Yhdessä ja moniäänisesti kulttuuriperintö­ammattilaisten arvostuksen puolesta!

Kannanotot ja lausunnot

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto ajaa parannuksia museo-oppaiden työoloihin

Kirjoittajalta MAL | 30.5.2023

Museo-oppaiden työoloja ja asemaa tulee edelleen parantaa, vaatii Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL. Liiton uusi suositus kiinnittää huomiota oppaiden usein puutteelliseen palkkaukseen, työaikaan ja mm. asiakaspalvelun uhkatilanteisiin.

Lue lisää
Nainen museossa

Harjoittelijoita käytetään törkeästi halpatyövoimana

Kirjoittajalta MAL | 27.4.2023

Harjoittelijoita käytetään yhä häikäilemättä halpatyövoimana. Työnantajien ja korkeakoulujen tulisi yhdessä tarttua epäkohtaan, sanoo mm. kulttuuri-, kirjasto-, museo-, viestintä-, matkailu- ja ravintola-alan ammatteja edustava Akavan Erityisalat.

Lue lisää

MAL ryn vuosikokouspäätökset

Kirjoittajalta MAL | 26.4.2023

Vuosikokous hyväksyi liiton uuden nimen ja valitsi uuden puheenjohtajan, varapuheenjohtajan sekä hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle. Kokous myös hyväksyi vuoden 2022 tilinpäätöksen sekä vuoden 2024 suunnitelmat ja jäsenmaksun suuruuden.

Lue lisää
Uusi puheenjohtaja Riina Linna ja uusi nimi Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry

Museoalan ammattiliitto on nyt Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto!

Kirjoittajalta MAL | 20.4.2023

Museoalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous hyväksyi 19.4.23 sääntömuutoksessa liiton uuden nimen Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry. Uusi nimi huomioi paremmin koko jäsenistöä ja edunvalvontakenttää.

Lue lisää
Seteleitä ja teksti Helsingin kaupungin palkkasotkusta

Helsingin palkkasotku kärjistyy – kaupungin korvattava vahingot

Kirjoittajalta MAL | 17.4.2023

Helsingin kaupunki maksaa palkkoja edelleen räikeästi väärin. – Tilanne ei ole korjaantunut. Väärin maksettu palkka vaikuttaa myös sosiaalietuuksiin. Kaupungin on korvattava aiheuttamansa vahingot, vaatii Akavan Erityisalat.

Lue lisää
Teksti ja hannunvaakunoita: Lausuntomme: Aineettoman kulttuuriperinnön toimenpideohjelma 2023-2028

Lausuntomme: Aineettoman kulttuuriperinnön toimenpideohjelma 2023-2028

Kirjoittajalta MAL | 3.4.2023

Osallistuminen aineettoman kulttuuriperinnön keräämiseen ja tallentamiseen mahdollistuu, kun eri yhteisöillä on tietoa, ja siten myös keinoja, tuoda elävää perintöä näkyväksi sekä tallentaa sitä. Viestinnän rooli onkin aineettoman kulttuuriperinnön keräämisessä erityisen tärkeä.

Lue lisää

Työehtosopimukset

Museoalalla työskennellään sektorikohtaisesti pääsääntöisesti viiden eri työehtosopimuksen alaisuudessa.

Työ- ja virkaehtosopimuksista neuvottelee julkisella sektorilla Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO. Akavan Erityisalat sekä MALn jäseniä edustavat luottamusmiehet osallistuvat sopimus- ja neuvottelutoimintaan JUKOn eri toimielimissä.

Akavan Erityisalat sekä MALn edustaja neuvottelevat suoraan työnantajan kanssa yksityisten museoiden työehtosopimuksesta.

Keväällä 2022 käytiin tiukat kunta-alan sopimusneuvottelut - seuraa tuloksista meidän viestintäämme sekä Akavan Erityisalojen ja JUKOn viestintää. #neuvotellen2022. Jäsenenä sinun on tärkeä päivittää jäsentietosi, jotta saat oman sopimusalasi viestit ja ohjeet esimerkiksi mahdollisen työtaistelun osalta.

