Turun yliopiston yhteistoimintaneuvottelut ovat parhaillaan käynnissä. Kirjoitimme mielipidekirjoituksen Turun Sanomiin, jossa se julkaistiin 11.2.2023.
Viime vuosi oli museoalalla oikea ennätysvuosi: alkuvuoden koronarajoituksista huolimatta useissa museoissa tehtiin merkittäviä kävijäennätyksiä, niin Turussa kuin muualla Suomessa.
Museoiden menestys pohjaa koulutettuun ja osaavaan henkilöstöön, mutta vakaista työllisyysnäkymistä huolimatta kulttuuriperintöalan oppiaineisiin kohdistuu säästöpaineita. Tämä on näkynyt täytettyjen professuurien vähentymisenä ja opetushenkilökunnan osa-aikaisuuksina useissa yliopistoissa. Nyt myös Turun yliopistossa on pohdittu tällaisia säästötoimenpiteitä.
Turun yliopiston muutosneuvottelut ovat herättäneet huolta maanlaajuisesti, sillä yliopistossa on voinut kouluttautua museoalalle perehtyen laajasti kulttuuriperintömme kannalta keskeisiin tieteenaloihin. Kun alan koulutusmahdollisuudet vähenevät, kapenee samalla ymmärryksemme omasta kulttuuristamme.
Kulttuuriperintömme ei säily itsestään, vaan museo- ja kulttuuriperintöala tarvitsee myös tulevaisuudessa koulutettuja asiantuntijoita.
Turun yliopistolla on pohdittu säästöjen kohdistamista museoalalla tärkeään etnologian oppiaineeseen. Etnologiaan kohdistuvat leikkaukset tulisivat väistämättä vaikuttamaan siihen, miten hyvin maamme museoissa pystytään tallentamaan ja esittelemään arjen kulttuuria tai käsittelemään suuriin kulttuurillisiin ja yhteiskunnallisiin muutoksiin liittyviä näkökohtia: maahanmuuttoa, maaseudun murrosta ja kaupunkikulttuuria.
Kulttuuriperintömme ei säily itsestään, vaan museo- ja kulttuuriperintöala tarvitsee myös tulevaisuudessa koulutettuja asiantuntijoita. Turun yliopiston säästöjen ei tule kohdistua kulttuuriperintömme tulevaisuuteen.
Tuulia-Tuulia Tummavuori
opiskelijatoiminnasta ja koulutuspolitiikasta vastaava järjestökoordinaattori
Museoalan ammattiliitto MAL ry
Katariina Mäkelä
toiminnanjohtaja
Museoalan ammattiliitto MAL ry
Linkki Turun Sanomiin.
Ajankohtaista
Yksityisille museoille saatiin uusi työehtosopimus
– Aivan uutta on työehtosopimuskaudelle asetettava kehittämistyöryhmä, joka tulee selvittämään mahdollisuuksia lisätä museoalan houkuttelevuutta työmarkkinoilla. Työvoiman saatavuus ja pysyvyys on alalla yhä suurempi haaste.
Lue lisääMielipidekirjoituksemme: Museo- ja kulttuuriperintöala ei kestä enää leikkauksia
Kun ehdotetaan leikkauksia, tulisi olla jotain, mistä leikata. Kulttuurin osuus valtion budjetista ei ole edes yhtä prosenttia, joka poliittisessa keskustelussa on ollut tavoitteena jo usean vuoden ajan.
Lue lisääMaaliskuun jäsenkirje lähetetty sähköpostissa!
Maaliskuun uutiskirje on lähetetty 8.3. Käy lukemassa edunvalvontakuulumiset palkkaratkaisuista. MALn hallitushaku on myös avattu – lue lisää ja hae hallitukseen!
Lue lisääPalkankorotukset kasvoivat kunnissa ja hyvinvointialueilla – lisäksi kertaerä!
Neuvottelujen tuloksena vientialojen heijastusvaikutus siirtyi täysimääräisenä kuntien ja hyvinvointialueitten palkankorotuksiin. Tämä tulos takaa kuntiin ja hyvinvointialueille palkkauksen tason nostamisen palkkaohjelman avulla. Sitä kevään 2022 lakoilla juuri haettiin!
Lue lisääKansallisgalleriaan palkkaratkaisu hyvällä yhteistyöllä
Kansallisgalleriassa työnantaja ja luottamusmiehet pääsivät määräajassa paikalliseen palkkaratkaisuun työehtosopimuksen ns. optiovuoden käyttämisestä vuonna 2023.
Lue lisääKiinnostaako museo- ja kulttuuriperintöalan edunvalvonta? Hae MALn hallitukseen!
Hallituksen jäsenenä olet jäsenistömme äänitorvi. Hallituksessa pääset näköalapaikalle käsittelemään museo- ja kulttuuriperintöalaa ravistelevia ajankohtaisia työelämä- ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Pääset sparraamaan edunvalvonta-asioita muiden hallituslaisten ja MALn toimihenkilöiden kanssa sekä myös osana laajemman ammattiyhdistysverkoston ja kattojärjestö Akavan Erityisalojen toimintaa.
Lue lisääHelmikuun jäsenkirje lähetetty sähköpostissa!
Helmikuun uutiskirje on lähetetty 17.2. Käy lukemassa edunvalvontakuulumiset ja osallistu ajankohtaisiin tapahtumiimme joko etänä tai paikan päällä.
Lue lisääMuseologian seminaariin haetaan puhujia!
Museologian seminaari järjestetään 20. – 21.4.2023 Jyväskylässä teemalla Tulevaisuuden museota rakentamassa. Seminaariin haetaan puhujia kulttuuriperintöalan ammattilaisista ja opiskelijoista – hae puhujaksi 1.3.2023 mennessä!
Lue lisääMielipidekirjoituksemme: Hakeeko Turun yliopisto säästöjä kulttuuriperinnöstämme?
Museoiden menestys pohjaa koulutettuun ja osaavaan henkilöstöön, mutta vakaista työllisyysnäkymistä huolimatta kulttuuriperintöalan oppiaineisiin kohdistuu säästöpaineita. Tämä on näkynyt täytettyjen professuurien vähentymisenä ja opetushenkilökunnan osa-aikaisuuksina useissa yliopistoissa.
Lue lisää- 1
- 2
- 3
- …
- 18
- Seuraava »