Ihmishenkien menettämisen ohella sota vaikeuttaa tavallisten ihmisten elämää sekä Ukrainassa että Venäjällä. Sodalla on vaikutus myös suomalaisten ja muiden eurooppalaisten turvallisuuteen, hyvinvointiin ja talouteen. Mitä me voimme tehdä auttaaksemme?

 

Tukeminen keräyksiin osallistumalla

Rahallista tai materiaalista tukea saa perille monen virallisen toimijan kautta. Jo pienelläkin summalla voit auttaa. Museoalan ammattiliitto yhdessä Akavan Erityisalojen ja muiden jäsenyhdistysten kanssa teki lahjoituksen UNICEFin hätäavulle, joka toimii Ukrainassa paikan päällä ja toimittaa alueelle lisää avustustarvikkeita.

Suomen museoliitto koordinoi pyynnöstä museoiden keräyskampanjaa. Kampanjassa pyydetään museoita ilmoittamaan osallistumisesta keräykseen viimeistään torstaina 3.3. sähköpostitse viestintäpäällikkö Tuuli Rajavuorelle tuuli.rajavuori@museoliitto.fi. HUOM.!  Museoliitto ei järjestä keräystä ja jokainen museo/museoalalla toimiva henkilö hoitaa itse rahaliikenteen suoraan Unicefille. Viestiin Tuulille pyydetään osallistumisen lisäksi tieto lahjoitetusta summasta, jotta kampanjasta voidaan laskea yhteen museoalan kokonaislahjoitus Ukrainan hyväksi. Myös KULTA ry kokoaa kulttuuri- ja taidealojen yhteistä lahjoitusta.

Koronaepidemia on koetellut ja kurjistanut jo parin vuoden ajan erityisesti kulttuurialaa, mutta silti ala on valmis tukemaan ja auttamaan apua tarvitsevia. Solidaarisuus ja tuki ei katso lompakon paksuutta - sydämen "koolla" on väliä.

 

Pohjoismaiset museoliitot kehottavat Venäjää kunnioittamaan kulttuuriperintöä

Suomen museoliitto on tehnyt yhdessä Ruotsin, Tanskan, Islannin ja Norjan museoliittojen kanssa lausunnon, jossa tuomitaan Venäjän toimet Ukrainaa kohtaan. Museoliitot kehottavat Venäjää kunnioittamaan vuoden 1954 Haagin yleissopimusta, joka käsittelee kulttuuriperinnön suojelua aseellisessa konfliktissa.

Muut kannanotot ja vaikuttaminen

Työmarkkinakeskusjärjestöt Akava, STTK ja SAK ovat ottaneet kantaa Venäjän hyökkäykseen Ukrainaa vastaan ja tuomitsivat toimet jyrkästi. Voit lukea koko kannanoton Akavan verkkosivuilta.

Akavan Erityisalat on päättänyt yhteistyönsä Ab Teboil Oy:n kanssa lauantaina 26.2.2022 eikä Teboil-jäsenetu bensan hinnassa ole enää käytettävissä. Yhtiön omistaja on venäläinen Lukoil.

Teboil-asemien yrittäjät ovat suomalaisia, mutta tällä toimenpiteellä haluamme vaikuttaa nimenomaan venäläiseen omistajaan. Siksi esimerkiksi Teboil-asemien muita palveluita kannattaa käyttää ja samalla tukea suomalaisia yrittäjiä.

Webinaari: Miten minä voin auttaa Ukrainaa?

Urapalveluita tarjoava kumppanimme Coolla järjestää 10.3.2022 webinaarin, jossa annetaan konkreettisia vinkkejä siitä mitä Ukrainan ja ukrainalaisten hyväksi voimme tehdä. Webinaarissa saat useita konkreettisia vinkkejä hädässä olevien auttamiseksi. Webinaari on jaettu kolmeen teemaan auttamistavan mukaisesti. Voit tulla mukaan kuuntelemaan kaikki teemat tai osallistua vain osaan.

Teemoina:

  • Auttaminen hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta
  • Auttaminen jakamalla relevanttia informaatiota
  • Auttaminen yksityishenkilönä

Lisätietoja webinaarista ja ilmoittautuminen kalenterista.

Huolenpito itsestä ja lähimmäisistä

Lentokoneiden turvallisuusohjeissa kehotetaan aina laittamaan happinaamari ensin itselle ja sen jälkeen auttamaan muita. Jos et itse selviä, et voi auttaa muita.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen sanoin
”Huomiota kannattaa nyt kiinnittää myös omaan ja toisten hyvinvointiin. ...  Huolenpito itsestä ja lähimmäisistä on tällaisina aikoina tärkeää. Ei ole väärin hakea voimaa ja myönteisyyttä läheisten seurasta, keväisestä hiihtolenkistä tai hyvästä elokuvaelämyksestä. Nautitaan kulttuuririennoista ja urheilutapahtumista – se on jälleen mahdollista”. (Suomenmaa, blogi 1.3.22).

Älä jää yksin

Sosiaali- ja terveysjärjestöt tarjoavat apua ja tukea vaikeiden asioiden käsittelyyn.

