käsittelemään museo- ja kulttuuriperintöalaa ravistelevia ajankohtaisia työelämä- ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Pääset sparraamaan edunvalvonta-asioita muiden hallituslaisten ja MALn toimihenkilöiden kanssa sekä myös osana laajemman ammattiyhdistysverkoston ja kattojärjestö Akavan Erityisalojen toimintaa.

Lue lisää
Yhdistelmätehtävät ovat kuntien kulttuurialan asiantuntija- ja esihenkilötehtävien ongelmana -teksti vihreällä taustalla

Yhdistelmätehtävät ovat kuntien kulttuurialan asiantuntija- ja esihenkilötehtävien ongelmana

Kirjoittajalta MAL | 20.3.2024

Oripään kunta julkaisi rekrytointi-ilmoituksen, jossa haettiin alle 3 000 euron kuukausipalkalla kirjastonjohtajaa vastuunaan kirjasto-, museo- ja kulttuuritoimi, kunnan markkinointi, maahanmuuttotyö sekä hyvinvointilautakunnan esittelijän tehtävät. Rekrytointi kuvastaa yleistymässä olevaa yhdistelmätehtävien ongelmaa.

Lue lisää
Mies lapioi kolikoita

Kulttuurista leikkaamalla ei pelasteta Suomen taloutta 

Kirjoittajalta MAL | 8.3.2024

Valtiovarainministeriö on julkaissut ehdotuksensa valtiontalouden kehyksiksi vuosille 2025–2028. Kulttuurin ja taiteen määrärahat ovat jälleen leikkausten kohteina. Kaavailtujen leikkausten osuus on valtion kokonaisbudjetissa marginaalinen, mutta niiden merkitys alan kasvulle, työllisyydelle ja saavutettavuudelle on puolestaan valtava. 

Lue lisää
Vihreällä taustalla Kansallisgallerian TES-neuvottelut käynnissä.

Neuvottelut Kansallisgallerian työehtosopimuksesta alkoivat 28.2.

Kirjoittajalta MAL | 1.3.2024

Kansallisgallerian työehtosopimus on voimassa 31. maaliskuuta saakka. Sopimuksen piiriin kuuluu noin 300 Kiasmassa, Ateneumissa ja Sinebrychoffin taidemuseossa työskentelevää henkilöä.
Kansallisgallerian työehtosopimuksesta neuvotellaan helmi–maaliskuussa.

Lue lisää
Kuvakooste kevään joogakuvista

Virkistystä kevääseen: jooga- ja rentoutushetkiä jäsenille (etänä)

Kirjoittajalta MAL | 1.3.2024

Myös tänä vuonna pääsemme virkistymään kevään etäjoogan äärellä. Tarjoamme jäsenetuna neljä etäyhteydellä toteutettavaa rentoutus- ja hyvinvointihetkeä, joiden toivomme tuovan virkistystä ja iloa kevääseesi!

Lue lisää
Helmikuun uutiskirje, piirros kaupunkitaloista ja sananostoina aiheita

Helmikuun uutiskirje julkaistu!

Kirjoittajalta MAL | 23.2.2024

Helmikuun jäsentiedote on lähetetty jäsenille sähköpostiin 23.2. Olethan saanut omasi? Aiheina muun muassa uudet jäsenedut eli MALn jäsenaamut ja työhyvinvointia tukeva palvelu eli lainattava äänenvahvistin.

Lue lisää

Suomi tarvitsee antiikintutkimustaan

Kirjoittajalta MAL | 19.2.2024

MAL:n hallituksen jäsen Uula Neitola avaa kirjoituksessaan antiikintutkimuksen merkitystä ja asemaa tieteenalana Suomessa – sekä syitä sille, miksi antiikin kulttuuriperinnön tutkimusta ja opetusta on uhannut alasajo useissa suomalaisissa yliopistoissa. Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry asettuu tukemaan Antiikintutkimuksen verkoston ja Helsingin yliopiston antiikintutkimuksen opiskelijoiden ainejärjestö Symposion ry:n tavoitetta säilyttää antiikin materiaalisen kulttuurin opetus Suomessa.

Lue lisää
Huolestunut nainen ja kolikoita, työttömyysturvalausunto

Lausuntomme hallituksen esitykseen työttömyysturvalain muuttamisesta

Kirjoittajalta MAL | 23.1.2024

Ansiopäiväraha on tarkoitettu väliaikaiseksi taloudelliseksi tueksi työnhakijan työttömyysjaksoille. Museo- ja kulttuuriperintöalalla, kuten niin monella naisvaltaisella alalla, palkkataso on matala. Palkasta ei pysty säästämään eikä siten varautumaan mahdollisiin työelämäkatkoksiin. Työttömyysturva on nimenomaan turva työttömyyden ajalle.

Lue lisää