Olemme kulttuuriperintöalalla työskentelevien ja alalle suuntaavien yhdistys

Tukea ja turvaa työelämässä

Koetko, että museo- ja kulttuuriperintöalalla tarvitaan joukkovoimaa reilumman työelämän edistämiseksi? Oletko pohtinut työhyvinvointia, jaksamista ja ammatillista kehittymistä tai osaamisesi ylläpitämistä?

Sinun ei tarvitse pärjätä yksin. Yhdessä edistämme pienen, mutta erityisen alamme ammattilaisten arvostusta yhteiskunnassa ja rakennamme oikeudenmukaisempaa työelämää. Liputamme Sinun puolestasi, jotta osaamisesi saisi ansaitsemansa arvostuksen. 

Alan työelämän asiantuntijoina tunnemme työsi. Ongelmatilanteiden avun lisäksi saat meiltä työsopimus- ja palkkaneuvontaa, työnhaun tukea sekä mahdollisuuksia osaamisesi ylläpitämiseen ja kehittämiseen alakohtaisissa koulutuksissa. Olit sitten rautainen ammattilainen tai vasta alalle suuntaava, jäsenenämme pääset osaksi kulttuuriperintöammattilaisten yhteisöä.

Työttömyyskassa

Jos olet palkkatyössä, sinun kannattaa liittyä myös Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erkoon. Työttömyyskassan jäseneksi voit liittyä samalla liittymislomakkeella kuin liitonkin jäseneksi (näin työttömyyskassan jäsenyys sisältyy jäsenmaksuusi).

Siirrytko toisesta työttömyyskassasta Erkoon? Lue ohjeet!

Oletko jo jäsenemme, mutta et ole liittynyt kassaan? Liity kassaan!

Opiskelija, oletko jo MALn jäsen, mutta et Erkon jäsen? Et ole tällä hetkellä palkkatyössä, mutta haluat liittyä Erkoon ehdollisesti? Liity jäsenenä Erkoon ehdollisesti! Jäsenyys Erkossa aktivoituu kun aloitat palkkatyön, ilmoitat työsuhteesta meille ja maksat jäsenmaksun (1,15 %).

Huomioithan, että ehtona ansiopäivärahan maksamiselle on työssäoloehdon täyttyminen ja jäsenmaksujen maksaminen.

Voinko liittyä?

Jos työskentelet museo- ja kulttuuriperintöalalla ja/tai olet kouluttautunut alalle voit liittyä Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliiton jäseneksi. Myös alan opiskelijat ovat tervetulleita jäseniksi!

Voit myös vaihtaa toisesta ammattijärjestöstä tai työttömyyskassasta MALiin ja työttömyyskassa Erkoon, mutta huomioithan, että kassaa vaihtaessasi sinun tulee olla palkkatyössä. Vaihto toisesta Akavan Erityisalojen jäsenyhdistyksestä meille käy helposti riippumatta työtilanteestasi.

Jäsenmaksu

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliiton jäsenmaksu joustaa aina todellisen ansiotasosi ja elämäntilanteesi mukaan. Huomioimme erilaiset tilanteet jäsenmaksussa; esimerkiksi opiskelijana olet vapautettu jäsenmaksusta, kun et tee palkkatöitä tai saa aikuiskoulutustukea, tai ollessasi perhevapaalla voit olla oikeutettu 8 e/kk minimijäsenmaksuun. Tutustu jäsenmaksuluokkiimme alla.

Muistathan aina ilmoittaa meille elämäntilanteesi muutoksista, jotta jäsenmaksusi on ajan tasalla!

Palkansaajat, työsuhteiset freelancerit sekä aikuiskoulutustukea tai työttömyyskassan etuutta saavat:

Jäsenmaksu on prosentuaalinen 1,15 % ja se maksetaan

  • ennakonpidätyksen alaisista palkkatuloista (sisältäen lomakorvaukset, lomarahat ja luontoisedut kuten mm. lounas-, auto- ja puhelinedut sekä ns. tukipaketit irtisanomistilanteessa)
  • työttömyyskassan maksamista etuuksista (Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erko perii automaattisesti)
  • aikuiskoulutustuesta.

