Yhdessä ja moniäänisesti kulttuuriperintö­ammattilaisten arvostuksen puolesta!

Kannanotot ja lausunnot

Mies lapioi kolikoita

Kulttuurista leikkaamalla ei pelasteta Suomen taloutta 

Kirjoittajalta MAL | 8.3.2024

Valtiovarainministeriö on julkaissut ehdotuksensa valtiontalouden kehyksiksi vuosille 2025–2028. Kulttuurin ja taiteen määrärahat ovat jälleen leikkausten kohteina. Kaavailtujen leikkausten osuus on valtion kokonaisbudjetissa marginaalinen, mutta niiden merkitys alan kasvulle, työllisyydelle ja saavutettavuudelle on puolestaan valtava. 

Lue lisää

Suomi tarvitsee antiikintutkimustaan

Kirjoittajalta MAL | 19.2.2024

MAL:n hallituksen jäsen Uula Neitola avaa kirjoituksessaan antiikintutkimuksen merkitystä ja asemaa tieteenalana Suomessa – sekä syitä sille, miksi antiikin kulttuuriperinnön tutkimusta ja opetusta on uhannut alasajo useissa suomalaisissa yliopistoissa. Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry asettuu tukemaan Antiikintutkimuksen verkoston ja Helsingin yliopiston antiikintutkimuksen opiskelijoiden ainejärjestö Symposion ry:n tavoitetta säilyttää antiikin materiaalisen kulttuurin opetus Suomessa.

Lue lisää
Huolestunut nainen ja kolikoita, työttömyysturvalausunto

Lausuntomme hallituksen esitykseen työttömyysturvalain muuttamisesta

Kirjoittajalta MAL | 23.1.2024

Ansiopäiväraha on tarkoitettu väliaikaiseksi taloudelliseksi tueksi työnhakijan työttömyysjaksoille. Museo- ja kulttuuriperintöalalla, kuten niin monella naisvaltaisella alalla, palkkataso on matala. Palkasta ei pysty säästämään eikä siten varautumaan mahdollisiin työelämäkatkoksiin. Työttömyysturva on nimenomaan turva työttömyyden ajalle.

Lue lisää
Teksti: Lausuntomme vientivetoista työmarkkinamallia ja sovittelujärjestelmän kehittämistä koskeviin hallitusohjelmakirjauksiin

Lausuntomme vientivetoista työmarkkinamallia ja sovittelujärjestelmän kehittämistä koskeviin hallitusohjelmakirjauksiin

Kirjoittajalta MAL | 23.1.2024

Jos maan hallitus vahvistaa lain vientivetoisesta työmarkkinamallista, palkkaerojen kaventaminen ja
poistaminen tulee jatkossa mahdottomaksi julkisella sektorilla ja myös yksityisen sektorin
alipalkatuilla aloilla.

Lue lisää
Kuvakaappaus mielipidekirjoitus

Mielipidekirjoituksemme Keskisuomalaiseen: Kuntatalous ei pelastu kulttuuria leikkaamalla

Kirjoittajalta MAL | 18.1.2024

Kulttuuri-, museo- ja kirjastopalvelut ovat tärkeitä kaupunkilaisten hyvinvointia ja osallistumista edistäviä palveluja, joista leikkaaminen on lyhytnäköistä eikä pelasta vaikeaan tilanteeseen ajautunutta kuntataloutta.

Lue lisää
Aikuiskoulutustuki ja vuorotteluvapaa-lausunto

Lausuntomme aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaan lakkauttamisesitykseen

Kirjoittajalta MAL | 10.1.2024

Voimassa olevaan museopoliittiseen ohjelmaan on kirjattu, että museotyö on moniammatillista ja vahvasti verkottunutta niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Museoalan vahvuutena nähdään työntekijöiden korkea osaamisen taso, johon näyttelytoiminnan, kokoelmatyön, yleisötyön sekä tieto- ja asiantuntijapalveluiden laatu perustuu ja tätä osaamista halutaan ylläpitää ja kehittää.

Lue lisää

Työehtosopimukset

Museo- ja kulttuuriperintöalalla työskennellään sektorikohtaisesti pääsääntöisesti viiden eri työehtosopimuksen alaisuudessa.

Suurin osa alan ammattilaisista työskentelee julkisella sektorilla. Julkisen sektorin työ- ja virkaehtosopimuksista neuvottelee Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO. Kattojärjestömme Akavan Erityisalat sekä MALn jäseniä edustavat luottamusmiehet osallistuvat sopimus- ja neuvottelutoimintaan JUKOn eri toimielimissä.

Akavan Erityisalat sekä MALn edustaja neuvottelevat suoraan työnantajan kanssa yksityisten museoiden työehtosopimuksesta.

