Ihmishenkien menettämisen ohella sota vaikeuttaa tavallisten ihmisten elämää sekä Ukrainassa että Venäjällä. Sodalla on vaikutus myös suomalaisten ja muiden eurooppalaisten turvallisuuteen, hyvinvointiin ja talouteen. Mitä me voimme tehdä auttaaksemme?

 

Tukeminen keräyksiin osallistumalla

Rahallista tai materiaalista tukea saa perille monen virallisen toimijan kautta. Jo pienelläkin summalla voit auttaa. Museoalan ammattiliitto yhdessä Akavan Erityisalojen ja muiden jäsenyhdistysten kanssa teki lahjoituksen UNICEFin hätäavulle, joka toimii Ukrainassa paikan päällä ja toimittaa alueelle lisää avustustarvikkeita.

Suomen museoliitto koordinoi pyynnöstä museoiden keräyskampanjaa. Kampanjassa pyydetään museoita ilmoittamaan osallistumisesta keräykseen viimeistään torstaina 3.3. sähköpostitse viestintäpäällikkö Tuuli Rajavuorelle tuuli.rajavuori@museoliitto.fi. HUOM.!  Museoliitto ei järjestä keräystä ja jokainen museo/museoalalla toimiva henkilö hoitaa itse rahaliikenteen suoraan Unicefille. Viestiin Tuulille pyydetään osallistumisen lisäksi tieto lahjoitetusta summasta, jotta kampanjasta voidaan laskea yhteen museoalan kokonaislahjoitus Ukrainan hyväksi. Myös KULTA ry kokoaa kulttuuri- ja taidealojen yhteistä lahjoitusta.

Koronaepidemia on koetellut ja kurjistanut jo parin vuoden ajan erityisesti kulttuurialaa, mutta silti ala on valmis tukemaan ja auttamaan apua tarvitsevia. Solidaarisuus ja tuki ei katso lompakon paksuutta - sydämen "koolla" on väliä.

 

Pohjoismaiset museoliitot kehottavat Venäjää kunnioittamaan kulttuuriperintöä

Suomen museoliitto on tehnyt yhdessä Ruotsin, Tanskan, Islannin ja Norjan museoliittojen kanssa lausunnon, jossa tuomitaan Venäjän toimet Ukrainaa kohtaan. Museoliitot kehottavat Venäjää kunnioittamaan vuoden 1954 Haagin yleissopimusta, joka käsittelee kulttuuriperinnön suojelua aseellisessa konfliktissa.

Muut kannanotot ja vaikuttaminen

Työmarkkinakeskusjärjestöt Akava, STTK ja SAK ovat ottaneet kantaa Venäjän hyökkäykseen Ukrainaa vastaan ja tuomitsivat toimet jyrkästi. Voit lukea koko kannanoton Akavan verkkosivuilta.

Akavan Erityisalat on päättänyt yhteistyönsä Ab Teboil Oy:n kanssa lauantaina 26.2.2022 eikä Teboil-jäsenetu bensan hinnassa ole enää käytettävissä. Yhtiön omistaja on venäläinen Lukoil.

Teboil-asemien yrittäjät ovat suomalaisia, mutta tällä toimenpiteellä haluamme vaikuttaa nimenomaan venäläiseen omistajaan. Siksi esimerkiksi Teboil-asemien muita palveluita kannattaa käyttää ja samalla tukea suomalaisia yrittäjiä.

Webinaari: Miten minä voin auttaa Ukrainaa?

Urapalveluita tarjoava kumppanimme Coolla järjestää 10.3.2022 webinaarin, jossa annetaan konkreettisia vinkkejä siitä mitä Ukrainan ja ukrainalaisten hyväksi voimme tehdä. Webinaarissa saat useita konkreettisia vinkkejä hädässä olevien auttamiseksi. Webinaari on jaettu kolmeen teemaan auttamistavan mukaisesti. Voit tulla mukaan kuuntelemaan kaikki teemat tai osallistua vain osaan.

Teemoina:

  • Auttaminen hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta
  • Auttaminen jakamalla relevanttia informaatiota
  • Auttaminen yksityishenkilönä

Lisätietoja webinaarista ja ilmoittautuminen kalenterista.

Huolenpito itsestä ja lähimmäisistä

Lentokoneiden turvallisuusohjeissa kehotetaan aina laittamaan happinaamari ensin itselle ja sen jälkeen auttamaan muita. Jos et itse selviä, et voi auttaa muita.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen sanoin
”Huomiota kannattaa nyt kiinnittää myös omaan ja toisten hyvinvointiin. ...  Huolenpito itsestä ja lähimmäisistä on tällaisina aikoina tärkeää. Ei ole väärin hakea voimaa ja myönteisyyttä läheisten seurasta, keväisestä hiihtolenkistä tai hyvästä elokuvaelämyksestä. Nautitaan kulttuuririennoista ja urheilutapahtumista – se on jälleen mahdollista”. (Suomenmaa, blogi 1.3.22).

Älä jää yksin

Sosiaali- ja terveysjärjestöt tarjoavat apua ja tukea vaikeiden asioiden käsittelyyn.

SOSTE on koonnut sivuilleen tietoa sosiaali- ja terveysjärjestöjen tarjoamasta avusta ja tuesta sekä tietoa siitä, mitä järjestöt ja järjestöjen kautta ihmiset voivat tehdä auttaakseen ihmisiä sodan jaloissa. Ja mistä saat kriisi- ja keskusteluapua, jos sille on tarvetta.

