Museot ovat tarjonneet opiskelijoille hyviä harjoittelupaikkoja koronapandemiasta huolimatta, kiittää Museoalan ammattiliitto. Harjoittelun palkkauksessa on kuitenkin usein parannettavaa. Liiton tavoitteena kuntasektorilla on, että harjoittelijalle maksetaan kuntasopimuksen vähimmäispalkkaa.

Museoalan ammattiliitto valvoo tuttuun tapaan museoalan harjoittelupaikkojen laatua #alanarvostus-kampanjassaan. Koronasulun vuoksi museoalan harjoittelupaikkoja on ollut määrällisesti normaalia vähemmän ja tehtävien kirjo on kaventunut, kun suorat asiakaskontaktit ovat puuttuneet. Osalle opiskelijoista tuleva kesä on jo toinen, kun koronaepidemian takia ei pääse suorittamaan opintoihin oleellisesti kuuluvaa harjoittelua.

- Ikävästä tilanteesta huolimatta yllättävän moni museo on pystynyt tarjoamaan mielekkäitä harjoittelukokonaisuuksia, kuten kokoelmatyötä ja näyttelyjen suunnittelua. Näin museoharjoitteluakin voi tehdä täysipainoisesti, vaikka museot ovat kiinni asiakkailta, toteaa järjestökoordinaattori Heta Hedman Museoalan ammattiliitosta.

- Museoiden digitalisaatio otti jättiloikan pandemian aikana ja osa yleisöstä löysi digipalvelut hyvin jo ensimmäisen koronasulun aikana. Vuosi sitten tehdyssä kyselyssämme 54 % suomalaisista kertoi voivansa käyttää museopalveluja myös digitaalisesti. Toisaalta digi-innostus ei sitten enää lisääntynyt pandemian aikana, sillä digipalveluita käyttävien määrä oli jokseenkin sama maaliskuun 2021 kyselyssä. Osalle harjoittelijoista on tarjoutunut myös mahdollisuus osallistua digitaalisen yleisötyön suunnitteluun, Hedman kertoo.

- Harjoitteluajan tehtävien tulee kehittää museoalan ydinosaamista ja tehtävistä tulee muodostua mietittyjä kokonaisuuksia. Harjoittelun laadukasta ohjaamista ei voi korostaa liikaa. Harjoittelijalta ei voida vaatia itsenäistä suoritusta kuten ammattilaisilta, Hedman muistuttaa.

- Oma harjoitteluni oli todella merkittävä työkokemus, joka poiki paljon osaamista ja kontakteja työelämään. Viime aikoina koronavirustilanne on vaikuttanut huomattavasti museoalan opiskelijan elämään, ja myös harjoittelupaikkojen hakemisessa on korostunut oma luovuus ja sinnikkyys, toteaa MALn hallituksen opiskelijaedustaja Jaakko Ervasti.

Harjoittelusta kuntasopimuksen vähimmäispalkkaa

Reiluun harjoitteluun kuuluu riittävä palkka. Museoalan ammattiliiton ja sen kattojärjestön Akavan Erityisalojen tavoitteena on, että kuntasektorilla opintoihin sisältyvän pakollisen harjoittelun tekevälle harjoittelijalle tulee maksaa kuntasopimuksen vähimmäispalkkaa heti harjoittelun alusta lukien. Yksityisen sektorin museoiden työehtosopimuksessa harjoittelijan palkka on vähintään 80 % tehtävän mukaisen vaativuusryhmän mukaisesta taulukkopalkasta.

- On muistettava, että opiskelijan on yleensä tultava toimeen harjoittelun palkalla ja jotain on jäätävä säästöön myös lukukausien varalle, Hedman sanoo.

- Palkkauksen tulee kaikilla sektoreilla olla vähintään sellainen, että se kerryttää työttömyysturvaa. Tänä vuonna tuo vähimmäismäärä on 1 252 euroa kuussa.

