Koronaepidemiasta johtuvat museoiden sulkutilanteet ovat vaikuttaneet museoiden talouteen. Vaikutukset näkyvät pääosiltaan vähentyneissä pääsymaksu- ja opastustuloissa, museokauppa- ja kahvilatuloissa sekä tilavuokratuloissa. Vaikutukset kasvavat sulkutilanteiden jatkuessa.

OKMn vuonna 2020 myöntämät korona-avustukset ovat olleet tarpeellisia ja paikanneet museoiden taloutta. Museoiden ensimmäinen sulkuaika oli ajalla 17.3.–31.5.2020 ja uuden aallon osittainen sulku asetettiin ajalle 3.12.–31.12.2020. Sulku jatkui alueittain ja jatkuu yhä tammikuussa 2021.

Koronaepidemiasta aiheutuvaan lisärahoituksen tarpeeseen vaikuttaa vuoden 2020 sulkujaksojen lisäksi myös tulevien sulkujen pituus. Vuositasolla museokäynnit vähentyivät huomattavasti museoiden ollessa kiinni kevään 2020, mutta kesäkaudella osin jopa vilkas kotimainen matkailu korvasi jonkin verran menetyksiä, tosin erot museoiden välillä ovat isoja. Ulkomaisten turistien poissaolo vaikutti kuitenkin pääsylipputuloihin kotimaisia matkailijoita enemmän, koska Museokortin ulkopuoliset lipputulot vähenivät.

Vuosi 2020 on tarkoittanut joillekin museoille tuottojen tippumista melkein puolella verrattuna edelliseen vuoteen. Museoiden omien tuottojen kertyminen vaihtelee museokohtaisesti; monilla museoilla on huippunäyttelyitä talviaikaan ja osalla kävijämäärät ja tuotot painottuvat kesäkauteen. Koronasulkujen vaikutus määräytyy myös sen mukaan, miten iso osa museon budjetista muodostuu omista tuloista tai avustuksista. Yksityiset ja kunnalliset museot ovat tässä hieman eri tilanteessa. Pääkaupunkiseudulla arvio tulojen menetykselle museoiden omista tuotoista on vuositasolla 30–40 prosentin luokkaa. Joulukuussa alkanut uusi sulku tarkoittaa jatkuessaan vielä museoiden omissa vuosituotoissa arviolta 15–20 prosentin menetyksiä. Museoissa ainoita säästömahdollisuuksia löytyy henkilöstö- tai museotoiminnan kuluista. Säästöä onkin saatu henkilöstökuluissa, mutta valitettavasti niiden vaikutus siirtyy työntekijälle palkan menetykseksi joko väliaikaisen lomautuksen tai kokonaan työtuntien puuttumisen muodossa.

Museoissa koetut taloudelliset tappiot vuoden 2020 osalta vaihtelevat museon koon ja sijainnin mukaan. Pienemmissä museoissa kuukausimenetykset ovat arviolta noin 8000 euron luokkaa, riippuen mahdollisista palkkakustannussäästöistä. Isommissa yksiköissä nettotulonmenetykset ovat arviolta 140 000 eurosta 500 000 euroon kuukaudessa.

Mikäli koronasulku jatkuu, museoiden taloustilanne huononee huomattavasti ja voi vaikuttaa niiden selviämiseen pitkällä aikavälillä. Lisäksi henkilökunnan osalta vaihtelevan työajan työntekijöiden tilanne on erittäin huono ja on ollut sitä jo keväästä lähtien. Koronakompensaatiot eivät auta työntekijöitä, jotka ovat tarvittaessa töihin kutsuttavia, nollatuntisopimuksella tai muutoin ns. vaihtelevan työajan sopimuksilla. Näitä ovat oppaat ja muut asiakaspalvelua tekevät museotyöntekijät. Asiakaspalveluhenkilökunnan osalta museoiden sulku tuo säästöä museoille palkkakuluissa, mutta on työntekijänäkökulmasta henkilökohtainen taloudellinen isku.

Henkilökunta on epidemian aikana joutunut ottamaan vastuuta museoasiakkaiden turvallisuudesta hygienia-, maski- ja muiden koronasuositusten noudattamisessa. Koronaepidemia on korostanut ja lisännyt digitaalisten palvelujen tarvetta. Museoalan digitalisaatiota tulisi edistää, mikä tarkoittaa myös lisääntynyttä koulutus- ja rahoitustarvetta. Pandemia-aika kuitenkin näkyy museoissa vähentyneinä mahdollisuuksina kouluttautua tai osallistua koulutuksiin.

Valtio ja kunnat ovat museoiden toiminnan keskeisiä rahoittajia. Museoalalla on pelkona, että koronaepidemian aiheuttamien seurausten vuoksi museot joutuvat tulevaisuudessa säästökuurille. Uhkana on lisäksi Veikkauksen tuottojen väheneminen ja soteuudistus, joiden vaikutuksia kuntien omistamien tai tukemien museoiden talouteen ei vielä tiedetä.