Jäsenmaksua ei makseta bonuksista, optioista, tulospalkkioista, päivärahoista, kilometrikorvauksista ja sivutoimisen yrityksen tuloista.

Jäsenmaksu on minimissään 8 e/kk.

Jos sinulla on useita työnantajia, jäsenmaksu maksetaan kaikista palkkatuloista.

Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erko perii jäsenmaksun automaattisesti etuuksista. Muiden kassojen etuuksista tulee itse maksaa prosentuaalinen jäsenmaksu. Muista päivittää tietosi. Muistathan, että jos saat myös palkkatuloja samaan aikaan, kun Erko maksaa sinulle etuutta, maksat palkkatuloista prosentuaalisen jäsenmaksun itse.

Minimimaksu - ei palkkatuloja eikä työttömyyskassan maksamia etuuksia

Mikäli sinulla ei ole palkkatuloja tai työttömyyskassan maksamia etuuksia, jäsenmaksusi suuruus on 8 euroa/kk.

Kysymykseen voivat tulla esim. seuraavat tilanteet:

  • olet perhevapaalla (Huom! Jos työnantajasi maksaa kolmen ensimmäisen äitiysvapaakuukauden palkan, niiltä kuukausilta maksetaan normaali prosentuaalinen jäsenmaksu.)
  • olet varusmies- tai siviilipalveluksessa
  • saat aikuiskoulutustukea
  • saat apurahaa
  • olet palkattomalla sairaslomalla
  • saat kuntoutustukea
  • saat omaishoidontukea
  • olet työtön tai lomautettu ja saat Kelan etuutta
  • työskentelet ulkomailla (ei lähetetty).

Opiskelija

Päätoiminen opiskelija maksaa prosentuaalista jäsenmaksua seuraavista tuloista:

  • ennakonpidätyksen alaisista palkkatuloista (sisältäen lomakorvaukset, lomarahat ja luontoisedut)
  • työttömyyskassan maksamista etuuksista (opiskelu ansiopäivärahalla)

Jos sinulla ei ole em. tuloja, olet vapautettu jäsenmaksuista. Jäsenmaksua ei makseta opintotuesta.

Jos sinulla on useita työnantajia, esim. kaksi osa-aikaista työsuhdetta, jäsenmaksu maksetaan molemmista palkkatuloista.

Ammatinharjoittaja, yrittäjä ja freelancer

Jäsenmaksusi on 200 euroa vuodessa (kertamaksu tai 16,67 euroa/kk). Jos liityt tai aloitat yritystoiminnan kesken vuoden, jäsenmaksu peritään vain loppuvuoden osalta.

Vuosimaksu koskee myös freelanceria, jolla on vain toimeksiantosuhteita.

Eläkeläinen

Eläkeläisjäsenenä maksat kertamaksun 120 euroa vuodessa. Jos jäät eläkkeelle kesken vuotta, maksat jäsenmaksun vain loppuvuoden kuukausilta kertamaksuna (10 euroa/kk).

Lue lisää jäsenmaksuista Akavan Erityisalojen sivuilla.

 

Jäsenmaksuohjeet

Jos työsi on osa-aikaista ja työtuntien määrä vaihtelee:

Muistathan pitää palkkakuitit, työtodistukset sekä mahdolliset tuntilistat tallessa. Tarvittaessa ne tulee toimittaa Erkolle.

Pidä yllä kalenteriviikkokohtaista selvitystä työajasta ja palkasta, jos työsi on osa-aikaista ja työtuntien määrä vaihtelee.

Maksatko jäsenmaksun itse?

Itse maksavilla jäsenillä on käytössä oma viitenumero. Se pysyy aina samana, jos jäsenmaksu maksetaan ajoissa. Eräpäivä on aina seuraavan kuukauden 5. päivä, esim. tammikuun jäsenmaksun eräpäivä on 5. helmikuuta.

Viitenumerosi löydät helposti Akavan Erityisalojen verkkoasioinnista heti etusivulta.