 

Museoalan ammattiliitto on yhdessä kattojärjestönsä Akavan Erityisalojen kanssa seurannut harjoittelupaikkojen kehitystä vuodesta 2014. Mikäli ylilyöntejä tai puutteita on havaittu, ammattiliitto on huomauttanut tästä työnantajaa. Liitto on myös kiittänyt työantajia, joiden hakuilmoitukset ovat vastanneet harjoittelun tarkoitusta. Harjoittelupaikkojen seuranta on osa museoalan #alanarvostus-palkkakampanjaa.

Kyselyt korkeakoulu­harjoittelusta

Museoalan ammattiliitto kerää tänä vuonna tietoa harjoittelusta museoalan opiskelijoilta, korkeakoulujen edustajilta ja museoilta. Vastausten avulla kehitetään museoalan edunvalvontaa sekä luodaan onnistuneen museoalan harjoittelun opas. Kiitos vastauksista!

Harjoittelijoiden kysely on avoinna 13.6. saakka. Harjoittelija, vastaamalla kyselyyn voit osallistua Museokortin arvontaan!

Museoiden ja korkeakoulujen kyselyjen vastausaikaa on pidennetty 18.6. saakka.

  1. Kysely korkeakouluharjoittelijoille
  2. Kysely museoille/organisaatioille
  3. Kysely korkeakouluille

 

Lisätietoja:

Heta Hedman, järjestökoordinaattori, Museoalan ammattiliitto MAL,
p. 040 838 0739

Katariina Mäkelä, toiminnanjohtaja, Museoalan ammattiliitto MAL,
p. 040 774 7620

Jaakko Korpisaari, neuvottelupäällikkö, Akavan Erityisalat,
p. 040 777 9422

 

> Suomalaisten käsityksiä kulttuuripalveluista korona-aikaan 2020 -tutkimus. Kantar TNS

 

tilastograafi digitaalisesta museopalvelusta

Ajankohtaista

Mies lapioi kolikoita

Kulttuurista leikkaamalla ei pelasteta Suomen taloutta 

Kirjoittajalta MAL | 8.3.2024

Valtiovarainministeriö on julkaissut ehdotuksensa valtiontalouden kehyksiksi vuosille 2025–2028. Kulttuurin ja taiteen määrärahat ovat jälleen leikkausten kohteina. Kaavailtujen leikkausten osuus on valtion kokonaisbudjetissa marginaalinen, mutta niiden merkitys alan kasvulle, työllisyydelle ja saavutettavuudelle on puolestaan valtava. 

Lue lisää
Vihreällä taustalla Kansallisgallerian TES-neuvottelut käynnissä.

Neuvottelut Kansallisgallerian työehtosopimuksesta alkoivat 28.2.

Kirjoittajalta MAL | 1.3.2024

Kansallisgallerian työehtosopimus on voimassa 31. maaliskuuta saakka. Sopimuksen piiriin kuuluu noin 300 Kiasmassa, Ateneumissa ja Sinebrychoffin taidemuseossa työskentelevää henkilöä.
Kansallisgallerian työehtosopimuksesta neuvotellaan helmi–maaliskuussa.

Lue lisää
Kuvakooste kevään joogakuvista

Virkistystä kevääseen: jooga- ja rentoutushetkiä jäsenille (etänä)

Kirjoittajalta MAL | 1.3.2024

Myös tänä vuonna pääsemme virkistymään kevään etäjoogan äärellä. Tarjoamme jäsenetuna neljä etäyhteydellä toteutettavaa rentoutus- ja hyvinvointihetkeä, joiden toivomme tuovan virkistystä ja iloa kevääseesi!

Lue lisää
Helmikuun uutiskirje, piirros kaupunkitaloista ja sananostoina aiheita

Helmikuun uutiskirje julkaistu!

Kirjoittajalta MAL | 23.2.2024

Helmikuun jäsentiedote on lähetetty jäsenille sähköpostiin 23.2. Olethan saanut omasi? Aiheina muun muassa uudet jäsenedut eli MALn jäsenaamut ja työhyvinvointia tukeva palvelu eli lainattava äänenvahvistin.

