15.9.2021 – Katariina Mäkelä
Parhaillaan on käynnissä hävikkiviikko, jolla halutaan nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. Kampanjassa kohderyhmänä ovat kuluttajat, jotta kotitalouksissa syntyvän ruokahävikin määrää saataisiin pienennettyä.
Ruokahävikin vähentäminen työpaikalla ja kotona
Työpaikoilla voidaan vaikuttaa ruokahävikkiin niin tarjoiluissa kuin omissa eväissä ja lounasvalinnoissa. Me MALn toimistolla pyrimme minimoimaan hävikin mm. varaamalla tarjoilua oikeamääräisesti tilaisuuden osallistujamäärään nähden. (Siksi oman osallistumisen peruminen mahdollisimman ajoissa on erityisen tärkeää tilaisuuksissa, joissa on tarjoilua).
Korona-aika on toki estänyt live-tapahtumat ja sitä kautta tapahtumiemme ruokahävikki on ollut nolla.
"Korona-aika on toki estänyt live-tapahtumat ja sitä kautta tapahtumiemme ruokahävikki on ollut nolla."
"Nollahävikkiin" pyrin myös meillä kotona. Välillä on illallispöydässä tarjolla viikon hävikkibuffet, johon on koottu parin päivän ajalta ylijääneitä ruokia, joista sitten kukin perheenjäsen saa valita itselleen maistuvimman. Ruotsalaisen keittotaidon äidin, 1700-luvulla vaikuttaneen Cajsa Wargin sanonta ”Man tager vad man haver” sopii siihen hyvin. Sama ohje toimii myös arkisessa ruoanvalmistuksessa; tehdään ruokaa siitä mitä on saatavilla. Höystetään eilispäivän keittoa tämän päivän aineksilla...
Joskus perunankuorien ja omenankotien lisäksi biojäteastiaan joutuu laittamaan pilalle mennyttä ruokaa, mutta kompostorissa se onneksi muuttuu mullaksi. Itseäni todella hämmentänyt uutinen oli viime viikolla se, että pääkaupunkiseudulla jopa 45 prosenttia omakotitalojen sekajätteestä on biojätettä, eli liki 30 prosenttia omakotitalouksista ei kierrätä biojätteitä – mielestäni aivan käsittämätöntä! Lajittelun tulisi olla itsestäänselvyys - onhan sitä harrastettu jo aikoinaan "läskiämpärin" kera. En myös ymmärrä väitettä, että bioastia haisee keittiössä. Mielestäni ruoantähteet haisevat vielä enemmän kaiken muun roskan seassa...
Ilmastoasiat kuuluvat myös työpaikoille
Museoalalla ollaan mielestäni edelläkävijöitä ilmastoasioissa. Ilmastokysymykset nousevat esiin niin näyttelyissä kuin alan ammattilaisten tapahtumissakin. Jo useamman vuoden muun muassa Teemapäivien ja Museopäivien ohjelmissa on paneuduttu ilmastoasioihin ja jaettu kokemuksia ekologisista ratkaisuista.
Myös me ammattiliitoissa voimme pyrkiä vaikuttamaan ilmastoasioihin. Luonnollinen paikka vaikuttaa on työehtosopimusneuvotteluissa.
Ilmastoasioita tullaankin nostamaan esiin seuraavalla neuvottelukierroksella. Sopimuksissa sovitaan yleisesti työsuhteen ehdoista ja erityisesti työntekijän arkea koskevista seikoista kuten palkasta, työajasta ja vuosilomista. Lisäksi työehtosopimuksiin on tullut ajan myötä mukaan erilaisia työhyvinvointikysymyksiä tai tasa-arvoon liittyviä asioita.
Ilmastokysymykset voidaankin ottaa mukaan neuvotteluihin työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden näkökulmasta. ”Perustelut lähtevät työaikalaista, työsopimuslaista ja työturvallisuuslaista: työnantajan velvollisuus on järjestää työolosuhteet sellaisiksi, että työtä on turvallista tehdä. Työntekijällä on siis oikeus tehdä työtään niin, että se on ilmaston kannalta kestävää, pohtii Akavan Erityisalojen työmarkkinalakimies Anna Zibellini.
