Yhdenvertaisuudella tarkoitetaan sitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia. Sukupuoli, ikä, etninen tai kansallinen alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto tai muu vakaumus, mielipide, vamma, terveydentila, seksuaalinen suuntautuminen tai mikään muukaan henkilöön liittyvä syy ei tee meistä eriarvoisia eikä oikeuta muita huonompaan kohteluun. Syrjintäperusteet on kirjattu myös lakiin. 

 

Yhdenvertaisuussuunnitelma

Työpaikoilla on aktiivisesti edistettävä työntekijöiden yhdenvertaisuutta ja ehkäistävä työpaikoilla tapahtuvaa syrjintää. Työnantaja on tästä vastuussa, mutta toki jokaisen on itse kannettava vastuu omasta käyttäytymisestään ja työkaverin kohtelemisesta.

Mikäli työnantajan palveluksessa on säännöllisesti vähintään 30 työntekijää, on työpaikalla oltava yhdenvertaisuussuunnitelma yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Suunnitelman voi yhdistää osaksi jotakin muuta työpaikalla laadittavaa suunnitelmaa, esimerkiksi työsuojelun toimintaohjelmaan tai tasa-arvosuunnitelmaan.

Edistämistoimia ja niiden vaikuttavuutta käsitellään yhdessä henkilöstön tai heidän edustajiensa (luottamusmiehen tai luottamusvaltuutetun) kanssa. Työntekijöiden edustajalla on pyynnöstä oikeus saada tietää, mihin toimiin työnantaja on ryhtynyt yhdenvertaisuuden edistämiseksi työpaikalla.

Myös pienemmillä työpaikoilla voidaan kirjata toimia ja käytänteitä, joilla työpaikalla edistetään yhdenvertaisuutta, vaikka laki ei sitä velvoita.

Ihmisoikeustapahtuma Pride

Moni seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluva henkilö kohtaa edelleen syrjintää ja epäasiallista kohtelua työelämässä.

Suomen suurin ihmisoikeustapahtuma Pride-viikko järjestetään 27.6.–3.7.2022 ja vuoden 2022 teema on Kohtaamisia. Pride-viikon kulkue ja puistopiknik järjestetään 2.7.2022. Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio on tämän vuoden Pride-viikon suojelija.

Akava ja Akavan jäsenliitot mukana

Akava ja Akavan jäsenliitot ovat mukana Helsinki Pride 2022 -tapahtumassa. Palkansaajajärjestöjen yhteisessä tapahtumassa pohditaan, miten työpaikoilla päästään syrjinnästä eroon ja edistetään henkilöstön yhdenvertaisuutta.

Keskusjärjestöt Akava, SAK ja STTK järjestävät kaikille avoimen työelämäseminaarin Oikeus olla oma itsensä työpaikalla tiistaina 28.6. kello 10.30–12 Kiasman seminaaritilassa.

Seminaari välitetään suorana Facebook-tapahtumassa, mutta sitä voi seurata myös paikan päällä.

Lue lisää akavalaisista tapahtumista: https://akava.fi/ajankohtaista/akava-ja-akavan-jasenliitot-helsinki-pride-2022-tapahtumissa/

 

Lähteet: tyosuojelu.fi, akava.fi, pride.fi .
Sivuilta löytyy myös lisätietoa yhdenvertaisuudesta.

Ajankohtaista

Tammi-helmikuun jäsenkirje lähetetty sähköpostissa!

Kirjoittajalta MAL | 1.2.2023

MALn vuoden ensimmäinen jäsentiedote on lähetetty 31.1. Käy lukemassa ja osallistu ajankohtaisiin tapahtumiimme joko etänä tai paikan päällä.

Lue lisää
Turun yliopiston ulkokuva

Akavan Erityisalat ja Museoalan ammattiliitto: Etnologian professuuri Turun yliopistossa säilytettävä

Kirjoittajalta MAL | 19.1.2023

Saamiemme tietojen mukaan Turun yliopisto suunnittelee mittavia leikkauksia etnologian oppiaineeseen. Pahimmillaan tämä ajaisi Turussa alas koko arvostetun etnologian oppiaineen.

