Ihmishenkien menettämisen ohella sota vaikeuttaa tavallisten ihmisten elämää sekä Ukrainassa että Venäjällä. Sodalla on vaikutus myös suomalaisten ja muiden eurooppalaisten turvallisuuteen, hyvinvointiin ja talouteen. Mitä me voimme tehdä auttaaksemme?

 

Tukeminen keräyksiin osallistumalla

Rahallista tai materiaalista tukea saa perille monen virallisen toimijan kautta. Jo pienelläkin summalla voit auttaa. Museoalan ammattiliitto yhdessä Akavan Erityisalojen ja muiden jäsenyhdistysten kanssa teki lahjoituksen UNICEFin hätäavulle, joka toimii Ukrainassa paikan päällä ja toimittaa alueelle lisää avustustarvikkeita.

Suomen museoliitto koordinoi pyynnöstä museoiden keräyskampanjaa. Kampanjassa pyydetään museoita ilmoittamaan osallistumisesta keräykseen viimeistään torstaina 3.3. sähköpostitse viestintäpäällikkö Tuuli Rajavuorelle tuuli.rajavuori@museoliitto.fi. HUOM.!  Museoliitto ei järjestä keräystä ja jokainen museo/museoalalla toimiva henkilö hoitaa itse rahaliikenteen suoraan Unicefille. Viestiin Tuulille pyydetään osallistumisen lisäksi tieto lahjoitetusta summasta, jotta kampanjasta voidaan laskea yhteen museoalan kokonaislahjoitus Ukrainan hyväksi. Myös KULTA ry kokoaa kulttuuri- ja taidealojen yhteistä lahjoitusta.

Koronaepidemia on koetellut ja kurjistanut jo parin vuoden ajan erityisesti kulttuurialaa, mutta silti ala on valmis tukemaan ja auttamaan apua tarvitsevia. Solidaarisuus ja tuki ei katso lompakon paksuutta - sydämen "koolla" on väliä.

 

Pohjoismaiset museoliitot kehottavat Venäjää kunnioittamaan kulttuuriperintöä

Suomen museoliitto on tehnyt yhdessä Ruotsin, Tanskan, Islannin ja Norjan museoliittojen kanssa lausunnon, jossa tuomitaan Venäjän toimet Ukrainaa kohtaan. Museoliitot kehottavat Venäjää kunnioittamaan vuoden 1954 Haagin yleissopimusta, joka käsittelee kulttuuriperinnön suojelua aseellisessa konfliktissa.

Muut kannanotot ja vaikuttaminen

Työmarkkinakeskusjärjestöt Akava, STTK ja SAK ovat ottaneet kantaa Venäjän hyökkäykseen Ukrainaa vastaan ja tuomitsivat toimet jyrkästi. Voit lukea koko kannanoton Akavan verkkosivuilta.

Akavan Erityisalat on päättänyt yhteistyönsä Ab Teboil Oy:n kanssa lauantaina 26.2.2022 eikä Teboil-jäsenetu bensan hinnassa ole enää käytettävissä. Yhtiön omistaja on venäläinen Lukoil.

Teboil-asemien yrittäjät ovat suomalaisia, mutta tällä toimenpiteellä haluamme vaikuttaa nimenomaan venäläiseen omistajaan. Siksi esimerkiksi Teboil-asemien muita palveluita kannattaa käyttää ja samalla tukea suomalaisia yrittäjiä.

Webinaari: Miten minä voin auttaa Ukrainaa?

Urapalveluita tarjoava kumppanimme Coolla järjestää 10.3.2022 webinaarin, jossa annetaan konkreettisia vinkkejä siitä mitä Ukrainan ja ukrainalaisten hyväksi voimme tehdä. Webinaarissa saat useita konkreettisia vinkkejä hädässä olevien auttamiseksi. Webinaari on jaettu kolmeen teemaan auttamistavan mukaisesti. Voit tulla mukaan kuuntelemaan kaikki teemat tai osallistua vain osaan.

Teemoina:

  • Auttaminen hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta
  • Auttaminen jakamalla relevanttia informaatiota
  • Auttaminen yksityishenkilönä

Lisätietoja webinaarista ja ilmoittautuminen kalenterista.

Huolenpito itsestä ja lähimmäisistä

Lentokoneiden turvallisuusohjeissa kehotetaan aina laittamaan happinaamari ensin itselle ja sen jälkeen auttamaan muita. Jos et itse selviä, et voi auttaa muita.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen sanoin
”Huomiota kannattaa nyt kiinnittää myös omaan ja toisten hyvinvointiin. ...  Huolenpito itsestä ja lähimmäisistä on tällaisina aikoina tärkeää. Ei ole väärin hakea voimaa ja myönteisyyttä läheisten seurasta, keväisestä hiihtolenkistä tai hyvästä elokuvaelämyksestä. Nautitaan kulttuuririennoista ja urheilutapahtumista – se on jälleen mahdollista”. (Suomenmaa, blogi 1.3.22).

Älä jää yksin

Sosiaali- ja terveysjärjestöt tarjoavat apua ja tukea vaikeiden asioiden käsittelyyn.

