Olen koulutukseltani sekä restaurointi- ja erikoismaalauksen artesaani että esinekonservaattori. Esinekonservaattorin ammattikorkeakouluopinnot kestivät neljä vuotta. Koulutuksen opintorakenteeseen kuului eri materiaalien käsittely (metalli, keramiikka, lasi, arkeologinen materiaali, muovi luu, sarvi, paperi…) sekä kemiaa, sähkökemiaa, metallurgiaa, värioppia, piirustusta, museologiaa ja tietenkin myös yleissivistäviä aineita, kuten taidehistoriaa. Opiskeluaikana tein kesätöitä ja työharjoitteluja eri museoissa kokoelmahallinnan, konservoinnin ja asiakaspalvelun tehtävissä.

Esinekonservaattorin ammattikorkeakoulu-opinnot kestivät neljä vuotta. Koulutuksen opintorakenteeseen kuului eri materiaalien käsittely (metalli, keramiikka, lasi, arkeologinen materiaali, muovi luu, sarvi, paperi…) sekä kemiaa, sähkökemiaa, metallurgiaa, värioppia, piirustusta, museologiaa ja tietenkin myös yleissivistäviä aineita, kuten taidehistoriaa.

Olen työskennellyt nykyisessä toimessani konservaattorina vuodesta 2009 lähtien. Olen ensimmäinen virallisesti koulutuksen saanut konservaattori työnantajani palveluksessa, sillä edeltäjäni olivat sijoitettu tehtävään sisäisellä siirrolla toisesta tehtävästä. Vuosien varrella tehtävänkuva on laajentunut ja levinnyt kuin Jokisen kuuluisat eväät.

 

Konservaattorina tehtäviini kuuluu esinekokoelmaan liittyvät työt: esinekonservoinnit ja muut esineiden säilyvyyttä parantavat tehtävät, säilytystilojen olosuhteiden tarkkailu, säilytystilojen konkreettinen hyllyjärjestelmien suunnittelu, purkaminen, siirto ja rakentaminen, esinejärjestelyjen suunnittelu ja toteutus, näyttelytoimintaan osallistuminen esineiden osalta (haku, puhdistus, pakkaus ja siirto sekä näytteille asettaminen ja päin vastoin), toisinaan näyttelytoimintaan osallistuminen näyttelyrakenteita maalaamalla, toisinaan taide-esineiden puhdistus kaupungin muissa kohteissa.

 

Näiden lisäksi toimin museolaivojen parissa. Teen ja ylläpidän museolaivoihin liittyvien töiden aikataulutusta, suunnittelua ja valvon töiden toteutusta yhdessä museomestarin kanssa, kirjaan tehdyt työt ylös, mahdollisuuksien mukaan yritän tehdä kirjallisen dokumentaation töistä, valokuvien kera. Teen myös tarvittavia maalauksia, tervauksia ja muita mahdollisia töitä laivoissa keväisin ja kesäisin. Lisäksi toimin kansimiehenä ja lämmittäjänä museon järjestämillä yleisöristeilyillä. Risteilyjä järjestetään kauden aikana toista kymmentä, joista osa on monipäiväisiä.

 

Kansimiehen pätevyyskirjat hankin työtäni varten, sillä toiminnassa aikaisemmin olleiden henkilöiden ikääntyessä risteilytoiminta oli turvattava jollakin tavalla. Kansimiehen papereihin tarvittiin voimassa oleva EA1-koulutus, alkusammutuskoulutus, laivalla annettu koulutus päällikön toimesta sekä lääkärintarkastus. Varsinainen opettelu laivatöihin tapahtuu käytännössä laivassa. Kansimiehenä minulle kuuluu köysien poisotto ja takaisin laitto laiturista lähtiessä ja siihen tullessa, risteilyturvallisuudesta huolehtiminen liikkeelläoloaikana, päällikön ja konemestarin tauottaminen sekä konehuoneen ylläpito.

