Olen koulutukseltani sekä restaurointi- ja erikoismaalauksen artesaani että esinekonservaattori. Esinekonservaattorin ammattikorkeakouluopinnot kestivät neljä vuotta. Koulutuksen opintorakenteeseen kuului eri materiaalien käsittely (metalli, keramiikka, lasi, arkeologinen materiaali, muovi luu, sarvi, paperi…) sekä kemiaa, sähkökemiaa, metallurgiaa, värioppia, piirustusta, museologiaa ja tietenkin myös yleissivistäviä aineita, kuten taidehistoriaa. Opiskeluaikana tein kesätöitä ja työharjoitteluja eri museoissa kokoelmahallinnan, konservoinnin ja asiakaspalvelun tehtävissä.

Esinekonservaattorin ammattikorkeakoulu-opinnot kestivät neljä vuotta. Koulutuksen opintorakenteeseen kuului eri materiaalien käsittely (metalli, keramiikka, lasi, arkeologinen materiaali, muovi luu, sarvi, paperi…) sekä kemiaa, sähkökemiaa, metallurgiaa, värioppia, piirustusta, museologiaa ja tietenkin myös yleissivistäviä aineita, kuten taidehistoriaa.

Olen työskennellyt nykyisessä toimessani konservaattorina vuodesta 2009 lähtien. Olen ensimmäinen virallisesti koulutuksen saanut konservaattori työnantajani palveluksessa, sillä edeltäjäni olivat sijoitettu tehtävään sisäisellä siirrolla toisesta tehtävästä. Vuosien varrella tehtävänkuva on laajentunut ja levinnyt kuin Jokisen kuuluisat eväät.

 

Konservaattorina tehtäviini kuuluu esinekokoelmaan liittyvät työt: esinekonservoinnit ja muut esineiden säilyvyyttä parantavat tehtävät, säilytystilojen olosuhteiden tarkkailu, säilytystilojen konkreettinen hyllyjärjestelmien suunnittelu, purkaminen, siirto ja rakentaminen, esinejärjestelyjen suunnittelu ja toteutus, näyttelytoimintaan osallistuminen esineiden osalta (haku, puhdistus, pakkaus ja siirto sekä näytteille asettaminen ja päin vastoin), toisinaan näyttelytoimintaan osallistuminen näyttelyrakenteita maalaamalla, toisinaan taide-esineiden puhdistus kaupungin muissa kohteissa.

 

Näiden lisäksi toimin museolaivojen parissa. Teen ja ylläpidän museolaivoihin liittyvien töiden aikataulutusta, suunnittelua ja valvon töiden toteutusta yhdessä museomestarin kanssa, kirjaan tehdyt työt ylös, mahdollisuuksien mukaan yritän tehdä kirjallisen dokumentaation töistä, valokuvien kera. Teen myös tarvittavia maalauksia, tervauksia ja muita mahdollisia töitä laivoissa keväisin ja kesäisin. Lisäksi toimin kansimiehenä ja lämmittäjänä museon järjestämillä yleisöristeilyillä. Risteilyjä järjestetään kauden aikana toista kymmentä, joista osa on monipäiväisiä.

 

Kansimiehen pätevyyskirjat hankin työtäni varten, sillä toiminnassa aikaisemmin olleiden henkilöiden ikääntyessä risteilytoiminta oli turvattava jollakin tavalla. Kansimiehen papereihin tarvittiin voimassa oleva EA1-koulutus, alkusammutuskoulutus, laivalla annettu koulutus päällikön toimesta sekä lääkärintarkastus. Varsinainen opettelu laivatöihin tapahtuu käytännössä laivassa. Kansimiehenä minulle kuuluu köysien poisotto ja takaisin laitto laiturista lähtiessä ja siihen tullessa, risteilyturvallisuudesta huolehtiminen liikkeelläoloaikana, päällikön ja konemestarin tauottaminen sekä konehuoneen ylläpito.

 

Konservaattorina koen, että museotyö on tärkeää ja ehdottomasti arvokasta työtä. Olen tekemisissä historiallisten esineiden kanssa, joissa olevaa tietoa tulee vaalia ja tallentaa. Museon tehtävänä on säilyttää esineistöä ja toki kokemuksiakin tuleville sukupolville. Kadonnutta ja kadotettua tietoa ei saa enää takaisin. Museon tarkoitus on kertoa elämästä silloin ennen. Mitä sinä haluat, että omasta työstäsi kerrotaan 100 vuoden kuluttua?

 

Tuen lakkoa, koska olen kuntasektorilla töissä, matalapalkkaisena. Saan bruttona vähän päälle 2300 € sekä työkokemuslisät vähän alle 200 € kuussa. Palkka on sellainen mikä käy tilinauhalla pyörähtämässä, kunnes hajoaa pienempiin osiin muiden laskujen mukana. Teen mielestäni arvokasta työtä, jota ei arvosteta eikä kunnioiteta, eikä sitä taideta oikein ymmärtääkään. Työnkuva on liian laaja ja työaikani on liian pitkä ja toisinaan epäreilu. Teen siis pidennettyä työaikaa. Palkassa nämä eivät näy, unenlaadussa kylläkin.