 

Museoalan ammattiliitto MAL ry

Susanna Sääskilahti
puheenjohtaja
susanna.saaskilahti(at)ateneum.fi

Katariina Mäkelä
toiminnanjohtaja
katariina.makela(at)museoalanammattiliitto.fi

Lataa lausunto pdf-tiedostona

Ajankohtaista

Nainen museossa

Harjoittelijoita käytetään törkeästi halpatyövoimana

Kirjoittajalta MAL | 27.4.2023

Harjoittelijoita käytetään yhä häikäilemättä halpatyövoimana. Työnantajien ja korkeakoulujen tulisi yhdessä tarttua epäkohtaan, sanoo mm. kulttuuri-, kirjasto-, museo-, viestintä-, matkailu- ja ravintola-alan ammatteja edustava Akavan Erityisalat.

Lue lisää

MAL ryn vuosikokouspäätökset

Kirjoittajalta MAL | 26.4.2023

Vuosikokous hyväksyi liiton uuden nimen ja valitsi uuden puheenjohtajan, varapuheenjohtajan sekä hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle. Kokous myös hyväksyi vuoden 2022 tilinpäätöksen sekä vuoden 2024 suunnitelmat ja jäsenmaksun suuruuden.

Lue lisää
Uusi puheenjohtaja Riina Linna ja uusi nimi Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry

Museoalan ammattiliitto on nyt Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto!

Kirjoittajalta MAL | 20.4.2023

Museoalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous hyväksyi 19.4.23 sääntömuutoksessa liiton uuden nimen Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry. Uusi nimi huomioi paremmin koko jäsenistöä ja edunvalvontakenttää.

Lue lisää
Seteleitä ja teksti Helsingin kaupungin palkkasotkusta

Helsingin palkkasotku kärjistyy – kaupungin korvattava vahingot

Kirjoittajalta MAL | 17.4.2023

Helsingin kaupunki maksaa palkkoja edelleen räikeästi väärin. – Tilanne ei ole korjaantunut. Väärin maksettu palkka vaikuttaa myös sosiaalietuuksiin. Kaupungin on korvattava aiheuttamansa vahingot, vaatii Akavan Erityisalat.

Lue lisää
Vuosikokous 2023 -teksti ja hannunvaakunoita ja puheenjohtajan nuija

Museoalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous 19.4.2023

Kirjoittajalta MAL | 11.4.2023

Museoalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous pidetään hybridikokouksena keskiviikkona 19. huhtikuuta klo 16.00 alkaen. Jäsen, ilmoittauduthan kokoukseen 13.4. mennessä. Lämpimästi tervetuloa!

Lue lisää
Kuvassa tietokoneen näyttö, jossa kokouskuva

Suojattu: MALn vuosikokous – hallitushakijat esittelyssä!

Kirjoittajalta MAL | 6.4.2023

Otetta ei näytetä, koska artikkeli on suojattu.

Lue lisää
Teksti ja hannunvaakunoita: Lausuntomme: Aineettoman kulttuuriperinnön toimenpideohjelma 2023-2028

Lausuntomme: Aineettoman kulttuuriperinnön toimenpideohjelma 2023-2028

Kirjoittajalta MAL | 3.4.2023

Osallistuminen aineettoman kulttuuriperinnön keräämiseen ja tallentamiseen mahdollistuu, kun eri yhteisöillä on tietoa, ja siten myös keinoja, tuoda elävää perintöä näkyväksi sekä tallentaa sitä. Viestinnän rooli onkin aineettoman kulttuuriperinnön keräämisessä erityisen tärkeä.

Lue lisää
Käsi, joka allekirjoittaa sopimusta

Yksityisille museoille saatiin uusi työehtosopimus

Kirjoittajalta MAL | 23.3.2023

– Aivan uutta on työehtosopimuskaudelle asetettava kehittämistyöryhmä, joka tulee selvittämään mahdollisuuksia lisätä museoalan houkuttelevuutta työmarkkinoilla. Työvoiman saatavuus ja pysyvyys on alalla yhä suurempi haaste.

Lue lisää
HS kuvakaappaus mielipidekirjoituksesta, Kansallismuseon karhupatsas

Mielipidekirjoituksemme: Museo- ja kulttuuriperintöala ei kestä enää leikkauksia

Kirjoittajalta MAL | 18.3.2023

Kun ehdotetaan leikkauksia, tulisi olla jotain, mistä leikata. Kulttuurin osuus valtion budjetista ei ole edes yhtä prosenttia, joka poliittisessa keskustelussa on ollut tavoitteena jo usean vuoden ajan.

Lue lisää
Kädenpuristus sopimuksesta

Neuvottelutulos yksityisten museoiden työehtosopimuksesta

Kirjoittajalta MAL | 14.3.2023

Akavan Erityisalat ja Palvelualojen työnantajaliitto PALTA ovat päässeet neuvottelutulokseen yksityisten museoiden työehtosopimuksesta. Sopimuksen piirissä on noin 600 työntekijää.

Lue lisää