Jäsenenä sinun on tärkeä päivittää jäsentietosi, jotta saat oman sopimusalasi viestit ja ohjeet esimerkiksi mahdollisen työtaistelun osalta.

Valtio

Valtaosa valtiosektorilla työskentelevistä jäsenistämme työskentelee Museovirastossa.

Valtion palveluksessa vakinaisen henkilöstön työsuhteet ovat pääsääntöisesti työ- tai virkasuhteisia.

Valtion virka- ja työehtosopimus on voimassa 1.3.2023–28.2.2025. Uutinen sopimuksesta.

Yksityiset museot

Akavan Erityisalat sekä MALn edustaja neuvottelevat suoraan työnantajan kanssa yksityisten museoiden työehtosopimuksesta.

Kaikkien yksityisten museoiden, jotka ovat oikeutettuja valtionosuuteen, on noudatettava yksityisten museoiden yleissitovaa työehtosopimusta.

Yksityisten museoiden työehtosopimus on voimassa 22.3.2023 – 28.2.2025.

Kunta

Kunta-alalla työskentelee enemmistö MALn jäsenistä. Kunnissa työskennellään pääsääntöisesti työ- tai virkasuhteessa.

KVTES 2022–2025 on voimassa 1.5.2022–30.4.2025. Sopimuskauden aikana palkkoja korotetaan sekä yleiskorotuksilla että paikallisilla järjestelyerillä.

Kansallisgalleria

Kansallisgallerian työehtosopimus koskee kaikkia Kansallisgallerian (sis. Ateneum, Kiasma, Sinebrychoffin museo) alaisuudessa työskentelevia henkilöitä.

Kansallisgallerian työehtosopimus on voimassa 1.4.2022–31.3.2024.

AVAINTES-työehtosopimus

AVAINTES-työehtosopimus koskee alallamme pääsääntöisesti henkilöstöpalveluyhtiö Seuren kautta museoihin työllistyviä. HUOM! Alle 16 päivää kestävissä työsuhteissa (keikkatyö) noudatetaan Seure-työehtosopimusta.

MALn jäseniä työehtosopimusneuvotteluissa edustaa JUKO.

AVAINTES-työehtosopimus on voimassa 1.5.2022–30.4.2025.

Yliopistot

Yliopistosektorilla työskentelevistä MALn jäsenistä suurin osa työskentelee yliopistojen alaisuudessa toimivissa museoissa.

Yliopistojen yleinen työehtosopimus on voimassa 1.4.2023–31.3.2025.

Luottamusmies­toiminta

Luottamusmies on työntekijöiden edustaja yhteistoimintaneuvotteluissa ja hän valvoo sekä työehtosopimuksen että työlainsäädännön toteutumista työpaikalla. Vaalein valittavan työntekijän luottamusmiesasema on laein ja sopimuksin turvattu. Luottamusmies edustaa yhteistoimintatilanteissa työnantajansa koko henkilöstöä, kun taas neuvottelutilanteissa hän edustaa ammattiliittoaan ja siihen järjestäytyneitä työntekijöitä.

Luottamusmies vastaa yhdessä työnantajan kanssa työehtosopimuksen paikallisesta soveltamisesta ja työolosuhteiden kehittämisestä. Akavan Erityisalat ry:n lakimiehet ohjeistavat ja neuvovat luottamusmiehiä, kun ongelmat eivät ratkea työpaikan omin voimin.

Luottamusmies on oikeutettu saamaan työnantajalta riittävät tiedot tehtävänsä menestyksekkääksi hoitamiseksi. Luottamusmiehet ovat henkilöstön edustajia oman toimensa ohella. Jäsenen kannattaa olla itse aktiivinen luottamusmiehen suuntaan ja ilmoittautua edustettavien piiriin. Etenkin jos jäsen ei ole työnantajaperinnässä.

Luottamusmiehesi yhteystiedot tulee olla saatavilla työpaikallasi; esim. ilmoitustaululla, intranetissä tai henkilöstöhallinnossa.

Milloin kääntyä luottamusmiehen puoleen?

Ongelmat kannattaa pyrkiä selvittämään ensisijaisesti omalla työpaikalla. Ota mieltäsi vaivaava asia esille ensin esihenkilösi tai työpaikkasi henkilöstöasioista vastaavan kanssa.

Mikäli et saa selvitettyä asioita keskustelemalla, ota yhteyttä työpaikkasi luottamusmieheen. Luottamusmiehen puoleen voit kääntyä niin pienissä kuin suurissakin ongelmissa. Luottamusmieheltä saat tukea neuvotteluihin, sillä hänellä on tietoa työsuhdeasioista ja ammattiliitto taustallaan. Tarvittaessa asiasta laaditaan erimielisyysmuistio, joka toimitetaan sekä ammattiliitolle että työnantajaliittoon. Näin asia voidaan selvittää liittojen kesken, jos se ei onnistu yhteistyössä työnantajan kanssa.