 

Konservaattorina koen, että museotyö on tärkeää ja ehdottomasti arvokasta työtä. Olen tekemisissä historiallisten esineiden kanssa, joissa olevaa tietoa tulee vaalia ja tallentaa. Museon tehtävänä on säilyttää esineistöä ja toki kokemuksiakin tuleville sukupolville. Kadonnutta ja kadotettua tietoa ei saa enää takaisin. Museon tarkoitus on kertoa elämästä silloin ennen. Mitä sinä haluat, että omasta työstäsi kerrotaan 100 vuoden kuluttua?

 

Tuen lakkoa, koska olen kuntasektorilla töissä, matalapalkkaisena. Saan bruttona vähän päälle 2300 € sekä työkokemuslisät vähän alle 200 € kuussa. Palkka on sellainen mikä käy tilinauhalla pyörähtämässä, kunnes hajoaa pienempiin osiin muiden laskujen mukana. Teen mielestäni arvokasta työtä, jota ei arvosteta eikä kunnioiteta, eikä sitä taideta oikein ymmärtääkään. Työnkuva on liian laaja ja työaikani on liian pitkä ja toisinaan epäreilu. Teen siis pidennettyä työaikaa. Palkassa nämä eivät näy, unenlaadussa kylläkin.

 

Kirjoittaja on kuntasektorilla työskentelevä museoalan ammattilainen. Kirjoittajan pyynnöstä julkaisemme tekstin anonyymisti.

Museo- ja kulttuuriperintöalan asiantuntija, auta meitä saamaan näkyvyyttä museoalalle kertomalla meille miksi osallistut lakkoon tai miksi tuet lakkoa. Voit jakaa tarinasi joko nimelläsi tai anonyymisti. Vastaa kyselyyn täällä.

Ajankohtaista

Logot Akava, Akavan Erityisalat ja Museoalan ammattiliitto sekä kuvituselementit (MAL-kukat)

Kattojärjestömme Akavan Erityisalat vaatii avointa ja reilua puheenjohtajavaalia Akavaan

Kirjoittajalta MAL | 20.6.2022

– Jäsenillemme on tärkeää, että Akava ajaa tasa-arvokysymyksiä ja myös heikommassa työmarkkina-asemassa olevien akavalaisten asiaa. Näistä näkökulmista tarkastelemme jälleen kaikkia puheenjohtajaehdokkaita, sanoo Akavan Erityisalat.

Lue lisää

Jäsenetu jatkuu: Paranna digitaitojasi Eduhousen koulutuksilla!

Kirjoittajalta MAL | 16.6.2022

Eduhousen Digitaidot-koulutuspalvelut jatkuvat jäsenetuna lokakuuhun 2022. Tarjolla on tutuimpien O365-sovellusten lisäksi mm. Excel-, Power BI -, some- sekä julkaisu- ja kuvankäsittelyaiheiden koulutukset käytännönläheisesti.

Lue lisää
tytön uimahyppy ja kesän palveluajat -eksti

Kesän palveluajat

Kirjoittajalta MAL | 14.6.2022

Kulunut kevät on ollut edunvalvonnallisesti työntäyteinen. MALn toimisto hiljenee lomalaitumille jo juhannuksen jälkeen, mutta Akavan Erityisalat palvelee läpi kesän.

Lue lisää
Museo ylos palkkakuopasta -kyltti mielenosoituksessa

Museoalan ammattiliitto vaatii museoalan palkkatason korjaamista harjoittelupalkoista alkaen

Kirjoittajalta MAL | 10.6.2022

Epäoikeudenmukainen palkkaus on museo- ja kulttuuriperintöalan vitsaus, joka alkaa jo opiskeluvaiheessa. Palkkojen korjaus on aloitettava harjoittelupalkoista ja katkaistava pienten palkkojen perinne. Uusi kunta-alan palkkaohjelma onneksi korjaa tilannetta kunnissa, Museoalan ammattiliitto sanoo.

