Viranomaistyötä alimmassa palkkaluokassa
Teen töitä arkeologian intendenttinä eräässä alueellisessa vastuumuseossa. Työ on kaikkea muuta kuin perinteistä museotyötä. Suurin osa työajastani kuluu maan- ja metsän- sekä vesialueiden käytön ja infrahankkeiden arviointiin arkeologisen kulttuuriperinnön kannalta, eli viranomaistyöhön.
Ennen vakituista toimea tein useiden vuosien määräaikaisten tehtävien palapelin museoalalla erilaisissa tehtävissä, välissä pitkiäkin työttömyysjaksoja ja myös neljän vuoden sivuhyppäys täysin toiselle alalle, koska oman alan töitä ei ollut.
Olen erittäin onnellisessa asemassa, koska saan tehdä työtä, josta pidän todella paljon.
Olen erittäin onnellisessa asemassa, koska saan tehdä työtä, josta pidän todella paljon.
Kuntatyönantajamme on hinnoitellut työn alimpaan mahdolliseen palkkaluokkaan. On väärin, että kaupunkiorganisaatiossa esimerkiksi kaavoituspuolella työskentelevä kulttuuriperintöihminen saa suunnittelijan tittelillä parempaa lähtöpalkkaa tehtävissä, joihin ei sisälly viranomaisvastuuta ja julkisen vallan käyttöä.
Museotyön lonkerot ulottuvat laajalle yhteiskunnan eri sektoreille. Sitä ei aina tiedetä tai ymmärretä. Museoissa on laaja kirjo tehtäviä ja korkeasti koulutettua, asiansa osaavaa henkilökuntaa. Me huolehdimme siitä, että kulttuuriympäristö, esineet, asiat, muistot, historia ja esihistoria yms tunnustetaan ja muistetaan vielä meidän jälkeemme.
Museotyön lonkerot ulottuvat laajalle yhteiskunnan eri sektoreille. Sitä ei aina tiedetä tai ymmärretä.
Palkkauksemme ei vastaa työn vaativuutta lähellekään.
Kirjoittaja on kuntasektorilla työskentelevä museoalan ammattilainen. Kirjoittajan pyynnöstä julkaisemme tekstin anonyymisti.
Museo- ja kulttuuriperintöalan asiantuntija, auta meitä saamaan näkyvyyttä museoalalle kertomalla meille miksi osallistut lakkoon tai miksi tuet lakkoa. Voit jakaa tarinasi joko nimelläsi tai anonyymisti. Vastaa kyselyyn täällä.
Ajankohtaista
Yksityisille museoille saatiin uusi työehtosopimus
– Aivan uutta on työehtosopimuskaudelle asetettava kehittämistyöryhmä, joka tulee selvittämään mahdollisuuksia lisätä museoalan houkuttelevuutta työmarkkinoilla. Työvoiman saatavuus ja pysyvyys on alalla yhä suurempi haaste.
Lue lisääMielipidekirjoituksemme: Museo- ja kulttuuriperintöala ei kestä enää leikkauksia
Kun ehdotetaan leikkauksia, tulisi olla jotain, mistä leikata. Kulttuurin osuus valtion budjetista ei ole edes yhtä prosenttia, joka poliittisessa keskustelussa on ollut tavoitteena jo usean vuoden ajan.
Lue lisääMaaliskuun jäsenkirje lähetetty sähköpostissa!
Maaliskuun uutiskirje on lähetetty 8.3. Käy lukemassa edunvalvontakuulumiset palkkaratkaisuista. MALn hallitushaku on myös avattu – lue lisää ja hae hallitukseen!
Lue lisääPalkankorotukset kasvoivat kunnissa ja hyvinvointialueilla – lisäksi kertaerä!
Neuvottelujen tuloksena vientialojen heijastusvaikutus siirtyi täysimääräisenä kuntien ja hyvinvointialueitten palkankorotuksiin. Tämä tulos takaa kuntiin ja hyvinvointialueille palkkauksen tason nostamisen palkkaohjelman avulla. Sitä kevään 2022 lakoilla juuri haettiin!
Lue lisääKansallisgalleriaan palkkaratkaisu hyvällä yhteistyöllä
Kansallisgalleriassa työnantaja ja luottamusmiehet pääsivät määräajassa paikalliseen palkkaratkaisuun työehtosopimuksen ns. optiovuoden käyttämisestä vuonna 2023.
Lue lisääKiinnostaako museo- ja kulttuuriperintöalan edunvalvonta? Hae MALn hallitukseen!
Hallituksen jäsenenä olet jäsenistömme äänitorvi. Hallituksessa pääset näköalapaikalle käsittelemään museo- ja kulttuuriperintöalaa ravistelevia ajankohtaisia työelämä- ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Pääset sparraamaan edunvalvonta-asioita muiden hallituslaisten ja MALn toimihenkilöiden kanssa sekä myös osana laajemman ammattiyhdistysverkoston ja kattojärjestö Akavan Erityisalojen toimintaa.
Lue lisääHelmikuun jäsenkirje lähetetty sähköpostissa!
Helmikuun uutiskirje on lähetetty 17.2. Käy lukemassa edunvalvontakuulumiset ja osallistu ajankohtaisiin tapahtumiimme joko etänä tai paikan päällä.
Lue lisääMuseologian seminaariin haetaan puhujia!
Museologian seminaari järjestetään 20. – 21.4.2023 Jyväskylässä teemalla Tulevaisuuden museota rakentamassa. Seminaariin haetaan puhujia kulttuuriperintöalan ammattilaisista ja opiskelijoista – hae puhujaksi 1.3.2023 mennessä!
Lue lisääMielipidekirjoituksemme: Hakeeko Turun yliopisto säästöjä kulttuuriperinnöstämme?
Museoiden menestys pohjaa koulutettuun ja osaavaan henkilöstöön, mutta vakaista työllisyysnäkymistä huolimatta kulttuuriperintöalan oppiaineisiin kohdistuu säästöpaineita. Tämä on näkynyt täytettyjen professuurien vähentymisenä ja opetushenkilökunnan osa-aikaisuuksina useissa yliopistoissa.
Lue lisää- 1
- 2
- 3
- …
- 18
- Seuraava »