Akavan Erityisalojen sivuilla voit laskea jäsenmaksusi suuruuden sekä tarkistaa viitenumerosi! Sivuilta löydät myös lisätietoa siitä miten toimia mikäli maksusi on myöhästynyt.

Maksukausi

Jäsenmaksu maksetaan kuukausittain. Eräpäivä on seuraavan kuukauden 5. päivä. HUOM! Jos maksusi myöhästyy yli kaksi viikkoa, sinun tulee tilata uusi viite.

Maksaako työnantaja jäsenmaksun puolestasi?

Mikäli haluat, että työnantajasi maksaa jäsenmaksun puolestasi, voit täyttää valtakirjan ja lähettää sen työnantajalle.

Jäikö mieleesi vielä kysyttävää?

Tarkista usein kysytyt kysymykset tai ota yhteys jäsensihteereihin.

 

Jäsentietojen päivitys

Verkkoasioinnissa voit tässä vaiheessa päivittää osaa omista tiedoistasi (yhteystiedot, koulutus, työsuhteet).

Muita tietoja voit päivittää alla olevan painikkeen takaa löytyvillä lomakkeilla.

HUOM! Muistathan aina käyttää sähköpostiosoitetta, joka sinulla on aktiivisessa käytössä. Näin pysyt ajan tasalla viestinnästämme ja voit kirjautua Verkkoasiointiin. Jos sähköpostiosoitettasi ei löydy jäsentiedoistamme, ota yhteyttä jäsensihteereihin.

Korona ja työsuhde

Akavan Erityisalojen lakimiehet vastaavat jäsenten koronavirusta koskeviin kysymyksiin Koronasta kysyttyä - sivulla. Sivulla on tietoa mm. etätyöhön, 0-tuntisopimuksiin ja freelance-töihin, lomautuksiin ja vuosilomiin liittyen.

Työttömyyskassa Erko on vastannut yleisiin kysymyksiin liittyen työttömyysturvaan ja esim. sairastamiseen työttömyysetuutta saadessa - katso vastaukset täältä.

Vakuutusyhtiö Turva on myös koonnut sivuilleen tietoa matkustajavakuutuksista ammattiliittojen kautta vakuutetuille jäsenillemme. Turvan verkkosivuilla palvelee chat, joka on auki myös lauantaisin. Turvaan voit myös soittaa numeroon 01019 5110 (ma-pe 8-18).

Eroa jäsenyydestä

Ikävä kuulla, että olet lähdössä! Erosta tulee ilmoittaa lomakkeella. HUOM! Pelkkä sähköposti-ilmoitus ei riitä.

Olisimmeko voineet tehdä jotakin paremmin, jotta olisit jäänyt jäseneksi? Kerro meille - saat vaivanpalkkana leffalipun!

Mikäli olet siirtymässä toisen työttömyyskassan jäseneksi, huomioithan, että työttömyyskassaan liittyessäsi/kassaa vaihtaessasi, sinun pitää olla töissä työ- tai virkasuhteisessa työssä.

Liittyessäsi toiseen liittoon, ero kannattaa tehdä vasta saatuasi hyväksynnän tulevasta liitostasi. Mikäli siirryt toisen liiton ja kassan jäseneksi, eroaminen ja uuteen liittyminen kannattaa ajoittaa kuun vaihteeseen, jotta jäsenmaksujen laskeminen helpottuisi.

Mikäli haluat eron astuvan voimaan jonakin tiettynä tulevana päivänä, merkitse se eroilmoitukseen. Muussa tapauksessa eropäiväksi kirjataan eroilmoituksen saapumispäivä.

Jäsensihteerit

Jäsensihteerimme Akavan Erityisaloissa palvelevat jäsenmaksuihin ja jäsentietojen päivityksiin liittyvissä asioissa.

Puhelin: 0800 135 370 (numero on maksuton)

Puhelinaika ma-pe klo 9 - 16. 

Sähköposti: jasenpalvelut(at)akavanerityisalat.fi

Kiireellisissä asioissa suosittelemme olemaan puhelimitse yhteydessä. Muista mainita viestissä koko nimesi ja jäsennumerosi tai syntymäaikasi.