Keskiviikkona 24. elokuuta kansainvälinen museoneuvosto ICOM hyväksyi yleiskokouksessaan Prahassa historiallisesti uuden museomääritelmän. ICOMin edellinen yleiskokous 2019 Kiotossa päättyi kiihkeään keskusteluun kiistanalaisesta luonnoksesta, joka ei lopulta onnistunut lämmittämään kansallisten, saati tieteellisten komiteoiden jäseniä.

 

Kiotossa ICOMin jäsenet osoittivat selvästi, etteivät olleet tyytyväisiä ehdotukseen: yli 70 % äänesti uuden museomääritelmästä tehdyn päätöksen lykkäämistä seuraavaan yleiskokoukseen. Tuolloinen puheenjohtaja Suay Aksoy kutsui päätöstä "yhdeksi demokraattisimmista ICOM:n historiassa", mutta siitä huolimatta kulissien takana syntyi paljon levottomuutta ja tyytymättömyyttä.

Tuosta tyytymättömyydestä ei enää ollut Prahassa jälkeäkään. Yleiskokouksessa esitellyn uuden museomääritelmäehdotuksen kannalle kääntyi huimat 487 kansallista ja tieteellistä komiteaa (92 % kaikista äänistä). Ilmapiiri yleiskokouksessa oli silminnähden helpottunut.

"Uusi museomääritelmä on sopusoinnussa museoiden roolissa tapahtuvien muutosten kanssa ja sillä tunnustetaan inklusiivisuuden, yhteisön osallistumisen ja kestävyyden merkitys", ICOM:n puheenjohtaja Alberto Garlandini luonnehti pian äänestystuloksen jälkeen.

"Uusi museomääritelmä on sopusoinnussa museoiden roolissa tapahtuvien muutosten kanssa ja sillä tunnustetaan inklusiivisuuden, yhteisön osallistumisen ja kestävyyden merkitys"

 

Itse koin määritelmän kattavana, yhteisöllisyyteen ja monimuotoisuuteen tähtäävänä ja ennen kaikkea kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisena. Vastasin ICOM Suomen hallituksen jäsenenä määritelmätyön toteutumista Suomessa ja suomalaisten museoammattilaisten sitouttamisesta osaksi määritelmätyötä. Sain siis nähdä prosessin toteutumisen aitiopaikalta.

Prahaan päättyi eräällä tapaa myös museomaailman kolme vuotta kestänyt identiteettikriisi.

Mielestäni 18 kuukautta kestänyt määritelmäprosessi oli kokonaisuudessaan kiehtova. Päämääränä oli sellaisen määritelmän laatiminen, joka kattaisi kaikkien maailman museoiden edut ja arvot – eli kerrassaan valtava tehtävä!

Kymmenet museoalan ammattilaiset auttoivat meitä tarjoamaan Suomen kontribuution museomääritelmäprosessin etenemisessä ja muodostamaan yhteisen äänen. Prosessi toteutettiin avoimesti työpajoissa, avoimilla vastauksilla, ICOMin omien kysymyksenasettelujen sekä kansainvälisen ICOM Define -komitean konsultaationa.

Vaikka prosessi ylsi lopulta läpinäkyvyydessään ja demokraattisuudessaan huippusuoritukseen, Prahassa olin henkisesti valmistautunut jopa vähän kriittisempään keskusteluun. Näyttää siltä, ​​että olemme kaikesta huolimatta onnistuneet muodostamaan keskinäisen ymmärryksen pitkän ja kattavan maailmanlaajuisen kuulemisprosessin jälkeen, mistä olen oikein iloinen ja tyytyväinen.

Yksi vuonna 2019 ehdotetun määritelmän ilmaan roikkumaan jääneistä kysymyksistä oli tiettyjen arvojen lisääminen kuvaukseen: muun muassa demokraattisuuden, osallistamisen ja moniäänisyyden. Samalla Kiotosta liikkeelle lähtenyt prosessi toi esille konkreettisesti eron kabinettipäätösten ja toisaalta läpinäkyvästi saatujen tulosten välillä.