Lue lisää
kesäkuun uutiskirje -teksti ja kuvakaappauksia kirjeestä

Kesäkuun uutiskirje julkaistu!

Kirjoittajalta MAL | 9.6.2022

Kesäkuun jäsentiedote on kilahtanut juuri äsken jäsenten sähköposteihin. Nyt kannattaa lukea: aiheina mm. etätyökysely ja kesän kulttuuriliput!

Lue lisää
vaaka ja sateenkaaren värit

Huomio yhdenvertaisuuteen työelämässä

Kirjoittajalta Katariina | 9.6.2022

Yhdenvertaisuudella tarkoitetaan sitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia. Sukupuoli, ikä, etninen tai kansallinen alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto tai muu vakaumus, mielipide, vamma, terveydentila, seksuaalinen suuntautuminen tai mikään muukaan henkilöön liittyvä syy ei tee meistä eriarvoisia eikä oikeuta muita huonompaan kohteluun. Syrjintäperusteet on kirjattu myös lakiin.

Lue lisää
Kunta-ala #sopien2022 tekstit

Kunta-alalle hyvätasoinen sopimus

Kirjoittajalta MAL | 8.6.2022

Kunta-alalle on allekirjoitettu uudet kolmivuotiset työ- ja virkaehtosopimukset ja viiden vuoden palkkaohjelma. Sopimuksissa ovat mukana työnantaja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ja Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty). Sote ry (Tehy ja Super) ei ole mukana sopimuksessa.

Lue lisää
Lakkotarinat 1-7

Lakkotarinoita-kampanja antoi äänen museotyön asiantuntijoille

Kirjoittajalta MAL | 8.6.2022

MAL julkaisi touko-kesäkuun aikana seitsemän lakkotarinaa, joissa museoammattilaiset kertoivat, miksi osallistuivat tai tukivat kunta-alan lakkoa. Tarinoiden näkökulmat olivat monilta osin yhtenevät. Kulttuuriperinnön asiantuntijat ansaitsevat oikeudenmukaisen korvauksen tekemästään arvokkaasta työstä.

Lue lisää
Nainen etäpalaverissa

Museo- ja kulttuuriperintöalan etätyökysely käynnissä

Kirjoittajalta MAL | 6.6.2022

Viime vuosina työn tekemisen murros on uudistanut tapaa tehdä töitä kaikilla aloilla. Uudet työn tekemisen mallit ovat alkaneet vakiinnuttaa paikkaansa myös museoalalla. Tässä kyselyssä kartoitamme etä- ja hybridityön nykytilaa ja tulevaisuutta museo- ja kulttuuriperintöalan tehtävissä. Toivomme kyselyyn vastauksia monipuolisesti alan eri työkentillä ja eri asemissa työskenteleviltä henkilöiltä.

Lue lisää
Nyrkki pystyssä arvoa asiantuntijalle

Kunta-alalle neuvottelutulos

Kirjoittajalta MAL | 6.6.2022

JUKO, JAU ja KT ovat saavuttaneet kunta-alan neuvottelutuloksen. Sopimuksen sisällöstä kerrotaan, jos kaikkien järjestöjen hallinnot hyväksyvät neuvottelutuloksen. JUKOn neuvottelukunnat ja hallitus kokoontuvat tiistaina 7. kesäkuuta. Akavan Erityisalojen hallinto käsittelee neuvottelutulosta osaltaan tänään maanantaina.

Lue lisää
ae alanarvostus alipalkkaus ammattilainen arvoaasiantuntijalle fm juko koulutettu koulutus kulttuuriperintö lakko lakko2022 lakonuhka maisteri mal mielenilmaus moniosaaja museoala museolehtori neuvottelu palkkakuoppa palkkaohjelma palkkapäivä silpputyö sopimus tes