 

Kirjoittaja on kuntasektorilla työskentelevä museoalan ammattilainen. Kirjoittajan pyynnöstä julkaisemme tekstin anonyymisti.

Museo- ja kulttuuriperintöalan asiantuntija, auta meitä saamaan näkyvyyttä museoalalle kertomalla meille miksi osallistut lakkoon tai miksi tuet lakkoa. Voit jakaa tarinasi joko nimelläsi tai anonyymisti. Vastaa kyselyyn täällä.

Ajankohtaista

Turun yliopiston ulkokuva

Akavan Erityisalat ja Museoalan ammattiliitto: Etnologian professuuri Turun yliopistossa säilytettävä

Kirjoittajalta MAL | 19.1.2023

Saamiemme tietojen mukaan Turun yliopisto suunnittelee mittavia leikkauksia etnologian oppiaineeseen. Pahimmillaan tämä ajaisi Turussa alas koko arvostetun etnologian oppiaineen.

Lue lisää
MALn symbolikuva, salmiakki, hannunvaakuna, tähti

Vapaaehtoistyö ei saa vääristää työmarkkinoita

Kirjoittajalta MAL | 12.1.2023

Museoalan ammattiliitolta kysytään säännöllisin väliajoin ohjeistusta museoissa tehtävään vapaaehtoistyöhön. Julkaisemme uudestaan MALn kannanoton vapaaehtoistyöstä.

Lue lisää
Kuopion Joulutori

Joulukuun jäsenkirje lähetetty sähköpostissa!

Kirjoittajalta MAL | 23.12.2022

MALn vuoden viimeinen jäsentiedote on lähetetty jäsenille sähköpostiin 23.12.2022. Rauhallista joulun aikaa!

Lue lisää
prosentti ja käsi jäsenmaksuprosentista

Jäsenmaksut 2023 – prosentti laskee!

Kirjoittajalta MAL | 22.12.2022

Museoalan ammattiliiton vuoden 2023 jäsenmaksut. Prosentuaalinen jäsenmaksumme laskee!

Lue lisää
Jouluinen vihreä kuva

Toimistomme on suljettu joulun ajaksi 22.12.-5.1.

Kirjoittajalta MAL | 22.12.2022

Toimistomme on joulun vietossa 22.12.2022-5.1.2023 välisen ajan. Myös Akavan Erityisalojen toimisto on suljettu 23.12. sekä viikon 52. Jäsenpalvelun chat ja tyosuhdeneuvonta@akavanerityisalat.fi toimivat tänäkin aikana.

Lue lisää
Ihnisjoukko peukut pystyssä - suosittelen!

Suosittele jäsenyyttä

Kirjoittajalta MAL | 20.12.2022

Suosittele MALn jäsenyyttä kollegallesi ja saatte molemmat lahjakortit! Kampanja-aika 27.12.22 – 31.1.23.

Lue lisää
Tiilirakennus Porissa

Akavan Erityisalat ja Museoalan ammattiliitto: Kulttuuriperintöalan koulutus Turussa ja Porissa turvattava

Kirjoittajalta MAL | 20.12.2022

Kulttuuriperintöalan koulutuksen tulevaisuus Turussa ja Porissa huolestuttaa Museoalan ammattiliitoa. – Pelkäämme, että leikkuri iskee museo- ja kulttuuriperintöalalle elintärkeisiin koulutusohjelmiin Turun yliopiston muutosneuvotteluissa.

Lue lisää
lomake graafinen

Palkkakysely 2022 museoalan ammattilaisille

Kirjoittajalta MAL | 5.12.2022

Museoalan ammattiliitto selvittää alan palkkatietoja edunvalvontatyön tueksi. Kysely on suunnattu kaikille työssäoleville museo- ja kulttuuriperintöalan ammattilaisille. Sinun ei tarvitse olla MALn jäsen voidaksesi vastata kyselyymme.

Voit vinkata kyselystä myös kollegallesi.

Lue lisää
Luottamusmies

Muutoksen keskellä on aika vaikuttaa

Kirjoittajalta MAL | 5.12.2022

Luottamusmies on työpaikalla se tärkeä ihminen, jonka puoleen voit kääntyä työelämän ongelmatilanteissa. Luottamusmies ratkoo asioita yhdessä työnantajan kanssa, avaa suunsa muidenkin puolesta ja vie eteenpäin työehtojen hyvää toteutumista.

Lue lisää
Marraskuun uutiskirjeotsikot

Marraskuun jäsenkirje julkaistu!

Kirjoittajalta MAL | 21.11.2022

Marraskuun jäsentiedote on lähetetty jäsenten sähköpostiin 17.11. Aiheina mm. apurahahaku, lausuntomme Kulttuurin tulevaisuustyöryhmän raportin ehdotuksiin seuraavalle hallituskaudelle, aluetapahtumien päivämääriä ja tietoa yksityisten museoiden henkilöstöedustajille.

Lue lisää
ae alanarvostus alipalkkaus ammattilainen arvoaasiantuntijalle fm juko koulutettu koulutus kulttuuriperintö lakko lakko2022 lakonuhka maisteri mal mielenilmaus moniosaaja museoala museolehtori neuvottelu palkkakuoppa palkkaohjelma palkkapäivä silpputyö sopimus tes