Voimia ja jaksamista kaikille tämän Eurooppaa koettelevan kriisin keskellä. Koronaepidemian yhä ollessa päällä ei kyllä olisi toivonut uutta kriisiä. Mutta ihminen on sitkeä ja yhdessä selviämme.

Kirjoittaja Katariina Mäkelä on Museoalan ammattiliiton toiminnanjohtaja.

Toiminnanjohtaja Katariina Mäkelä

Ajankohtaista

kissa ja taskukalenteri 2023

Perinteinen jäsenetu: Akava-kalenteri 2023 – tilaa omasi ajoissa!

Kirjoittajalta MAL | 19.9.2022

Nyt on hyvä aika luoda katse tulevaan ja tilata jäsenetuna Akava-kalenteri 2023. Kalenteri on ilmainen MALn jäsenille, mutta se pitää tilata. Voit tilata kalenterin ennakkoon 31.10.2022 mennessä. Kalenterit postitetaan marraskuussa. Toimi ajoissa – älä unohda!

Lue lisää
Jäsentiedote syyskuu

Syyskuun jäsenkirje julkaistu!

Kirjoittajalta MAL | 14.9.2022

Syyskuun jäsentiedote on lähetetty sähköpostiin 12.9. Ajankohtaisena muun muassa yhteystietojen tarkistus ja ryhmätyönohjaus henkilöstöedustajille. Myös perinteisen jäsenetumme eli Akava-kalenterin tilauslomake on avattu!

Lue lisää
Ihmisiä läppäreillä piirros

Luottamusmies (henkilöstöedustaja), hae syksyn työnohjausryhmään!

Kirjoittajalta MAL | 12.9.2022

Luottamusmies, henkilöstöedustaja, työsuojeluvaltuutettu – kaipaatko vertaistukea luottamustoimesi ja työsi kehittämiseksi? Hae jäsenistämme koottavaan työnohjausryhmään, jossa pohditaan ja kehitetään omaa työtä osaavan työnohjaajan johdolla.

Lue lisää
Saunavasta ja teksti kulttuuriperintöstrategia 2030

Suomen ensimmäisen kulttuuriperintöstrategian lausuntokierros päättyi elokuussa

Kirjoittajalta MAL | 6.9.2022

Tavoitteena on laatia valtioneuvoston periaatepäätös vuoteen 2030 ulottuvaksi kulttuuriperintöstrategiaksi, jossa kulttuuriperintö on voimavara tulevaisuuden kestäville ratkaisuille yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla.

Lue lisää
ihmisiä seminaarisalissa

Uuden museomääritelmän hyväksyminen oli läpinäkyvyyden riemujuhlaa

Kirjoittajalta MAL | 5.9.2022

Keskiviikkona 24. elokuuta 2022 kansainvälinen museoneuvosto ICOM hyväksyi yleiskokouksessaan Prahassa historiallisesti uuden museomääritelmän.

Lue lisää
uutiskirjenostoja elokuu 2022

Elokuun uutiskirje julkaistu!

Kirjoittajalta MAL | 23.8.2022

Elokuun jäsentiedote on lähetetty jäsenille 19.8. sähköpostitse. Loppukesän aiheita mm. Paras mahdollinen museoharjoittelu -webinaari, jäsenetuja ja uuden järjestökoordinaattorin esittäytyminen.

Lue lisää

Uusi järjestökoordinaattori esittäytyy

Kirjoittajalta MAL | 19.8.2022

Uusi järjestökoordinaattorimme FM Tuulia-Tuulia Tummavuori on aloittanut työt. -Taustaltani olen itsekin museoalan ammattilainen ja tutustunut ammattiliittoon aiemmin jäsenenä, kertoo Tuulia-Tuulia.

Lue lisää
Kooste heinäkuun uutiskirjeotsikoista

Heinäkuun uutiskirje julkaistu!

Kirjoittajalta MAL | 4.7.2022

Heinäkuun jäsentiedote on lähetetty 4.7. sähköpostitse. Keskikesän aiheina mm. harjoittelukannanotto, kunta-alan sopimus, etätyökysely ja toimiston kuulumisia!

Lue lisää
Työntekijä pöydän äärellä puhelimessa

MALn uusi järjestökoordinaattori valittu

Kirjoittajalta Katariina | 28.6.2022

Avoinna ollut järjestökoordinaattorin tehtävä kiinnosti hakijoita. Uudeksi järjestökoordinaattoriksi on valittu FM Tuulia-Tuulia Tummavuori, joka aloittaa tehtävässä 15.8.2022.

Lue lisää
Logot Akava, Akavan Erityisalat ja Museoalan ammattiliitto sekä kuvituselementit (MAL-kukat)

Kattojärjestömme Akavan Erityisalat vaatii avointa ja reilua puheenjohtajavaalia Akavaan

Kirjoittajalta MAL | 20.6.2022

– Jäsenillemme on tärkeää, että Akava ajaa tasa-arvokysymyksiä ja myös heikommassa työmarkkina-asemassa olevien akavalaisten asiaa. Näistä näkökulmista tarkastelemme jälleen kaikkia puheenjohtajaehdokkaita, sanoo Akavan Erityisalat.

Lue lisää
apu auttaminen humanitäärinen huoli katastrofi mal museoala sota tuki ukraina vaikuttaminen venäjä