Jos työpaikallasi ei ole nimettyä luottamusmiestä, voit olla yhteydessä suoraan ammattiliittoosi.

Luottamusmiehet julkisella sektorilla

Julkisella sektorilla (valtio, kunta, yliopisto, Kansallisgalleria) MALn jäseniä edustavat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO luottamusmiehet.

Kuntien ja kuntayhtymien palveluksessa työskentelee useiden akateemisten alojen ammattilaisia, minkä takia kuntasektorin akavalaiset kuuluvat moniin eri liittoihin. JUKOn luottamusmies edustaa siksi useimmiten myös muita akavalaisia kuin oman liittonsa jäseniä.

Akavan Erityisalojen jäsenyhdistysten jäseniä edustava luottamusmies voi olla oman liittoomme jäsen tai kuulua johonkin muuhun akavalaiseen liittoon. Myös liittoomme kuuluva luottamusmies saattaa edustaa kunnassa muiden akavalaisten liittojen jäseniä. Kaikkien tulee kuitenkin ajaa tasapuolisesti edustettaviensa asiaa.

Luottamusmiehet yksityisissä museoissa

Yksityisten museoiden työehtosopimusta noudattavissa museoissa MALn jäseniä edustaa järjestäytyneiden toimihenkilöiden keskuudestaan valitsema luottamusmies.

Yksityisen museon luottamusmies, ilmoitathan MALiin ja Akavan Erityisaloihin ajantasaiset luottamusmiestiedot.

Aluetoiminta

Järjestämme nykyään suuren osan tapahtumista ja koulutuksista siten, että osallistuminen on mahdollista etänä. Tämä mahdollistaa osallistumisen sijainnista riippumatta. MAL järjestää myös alueellisia tapahtumia, kuten esimerkiksi

  • lounastapaamisia
  • after work -tilaisuuksia
  • museovierailuja
  • alueellisia koulutuksia sekä
  • virkistystapaamisia.

Tulevista tapahtumista ja koulutuksista löydät tietoa kalenteristamme!

 

Mikäli sinulla on ideoita ja toiveita aluetoiminnan suhteen, ota yhteyttä!

Piirroskuva museon työntekijöistä, jotka pystyttävät näyttelyä.

Alan arvostus

#alanarvostus

Museoissa ja kulttuuriperintöalalla tehdään vaativaa asiantuntijatyötä. Alan palkkaus ei vastaa työssä vaadittua osaamista. Siksi liitto kampanjoi palkkauksen korjaamiseksi!

Moniosaajien museo -julkaisun kansikuva, jossa neljä museoalan ammattilaista

Moniosaajien museo

Lue Moniosaajien museo -julkaisumme, jossa kerromme museoalan monipuolisista ja haastavista tehtävistä sekä ammattilaisten rautaisesta ammattitaidosta!

Palkkakampanja-esitteen kansikuva

Palkkakampanjan esite

Palkkakampanjan esitteessä annamme perusteita palkkaneuvotteluun - omasta palkasta kannattaa neuvotella!

Kulttuurilupaus -postikortin kansikuvan kuvakaappaus

Kulttuurilupaus

Lähetimme kansanedustajille vuonna 2019 #kulttuurilupaus-postikortin, jossa vaadimme, että taiteen ja kulttuurin rahoitusosuutta on nostettava.

Osallistu ja vaikuta #alanarvostus -tunnisteella!

Olemme keränneet alan ammattilaisten näkemyksiä museoalalla tehtävän työn merkityksestä. Lue ammattilaisten painavat perusteet sille miksi museotyöstä pitäisi maksaa enemmän:

  • "Museotyötä tekevät ihmiset ovat hyvin koulutettuja ja intohimoisia alaansa kohtaan."
  • "Museossa työskentelevät joutuvat lähes poikkeuksetta olemaan vastuussa omaa nimikettään laajemmista työtehtävistä."
  • "Museotyö on erittäin tärkeää kulttuuriperinnön säilyttämisen, nuorten koulutuksen ja kehittävän toiminnan kannalta."
  • "Museoissa tehtävä työ vaatii pitkälle vietyä erikoistumista, joka ei synny hetkessä."
  • "Museotyö on hyvin monipuolista ja se vaatii omistautumista, erikoisosaamista, asiantuntijuutta ja ammattitaitoa monelta eri sektorilta asiakaspalvelusta kokoelmanhallintaan ja kaikkea siltä väliltä."
  • "Työskentelen museossa viranomaistehtävissä, jossa vastuu on suuri."