Lue lisää
MALn symbolikuva, salmiakki, hannunvaakuna, tähti

Vapaaehtoistyö ei saa vääristää työmarkkinoita

Kirjoittajalta MAL | 12.1.2023

Museoalan ammattiliitolta kysytään säännöllisin väliajoin ohjeistusta museoissa tehtävään vapaaehtoistyöhön. Julkaisemme uudestaan MALn kannanoton vapaaehtoistyöstä.

Lue lisää
Kuopion Joulutori

Joulukuun jäsenkirje lähetetty sähköpostissa!

Kirjoittajalta MAL | 23.12.2022

MALn vuoden viimeinen jäsentiedote on lähetetty jäsenille sähköpostiin 23.12.2022. Rauhallista joulun aikaa!

Lue lisää
prosentti ja käsi jäsenmaksuprosentista

Jäsenmaksut 2023 – prosentti laskee!

Kirjoittajalta MAL | 22.12.2022

Museoalan ammattiliiton vuoden 2023 jäsenmaksut. Prosentuaalinen jäsenmaksumme laskee!

Lue lisää
Jouluinen vihreä kuva

Toimistomme on suljettu joulun ajaksi 22.12.-5.1.

Kirjoittajalta MAL | 22.12.2022

Toimistomme on joulun vietossa 22.12.2022-5.1.2023 välisen ajan. Myös Akavan Erityisalojen toimisto on suljettu 23.12. sekä viikon 52. Jäsenpalvelun chat ja tyosuhdeneuvonta@akavanerityisalat.fi toimivat tänäkin aikana.

Lue lisää
Ihnisjoukko peukut pystyssä - suosittelen!

Suosittele jäsenyyttä

Kirjoittajalta MAL | 20.12.2022

Suosittele MALn jäsenyyttä kollegallesi ja saatte molemmat lahjakortit! Kampanja-aika 27.12.22 – 31.1.23.

Lue lisää
Tiilirakennus Porissa

Akavan Erityisalat ja Museoalan ammattiliitto: Kulttuuriperintöalan koulutus Turussa ja Porissa turvattava

Kirjoittajalta MAL | 20.12.2022

Kulttuuriperintöalan koulutuksen tulevaisuus Turussa ja Porissa huolestuttaa Museoalan ammattiliitoa. – Pelkäämme, että leikkuri iskee museo- ja kulttuuriperintöalalle elintärkeisiin koulutusohjelmiin Turun yliopiston muutosneuvotteluissa.

Lue lisää
lomake graafinen

Palkkakysely 2022 museoalan ammattilaisille

Kirjoittajalta MAL | 5.12.2022

Museoalan ammattiliitto selvittää alan palkkatietoja edunvalvontatyön tueksi. Kysely on suunnattu kaikille työssäoleville museo- ja kulttuuriperintöalan ammattilaisille. Sinun ei tarvitse olla MALn jäsen voidaksesi vastata kyselyymme.

Voit vinkata kyselystä myös kollegallesi.

Lue lisää
Luottamusmies

Muutoksen keskellä on aika vaikuttaa

Kirjoittajalta MAL | 5.12.2022

Luottamusmies on työpaikalla se tärkeä ihminen, jonka puoleen voit kääntyä työelämän ongelmatilanteissa. Luottamusmies ratkoo asioita yhdessä työnantajan kanssa, avaa suunsa muidenkin puolesta ja vie eteenpäin työehtojen hyvää toteutumista.

Lue lisää
alanarvostus ammattilainen arvoaasiantuntijalle koulutus kulttuuriperintö mal moniosaaja museoala pride tyosuojelu työyhteiso yhdenvartaisuus yhdenvertaisuussuunnitelma