Vaikka uusi museomääritelmä on nyt hyväksytty, työ ei todellakaan ole ohi. Nyt meidän on käännettävä teksti suomeksi ja pohdittava tarkkaan jokaista sanaa vuorollaan. Jos määritelmäprosessi on jotain opettanut, kenties tähdellisimpänä sen, että avoimuudessa on ratkaisu; todennäköisesti mahdollisimman monen museon sitouttaminen mukaan käännöstyöhön voisi tuottaa jälleen parhaan tuloksen.

Tässäkään prosessissa ei olisi pärjätty ilman museoammattilaisten asiantuntevaa, tinkimätöntä ja itsereflektoivaa asennetta omaan työhönsä ja toimintaympäristönsä problematisointiin.

 

Ehdotus A (hylättiin Kioton yleiskokouksessa)

Museums are democratising, inclusive and polyphonic spaces for critical dialogue about the pasts and the futures. Acknowledging and addressing the conflicts and challenges of the present, they hold artefacts and specimens in trust for society, safeguard diverse memories for future generations and guarantee equal rights and equal access to heritage for all people.   Museums are not for profit. They are participatory and transparent, and work in active partnership with and for diverse communities to collect, preserve, research, interpret, exhibit, and enhance understandings of the world, aiming to contribute to human dignity and social justice, global equality and planetary wellbeing.

 

Ehdotus B (hyväksyttiin Prahan yleiskokouksessa)

A museum is a not-for-profit, permanent institution in the service of society that researches, collects, conserves, interprets and exhibits tangible and intangible heritage. Open to the public, accessible and inclusive, museums foster diversity and sustainability. They operate and communicate ethically, professionally and with the participation of communities, offering varied experiences for education, enjoyment, reflection and knowledge sharing.

 

**Päivitys: Korjattu ehdotus A:n tekstimuoto oikeaksi 5.9.22 klo 13.00

Uula Neitola

Kirjoittaja Uula Neitola on Museoalan ammattiliiton hallituksen jäsen

Ajankohtaista

Kuva kannettavan tietokoneen näytöstä, jossa käynnissä Teams-kokous

Suojattu: MALn vuosikokous – hallitushakijat esittelyssä!

Kirjoittajalta MAL | 19.4.2024

Otetta ei näytetä, koska artikkeli on suojattu.

Lue lisää

Vastaa kyselyyn työstä vaikean historian parissa!

Kirjoittajalta MAL | 17.4.2024

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ja Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry selvittävät historian parissa työskentelevien ammattilaisten kokemuksia vaikeiden historiallisten aiheiden käsittelystä museotyössä ja historiantutkimuksessa. Kyselyyn voi vastata 17.4.-12.5.2024 välisenä aikana.

Lue lisää
Henkilö kirjoittaa kannettavalla tietokoneella

Jäsenten ääni kuuluviin – MALn jäsenblogi

Kirjoittajalta MAL | 9.4.2024

MALn jäsenblogi on jäsenten oma kanava, jolla voi jakaa ajatuksia ajankohtaisista työelämän ilmiöistä. Aiheena voi olla monipuolisesti museo- ja kulttuuriperintöalan ammattilaisen tai alalle kouluttautuvan työelämään tai arkeen liittyvät kysymykset. Kaikki jäsenet ovat tervetulleita kirjoittamaan jäsenblogiin.

Lue lisää

Kiinnostaako museo- ja kulttuuriperintöalan edunvalvonta? Hae MALn hallitukseen!

Kirjoittajalta MAL | 28.3.2024

Hallituksen jäsenenä olet jäsenistömme äänitorvi. Hallituksessa pääset näköalapaikalle käsittelemään museo- ja kulttuuriperintöalaa ravistelevia ajankohtaisia työelämä- ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Pääset sparraamaan edunvalvonta-asioita muiden hallituslaisten ja MALn toimihenkilöiden kanssa sekä myös osana laajemman ammattiyhdistysverkoston ja kattojärjestö Akavan Erityisalojen toimintaa.