SOSTE on koonnut sivuilleen tietoa sosiaali- ja terveysjärjestöjen tarjoamasta avusta ja tuesta sekä tietoa siitä, mitä järjestöt ja järjestöjen kautta ihmiset voivat tehdä auttaakseen ihmisiä sodan jaloissa. Ja mistä saat kriisi- ja keskusteluapua, jos sille on tarvetta.

Voimia ja jaksamista kaikille tämän Eurooppaa koettelevan kriisin keskellä. Koronaepidemian yhä ollessa päällä ei kyllä olisi toivonut uutta kriisiä. Mutta ihminen on sitkeä ja yhdessä selviämme.

Kirjoittaja Katariina Mäkelä on Museoalan ammattiliiton toiminnanjohtaja.

Toiminnanjohtaja Katariina Mäkelä

Ajankohtaista

Ihnisjoukko peukut pystyssä - suosittelen!

Suosittele jäsenyyttä, saat lahjakortin!

Kirjoittajalta MAL | 31.5.2023

Suosittele MALn jäsenyyttä kollegallesi ja saatte molemmat lahjakortit! Kampanja-aika 24.5.23 – 18.6.23.

Lue lisää

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto ajaa parannuksia museo-oppaiden työoloihin

Kirjoittajalta MAL | 30.5.2023

Museo-oppaiden työoloja ja asemaa tulee edelleen parantaa, vaatii Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL. Liiton uusi suositus kiinnittää huomiota oppaiden usein puutteelliseen palkkaukseen, työaikaan ja mm. asiakaspalvelun uhkatilanteisiin.

Lue lisää
Nainen museossa

Harjoittelijoita käytetään törkeästi halpatyövoimana

Kirjoittajalta MAL | 27.4.2023

Harjoittelijoita käytetään yhä häikäilemättä halpatyövoimana. Työnantajien ja korkeakoulujen tulisi yhdessä tarttua epäkohtaan, sanoo mm. kulttuuri-, kirjasto-, museo-, viestintä-, matkailu- ja ravintola-alan ammatteja edustava Akavan Erityisalat.

Lue lisää

MAL ryn vuosikokouspäätökset

Kirjoittajalta MAL | 26.4.2023

Vuosikokous hyväksyi liiton uuden nimen ja valitsi uuden puheenjohtajan, varapuheenjohtajan sekä hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle. Kokous myös hyväksyi vuoden 2022 tilinpäätöksen sekä vuoden 2024 suunnitelmat ja jäsenmaksun suuruuden.

Lue lisää
Uusi puheenjohtaja Riina Linna ja uusi nimi Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry

Museoalan ammattiliitto on nyt Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto!

Kirjoittajalta MAL | 20.4.2023

Museoalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous hyväksyi 19.4.23 sääntömuutoksessa liiton uuden nimen Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry. Uusi nimi huomioi paremmin koko jäsenistöä ja edunvalvontakenttää.

Lue lisää
Seteleitä ja teksti Helsingin kaupungin palkkasotkusta

Helsingin palkkasotku kärjistyy – kaupungin korvattava vahingot

Kirjoittajalta MAL | 17.4.2023

Helsingin kaupunki maksaa palkkoja edelleen räikeästi väärin. – Tilanne ei ole korjaantunut. Väärin maksettu palkka vaikuttaa myös sosiaalietuuksiin. Kaupungin on korvattava aiheuttamansa vahingot, vaatii Akavan Erityisalat.

Lue lisää
Vuosikokous 2023 -teksti ja hannunvaakunoita ja puheenjohtajan nuija

Museoalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous 19.4.2023

Kirjoittajalta MAL | 11.4.2023

Museoalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous pidetään hybridikokouksena keskiviikkona 19. huhtikuuta klo 16.00 alkaen. Jäsen, ilmoittauduthan kokoukseen 13.4. mennessä. Lämpimästi tervetuloa!

Lue lisää
Kuvassa tietokoneen näyttö, jossa kokouskuva

Suojattu: MALn vuosikokous – hallitushakijat esittelyssä!

Kirjoittajalta MAL | 6.4.2023

Otetta ei näytetä, koska artikkeli on suojattu.

Lue lisää
Teksti ja hannunvaakunoita: Lausuntomme: Aineettoman kulttuuriperinnön toimenpideohjelma 2023-2028

Lausuntomme: Aineettoman kulttuuriperinnön toimenpideohjelma 2023-2028

Kirjoittajalta MAL | 3.4.2023

Osallistuminen aineettoman kulttuuriperinnön keräämiseen ja tallentamiseen mahdollistuu, kun eri yhteisöillä on tietoa, ja siten myös keinoja, tuoda elävää perintöä näkyväksi sekä tallentaa sitä. Viestinnän rooli onkin aineettoman kulttuuriperinnön keräämisessä erityisen tärkeä.

Lue lisää
Käsi, joka allekirjoittaa sopimusta

Yksityisille museoille saatiin uusi työehtosopimus

Kirjoittajalta MAL | 23.3.2023

– Aivan uutta on työehtosopimuskaudelle asetettava kehittämistyöryhmä, joka tulee selvittämään mahdollisuuksia lisätä museoalan houkuttelevuutta työmarkkinoilla. Työvoiman saatavuus ja pysyvyys on alalla yhä suurempi haaste.

Lue lisää
apu auttaminen humanitäärinen huoli katastrofi mal museoala sota tuki ukraina vaikuttaminen venäjä