SOSTE on koonnut sivuilleen tietoa sosiaali- ja terveysjärjestöjen tarjoamasta avusta ja tuesta sekä tietoa siitä, mitä järjestöt ja järjestöjen kautta ihmiset voivat tehdä auttaakseen ihmisiä sodan jaloissa. Ja mistä saat kriisi- ja keskusteluapua, jos sille on tarvetta.

Voimia ja jaksamista kaikille tämän Eurooppaa koettelevan kriisin keskellä. Koronaepidemian yhä ollessa päällä ei kyllä olisi toivonut uutta kriisiä. Mutta ihminen on sitkeä ja yhdessä selviämme.

Kirjoittaja Katariina Mäkelä on Museoalan ammattiliiton toiminnanjohtaja.

Toiminnanjohtaja Katariina Mäkelä

Ajankohtaista

Turun yliopiston ulkokuva

Akavan Erityisalat ja Museoalan ammattiliitto: Etnologian professuuri Turun yliopistossa säilytettävä

Kirjoittajalta MAL | 19.1.2023

Saamiemme tietojen mukaan Turun yliopisto suunnittelee mittavia leikkauksia etnologian oppiaineeseen. Pahimmillaan tämä ajaisi Turussa alas koko arvostetun etnologian oppiaineen.

Lue lisää
MALn symbolikuva, salmiakki, hannunvaakuna, tähti

Vapaaehtoistyö ei saa vääristää työmarkkinoita

Kirjoittajalta MAL | 12.1.2023

Museoalan ammattiliitolta kysytään säännöllisin väliajoin ohjeistusta museoissa tehtävään vapaaehtoistyöhön. Julkaisemme uudestaan MALn kannanoton vapaaehtoistyöstä.

Lue lisää
Kuopion Joulutori

Joulukuun jäsenkirje lähetetty sähköpostissa!

Kirjoittajalta MAL | 23.12.2022

MALn vuoden viimeinen jäsentiedote on lähetetty jäsenille sähköpostiin 23.12.2022. Rauhallista joulun aikaa!

Lue lisää
prosentti ja käsi jäsenmaksuprosentista

Jäsenmaksut 2023 – prosentti laskee!

Kirjoittajalta MAL | 22.12.2022

Museoalan ammattiliiton vuoden 2023 jäsenmaksut. Prosentuaalinen jäsenmaksumme laskee!

Lue lisää
Jouluinen vihreä kuva

Toimistomme on suljettu joulun ajaksi 22.12.-5.1.

Kirjoittajalta MAL | 22.12.2022

Toimistomme on joulun vietossa 22.12.2022-5.1.2023 välisen ajan. Myös Akavan Erityisalojen toimisto on suljettu 23.12. sekä viikon 52. Jäsenpalvelun chat ja tyosuhdeneuvonta@akavanerityisalat.fi toimivat tänäkin aikana.

Lue lisää
Ihnisjoukko peukut pystyssä - suosittelen!

Suosittele jäsenyyttä

Kirjoittajalta MAL | 20.12.2022

Suosittele MALn jäsenyyttä kollegallesi ja saatte molemmat lahjakortit! Kampanja-aika 27.12.22 – 31.1.23.

Lue lisää
Tiilirakennus Porissa

Akavan Erityisalat ja Museoalan ammattiliitto: Kulttuuriperintöalan koulutus Turussa ja Porissa turvattava

Kirjoittajalta MAL | 20.12.2022

Kulttuuriperintöalan koulutuksen tulevaisuus Turussa ja Porissa huolestuttaa Museoalan ammattiliitoa. – Pelkäämme, että leikkuri iskee museo- ja kulttuuriperintöalalle elintärkeisiin koulutusohjelmiin Turun yliopiston muutosneuvotteluissa.

Lue lisää
lomake graafinen

Palkkakysely 2022 museoalan ammattilaisille

Kirjoittajalta MAL | 5.12.2022

Museoalan ammattiliitto selvittää alan palkkatietoja edunvalvontatyön tueksi. Kysely on suunnattu kaikille työssäoleville museo- ja kulttuuriperintöalan ammattilaisille. Sinun ei tarvitse olla MALn jäsen voidaksesi vastata kyselyymme.

Voit vinkata kyselystä myös kollegallesi.

Lue lisää
Luottamusmies

Muutoksen keskellä on aika vaikuttaa

Kirjoittajalta MAL | 5.12.2022

Luottamusmies on työpaikalla se tärkeä ihminen, jonka puoleen voit kääntyä työelämän ongelmatilanteissa. Luottamusmies ratkoo asioita yhdessä työnantajan kanssa, avaa suunsa muidenkin puolesta ja vie eteenpäin työehtojen hyvää toteutumista.

Lue lisää
Marraskuun uutiskirjeotsikot

Marraskuun jäsenkirje julkaistu!

Kirjoittajalta MAL | 21.11.2022

Marraskuun jäsentiedote on lähetetty jäsenten sähköpostiin 17.11. Aiheina mm. apurahahaku, lausuntomme Kulttuurin tulevaisuustyöryhmän raportin ehdotuksiin seuraavalle hallituskaudelle, aluetapahtumien päivämääriä ja tietoa yksityisten museoiden henkilöstöedustajille.

Lue lisää
apu auttaminen humanitäärinen huoli katastrofi mal museoala sota tuki ukraina vaikuttaminen venäjä