Olen koulutukseltani sekä restaurointi- ja erikoismaalauksen artesaani että esinekonservaattori. Esinekonservaattorin ammattikorkeakouluopinnot kestivät neljä vuotta. Koulutuksen opintorakenteeseen kuului eri materiaalien käsittely (metalli, keramiikka, lasi, arkeologinen materiaali, muovi luu, sarvi, paperi…) sekä kemiaa, sähkökemiaa, metallurgiaa, värioppia, piirustusta, museologiaa ja tietenkin myös yleissivistäviä aineita, kuten taidehistoriaa. Opiskeluaikana tein kesätöitä ja työharjoitteluja eri museoissa kokoelmahallinnan, konservoinnin ja asiakaspalvelun tehtävissä.

Esinekonservaattorin ammattikorkeakoulu-opinnot kestivät neljä vuotta. Koulutuksen opintorakenteeseen kuului eri materiaalien käsittely (metalli, keramiikka, lasi, arkeologinen materiaali, muovi luu, sarvi, paperi…) sekä kemiaa, sähkökemiaa, metallurgiaa, värioppia, piirustusta, museologiaa ja tietenkin myös yleissivistäviä aineita, kuten taidehistoriaa.

Olen työskennellyt nykyisessä toimessani konservaattorina vuodesta 2009 lähtien. Olen ensimmäinen virallisesti koulutuksen saanut konservaattori työnantajani palveluksessa, sillä edeltäjäni olivat sijoitettu tehtävään sisäisellä siirrolla toisesta tehtävästä. Vuosien varrella tehtävänkuva on laajentunut ja levinnyt kuin Jokisen kuuluisat eväät.

 

Konservaattorina tehtäviini kuuluu esinekokoelmaan liittyvät työt: esinekonservoinnit ja muut esineiden säilyvyyttä parantavat tehtävät, säilytystilojen olosuhteiden tarkkailu, säilytystilojen konkreettinen hyllyjärjestelmien suunnittelu, purkaminen, siirto ja rakentaminen, esinejärjestelyjen suunnittelu ja toteutus, näyttelytoimintaan osallistuminen esineiden osalta (haku, puhdistus, pakkaus ja siirto sekä näytteille asettaminen ja päin vastoin), toisinaan näyttelytoimintaan osallistuminen näyttelyrakenteita maalaamalla, toisinaan taide-esineiden puhdistus kaupungin muissa kohteissa.

 

Näiden lisäksi toimin museolaivojen parissa. Teen ja ylläpidän museolaivoihin liittyvien töiden aikataulutusta, suunnittelua ja valvon töiden toteutusta yhdessä museomestarin kanssa, kirjaan tehdyt työt ylös, mahdollisuuksien mukaan yritän tehdä kirjallisen dokumentaation töistä, valokuvien kera. Teen myös tarvittavia maalauksia, tervauksia ja muita mahdollisia töitä laivoissa keväisin ja kesäisin. Lisäksi toimin kansimiehenä ja lämmittäjänä museon järjestämillä yleisöristeilyillä. Risteilyjä järjestetään kauden aikana toista kymmentä, joista osa on monipäiväisiä.

 

Kansimiehen pätevyyskirjat hankin työtäni varten, sillä toiminnassa aikaisemmin olleiden henkilöiden ikääntyessä risteilytoiminta oli turvattava jollakin tavalla. Kansimiehen papereihin tarvittiin voimassa oleva EA1-koulutus, alkusammutuskoulutus, laivalla annettu koulutus päällikön toimesta sekä lääkärintarkastus. Varsinainen opettelu laivatöihin tapahtuu käytännössä laivassa. Kansimiehenä minulle kuuluu köysien poisotto ja takaisin laitto laiturista lähtiessä ja siihen tullessa, risteilyturvallisuudesta huolehtiminen liikkeelläoloaikana, päällikön ja konemestarin tauottaminen sekä konehuoneen ylläpito.

 

Konservaattorina koen, että museotyö on tärkeää ja ehdottomasti arvokasta työtä. Olen tekemisissä historiallisten esineiden kanssa, joissa olevaa tietoa tulee vaalia ja tallentaa. Museon tehtävänä on säilyttää esineistöä ja toki kokemuksiakin tuleville sukupolville. Kadonnutta ja kadotettua tietoa ei saa enää takaisin. Museon tarkoitus on kertoa elämästä silloin ennen. Mitä sinä haluat, että omasta työstäsi kerrotaan 100 vuoden kuluttua?

 

Tuen lakkoa, koska olen kuntasektorilla töissä, matalapalkkaisena. Saan bruttona vähän päälle 2300 € sekä työkokemuslisät vähän alle 200 € kuussa. Palkka on sellainen mikä käy tilinauhalla pyörähtämässä, kunnes hajoaa pienempiin osiin muiden laskujen mukana. Teen mielestäni arvokasta työtä, jota ei arvosteta eikä kunnioiteta, eikä sitä taideta oikein ymmärtääkään. Työnkuva on liian laaja ja työaikani on liian pitkä ja toisinaan epäreilu. Teen siis pidennettyä työaikaa. Palkassa nämä eivät näy, unenlaadussa kylläkin.

 

Kirjoittaja on kuntasektorilla työskentelevä museoalan ammattilainen. Kirjoittajan pyynnöstä julkaisemme tekstin anonyymisti.