Lue lisää
Yhdistelmätehtävät ovat kuntien kulttuurialan asiantuntija- ja esihenkilötehtävien ongelmana -teksti vihreällä taustalla

Yhdistelmätehtävät ovat kuntien kulttuurialan asiantuntija- ja esihenkilötehtävien ongelmana

Kirjoittajalta MAL | 20.3.2024

Oripään kunta julkaisi rekrytointi-ilmoituksen, jossa haettiin alle 3 000 euron kuukausipalkalla kirjastonjohtajaa vastuunaan kirjasto-, museo- ja kulttuuritoimi, kunnan markkinointi, maahanmuuttotyö sekä hyvinvointilautakunnan esittelijän tehtävät. Rekrytointi kuvastaa yleistymässä olevaa yhdistelmätehtävien ongelmaa.

Lue lisää
Mies lapioi kolikoita

Kulttuurista leikkaamalla ei pelasteta Suomen taloutta 

Kirjoittajalta MAL | 8.3.2024

Valtiovarainministeriö on julkaissut ehdotuksensa valtiontalouden kehyksiksi vuosille 2025–2028. Kulttuurin ja taiteen määrärahat ovat jälleen leikkausten kohteina. Kaavailtujen leikkausten osuus on valtion kokonaisbudjetissa marginaalinen, mutta niiden merkitys alan kasvulle, työllisyydelle ja saavutettavuudelle on puolestaan valtava. 

Lue lisää
Vihreällä taustalla Kansallisgallerian TES-neuvottelut käynnissä.

Neuvottelut Kansallisgallerian työehtosopimuksesta alkoivat 28.2.

Kirjoittajalta MAL | 1.3.2024

Kansallisgallerian työehtosopimus on voimassa 31. maaliskuuta saakka. Sopimuksen piiriin kuuluu noin 300 Kiasmassa, Ateneumissa ja Sinebrychoffin taidemuseossa työskentelevää henkilöä.
Kansallisgallerian työehtosopimuksesta neuvotellaan helmi–maaliskuussa.

Lue lisää
Kuvakooste kevään joogakuvista

Virkistystä kevääseen: jooga- ja rentoutushetkiä jäsenille (etänä)

Kirjoittajalta MAL | 1.3.2024

Myös tänä vuonna pääsemme virkistymään kevään etäjoogan äärellä. Tarjoamme jäsenetuna neljä etäyhteydellä toteutettavaa rentoutus- ja hyvinvointihetkeä, joiden toivomme tuovan virkistystä ja iloa kevääseesi!

Lue lisää
Helmikuun uutiskirje, piirros kaupunkitaloista ja sananostoina aiheita

Helmikuun uutiskirje julkaistu!

Kirjoittajalta MAL | 23.2.2024

Helmikuun jäsentiedote on lähetetty jäsenille sähköpostiin 23.2. Olethan saanut omasi? Aiheina muun muassa uudet jäsenedut eli MALn jäsenaamut ja työhyvinvointia tukeva palvelu eli lainattava äänenvahvistin.

Lue lisää

Suomi tarvitsee antiikintutkimustaan

Kirjoittajalta MAL | 19.2.2024

MAL:n hallituksen jäsen Uula Neitola avaa kirjoituksessaan antiikintutkimuksen merkitystä ja asemaa tieteenalana Suomessa – sekä syitä sille, miksi antiikin kulttuuriperinnön tutkimusta ja opetusta on uhannut alasajo useissa suomalaisissa yliopistoissa. Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry asettuu tukemaan Antiikintutkimuksen verkoston ja Helsingin yliopiston antiikintutkimuksen opiskelijoiden ainejärjestö Symposion ry:n tavoitetta säilyttää antiikin materiaalisen kulttuurin opetus Suomessa.

Lue lisää
alanarvostus ammattilainen arvoaasiantuntijalle icom koulutettu kulttuuriperintö mal moniosaaja museoala museomaaritelma neuvottelu sopimus