Museoalan ammattiliitto on myös mukana Akavan Erityisalojen ilmastoryhmässä, jossa huomioidaan kestävän kehityksen näkökulma kaikessa tekemässämme. Olemme muun muassa hakemassa Green Office -sertifiointia yhteistyössä akavalaisten järjestöjen kanssa ja selvitämme oman toimintamme hiilijalanjälkeä – tämän etenemisestä kerromme lisää myöhemmin.
Jokainen voi vaikuttaa
Mielestäni omalla toiminnalla ja valinnoilla voi vaikuttaa erittäin helposti hävikkiin ja sitä kautta myös helpottaa ilmastoahdistusta. Pienetkin teot vaikuttavat, kun tarpeeksi moni osallistuu!
Hävikkiviikkoa on vietetty vuodesta 2013 lähtien ja sen järjestää Kuluttaja-lehti.
Lisätietoa kampanjasta on koottu materiaalipankkiin . Sosiaalisessa mediassa keskusteluun voi osallistua aihetunnisteella #hävikkiviikko.

Kirjoittaja Katariina Mäkelä on Museoalan ammattiliiton toiminnanjohtaja.
Ajankohtaista
Suosittele jäsenyyttä, saat lahjakortin!
Suosittele MALn jäsenyyttä kollegallesi ja saatte molemmat lahjakortit! Kampanja-aika 24.5.23 – 18.6.23.
Lue lisääMAL ryn vuosikokouspäätökset
Vuosikokous hyväksyi liiton uuden nimen ja valitsi uuden puheenjohtajan, varapuheenjohtajan sekä hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle. Kokous myös hyväksyi vuoden 2022 tilinpäätöksen sekä vuoden 2024 suunnitelmat ja jäsenmaksun suuruuden.
Lue lisääMuseoalan ammattiliitto on nyt Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto!
Museoalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous hyväksyi 19.4.23 sääntömuutoksessa liiton uuden nimen Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry. Uusi nimi huomioi paremmin koko jäsenistöä ja edunvalvontakenttää.
Lue lisääHelsingin palkkasotku kärjistyy – kaupungin korvattava vahingot
Helsingin kaupunki maksaa palkkoja edelleen räikeästi väärin. – Tilanne ei ole korjaantunut. Väärin maksettu palkka vaikuttaa myös sosiaalietuuksiin. Kaupungin on korvattava aiheuttamansa vahingot, vaatii Akavan Erityisalat.
Lue lisääMuseoalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous 19.4.2023
Museoalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous pidetään hybridikokouksena keskiviikkona 19. huhtikuuta klo 16.00 alkaen. Jäsen, ilmoittauduthan kokoukseen 13.4. mennessä. Lämpimästi tervetuloa!
Lue lisääSuojattu: MALn vuosikokous – hallitushakijat esittelyssä!
Otetta ei näytetä, koska artikkeli on suojattu.
Lue lisääLausuntomme: Aineettoman kulttuuriperinnön toimenpideohjelma 2023-2028
Osallistuminen aineettoman kulttuuriperinnön keräämiseen ja tallentamiseen mahdollistuu, kun eri yhteisöillä on tietoa, ja siten myös keinoja, tuoda elävää perintöä näkyväksi sekä tallentaa sitä. Viestinnän rooli onkin aineettoman kulttuuriperinnön keräämisessä erityisen tärkeä.
Lue lisääYksityisille museoille saatiin uusi työehtosopimus
– Aivan uutta on työehtosopimuskaudelle asetettava kehittämistyöryhmä, joka tulee selvittämään mahdollisuuksia lisätä museoalan houkuttelevuutta työmarkkinoilla. Työvoiman saatavuus ja pysyvyys on alalla yhä suurempi haaste.
Lue lisää- 1
- 2
- 3
- …
- 19
- Seuraava »