Museo- ja kulttuuriperintöalan asiantuntija, auta meitä saamaan näkyvyyttä museoalalle kertomalla meille miksi osallistut lakkoon tai miksi tuet lakkoa. Voit jakaa tarinasi joko nimelläsi tai anonyymisti. Vastaa kyselyyn täällä.

Ajankohtaista

Nainen museossa

Harjoittelijoita käytetään törkeästi halpatyövoimana

Kirjoittajalta MAL | 27.4.2023

Harjoittelijoita käytetään yhä häikäilemättä halpatyövoimana. Työnantajien ja korkeakoulujen tulisi yhdessä tarttua epäkohtaan, sanoo mm. kulttuuri-, kirjasto-, museo-, viestintä-, matkailu- ja ravintola-alan ammatteja edustava Akavan Erityisalat.

Lue lisää

MAL ryn vuosikokouspäätökset

Kirjoittajalta MAL | 26.4.2023

Vuosikokous hyväksyi liiton uuden nimen ja valitsi uuden puheenjohtajan, varapuheenjohtajan sekä hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle. Kokous myös hyväksyi vuoden 2022 tilinpäätöksen sekä vuoden 2024 suunnitelmat ja jäsenmaksun suuruuden.

Lue lisää
Uusi puheenjohtaja Riina Linna ja uusi nimi Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry

Museoalan ammattiliitto on nyt Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto!

Kirjoittajalta MAL | 20.4.2023

Museoalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous hyväksyi 19.4.23 sääntömuutoksessa liiton uuden nimen Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry. Uusi nimi huomioi paremmin koko jäsenistöä ja edunvalvontakenttää.

Lue lisää
Seteleitä ja teksti Helsingin kaupungin palkkasotkusta

Helsingin palkkasotku kärjistyy – kaupungin korvattava vahingot

Kirjoittajalta MAL | 17.4.2023

Helsingin kaupunki maksaa palkkoja edelleen räikeästi väärin. – Tilanne ei ole korjaantunut. Väärin maksettu palkka vaikuttaa myös sosiaalietuuksiin. Kaupungin on korvattava aiheuttamansa vahingot, vaatii Akavan Erityisalat.

Lue lisää
Vuosikokous 2023 -teksti ja hannunvaakunoita ja puheenjohtajan nuija

Museoalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous 19.4.2023

Kirjoittajalta MAL | 11.4.2023

Museoalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous pidetään hybridikokouksena keskiviikkona 19. huhtikuuta klo 16.00 alkaen. Jäsen, ilmoittauduthan kokoukseen 13.4. mennessä. Lämpimästi tervetuloa!

Lue lisää
Kuvassa tietokoneen näyttö, jossa kokouskuva

Suojattu: MALn vuosikokous – hallitushakijat esittelyssä!

Kirjoittajalta MAL | 6.4.2023

Otetta ei näytetä, koska artikkeli on suojattu.

Lue lisää
Teksti ja hannunvaakunoita: Lausuntomme: Aineettoman kulttuuriperinnön toimenpideohjelma 2023-2028

Lausuntomme: Aineettoman kulttuuriperinnön toimenpideohjelma 2023-2028

Kirjoittajalta MAL | 3.4.2023

Osallistuminen aineettoman kulttuuriperinnön keräämiseen ja tallentamiseen mahdollistuu, kun eri yhteisöillä on tietoa, ja siten myös keinoja, tuoda elävää perintöä näkyväksi sekä tallentaa sitä. Viestinnän rooli onkin aineettoman kulttuuriperinnön keräämisessä erityisen tärkeä.

Lue lisää
Käsi, joka allekirjoittaa sopimusta

Yksityisille museoille saatiin uusi työehtosopimus

Kirjoittajalta MAL | 23.3.2023

– Aivan uutta on työehtosopimuskaudelle asetettava kehittämistyöryhmä, joka tulee selvittämään mahdollisuuksia lisätä museoalan houkuttelevuutta työmarkkinoilla. Työvoiman saatavuus ja pysyvyys on alalla yhä suurempi haaste.

Lue lisää
HS kuvakaappaus mielipidekirjoituksesta, Kansallismuseon karhupatsas

Mielipidekirjoituksemme: Museo- ja kulttuuriperintöala ei kestä enää leikkauksia

Kirjoittajalta MAL | 18.3.2023

Kun ehdotetaan leikkauksia, tulisi olla jotain, mistä leikata. Kulttuurin osuus valtion budjetista ei ole edes yhtä prosenttia, joka poliittisessa keskustelussa on ollut tavoitteena jo usean vuoden ajan.

Lue lisää
Kädenpuristus sopimuksesta

Neuvottelutulos yksityisten museoiden työehtosopimuksesta

Kirjoittajalta MAL | 14.3.2023

Akavan Erityisalat ja Palvelualojen työnantajaliitto PALTA ovat päässeet neuvottelutulokseen yksityisten museoiden työehtosopimuksesta. Sopimuksen piirissä on noin 600 työntekijää.

Lue lisää
ae alanarvostus alipalkkaus ammattilainen arvoaasiantuntijalle fm juko koulutettu koulutus kulttuuriperintö lakko lakko2022 lakonuhka maisteri mal mielenilmaus moniosaaja museoala museolehtori neuvottelu palkkakuoppa palkkaohjelma palkkapäivä silpputyö sopimus tes