Lue lisää

Suomi tarvitsee antiikintutkimustaan

Kirjoittajalta MAL | 19.2.2024

MAL:n hallituksen jäsen Uula Neitola avaa kirjoituksessaan antiikintutkimuksen merkitystä ja asemaa tieteenalana Suomessa – sekä syitä sille, miksi antiikin kulttuuriperinnön tutkimusta ja opetusta on uhannut alasajo useissa suomalaisissa yliopistoissa. Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry asettuu tukemaan Antiikintutkimuksen verkoston ja Helsingin yliopiston antiikintutkimuksen opiskelijoiden ainejärjestö Symposion ry:n tavoitetta säilyttää antiikin materiaalisen kulttuurin opetus Suomessa.

Lue lisää
Huolestunut nainen ja kolikoita, työttömyysturvalausunto

Lausuntomme hallituksen esitykseen työttömyysturvalain muuttamisesta

Kirjoittajalta MAL | 23.1.2024

Ansiopäiväraha on tarkoitettu väliaikaiseksi taloudelliseksi tueksi työnhakijan työttömyysjaksoille. Museo- ja kulttuuriperintöalalla, kuten niin monella naisvaltaisella alalla, palkkataso on matala. Palkasta ei pysty säästämään eikä siten varautumaan mahdollisiin työelämäkatkoksiin. Työttömyysturva on nimenomaan turva työttömyyden ajalle.

Lue lisää
Teksti: Lausuntomme vientivetoista työmarkkinamallia ja sovittelujärjestelmän kehittämistä koskeviin hallitusohjelmakirjauksiin

Lausuntomme vientivetoista työmarkkinamallia ja sovittelujärjestelmän kehittämistä koskeviin hallitusohjelmakirjauksiin

Kirjoittajalta MAL | 23.1.2024

Jos maan hallitus vahvistaa lain vientivetoisesta työmarkkinamallista, palkkaerojen kaventaminen ja
poistaminen tulee jatkossa mahdottomaksi julkisella sektorilla ja myös yksityisen sektorin
alipalkatuilla aloilla.

Lue lisää
Paremman työelämän puolesta Akava

MAL on mukana Akavan vastatoimissa

Kirjoittajalta MAL | 22.1.2024

MAL on Akavan Erityisalojen jäsenenä mukana keskusjärjestö Akavan ulosmarsseissa 6.2.2024 Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Ulosmarsseilla vaadimme maan hallitusta palaamaan suomalaiselle neuvottelujen tielle ja etsimään tasapainoisempia vaihtoehtoja työelämäheikennyksille.

Lue lisää
Kuvakaappaus mielipidekirjoitus

Mielipidekirjoituksemme Keskisuomalaiseen: Kuntatalous ei pelastu kulttuuria leikkaamalla

Kirjoittajalta MAL | 18.1.2024

Kulttuuri-, museo- ja kirjastopalvelut ovat tärkeitä kaupunkilaisten hyvinvointia ja osallistumista edistäviä palveluja, joista leikkaaminen on lyhytnäköistä eikä pelasta vaikeaan tilanteeseen ajautunutta kuntataloutta.

Lue lisää
Aikuiskoulutustuki ja vuorotteluvapaa-lausunto

Lausuntomme aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaan lakkauttamisesitykseen

Kirjoittajalta MAL | 10.1.2024

Voimassa olevaan museopoliittiseen ohjelmaan on kirjattu, että museotyö on moniammatillista ja vahvasti verkottunutta niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Museoalan vahvuutena nähdään työntekijöiden korkea osaamisen taso, johon näyttelytoiminnan, kokoelmatyön, yleisötyön sekä tieto- ja asiantuntijapalveluiden laatu perustuu ja tätä osaamista halutaan ylläpitää ja kehittää.

Lue lisää
harjoittelu harjoittelupalkka museoala