Valtio

Valtaosa Museoalan ammattiliiton valtiosektorin jäsenistä työskentelee Museovirastossa.

Valtion palveluksessa vakinaisen henkilöstön työsuhteet ovat pääsääntöisesti työ- tai virkasuhteisia.

Valtion virka- ja työehtosopimus on voimassa 1.3.2022-29.2.2024. . Uutinen sopimuksesta. Varsinainen uusi sopimus päivitetään sivuille myöhemmin keväällä.

Yksityiset museot

Akavan Erityisalat sekä MALn edustaja neuvottelevat suoraan työnantajan kanssa yksityisten museoiden työehtosopimuksesta.

Kaikkien yksityisten museoiden, jotka ovat oikeutettuja valtionosuuteen, on noudatettava yksityisten museoiden yleissitovaa työehtosopimusta.

Yksityisten museoiden työehtosopimus on voimassa 1.3.2022 - 29.2.2024.

Kunta

Kunta-alalla työskentelee enemmistö MALn jäsenistä. Kunnissa työskennellään pääsääntöisesti työ- tai virkasuhteessa.

KVTES 2022–2025 on voimassa 1.5.2022–30.4.2025. Sopimuskauden aikana palkkoja korotetaan sekä yleiskorotuksilla että paikallisilla järjestelyerillä.

Kansallisgalleria

Kansallisgallerian työehtosopimus koskee kaikkia Kansallisgallerian (sis. Ateneum, Kiasma, Sinebrychoffin museo) alaisuudessa työskentelevia henkilöitä.

Kansallisgallerian työehtosopimus on voimassa 1.4.2022–31.3.2024. Uusi sopimus päivitetään sivuillemme myöhemmin.

 

AVAINTES-työehtosopimus

AVAINTES-työehtosopimus koskee museoalalla pääsääntöisesti henkilöstöpalveluyhtiö Seuren kautta museoihin työllistyviä. HUOM! Alle 16 päivää kestävissä työsuhteissa (keikkatyö) noudatetaan Seure-työehtosopimusta.

MALn jäseniä työehtosopimusneuvotteluissa edustaa JUKO.

AVAINTES-työehtosopimus on voimassa 1.4.2020-28.2.2022.

Yliopistot

Yliopistosektorilla työskentelevistä MALn jäsenistä suurin osa työskentelee yliopistojen alaisuudessa toimivissa museoissa.

Yliopistojen yleinen työehtosopimus on voimassa 1.4.2022–31.3.2024. Työehtosopimus päivitetään sivuillemme myöhemmin.

Luottamusmies­toiminta

Luottamusmies on työntekijöiden edustaja yhteistoimintaneuvotteluissa ja hän valvoo sekä työehtosopimuksen että työlainsäädännön toteutumista työpaikalla. Vaalein valittavan työntekijän luottamusmiesasema on laein ja sopimuksin turvattu. Luottamusmies edustaa yhteistoimintatilanteissa työnantajansa koko henkilöstöä, kun taas neuvottelutilanteissa hän edustaa ammattiliittoaan ja siihen järjestäytyneitä työntekijöitä.

Luottamusmies vastaa yhdessä työnantajan kanssa työehtosopimuksen paikallisesta soveltamisesta ja työolosuhteiden kehittämisestä. Akavan Erityisalat ry:n lakimiehet ohjeistavat ja neuvovat luottamusmiehiä, kun ongelmat eivät ratkea työpaikan omin voimin.

Luottamusmies on oikeutettu saamaan työnantajalta riittävät tiedot tehtävänsä menestyksekkääksi hoitamiseksi. Luottamusmiehet ovat henkilöstön edustajia oman toimensa ohella. Jäsenen kannattaa olla itse aktiivinen luottamusmiehen suuntaan ja ilmoittautua edustettavien piiriin. Etenkin jos jäsen ei ole työnantajaperinnässä.

Luottamusmiehesi yhteystiedot tulee olla saatavilla työpaikallasi; esim. ilmoitustaululla, intranetissä tai henkilöstöhallinnossa.

Milloin kääntyä luottamusmiehen puoleen?

Ongelmat kannattaa pyrkiä selvittämään ensisijaisesti omalla työpaikalla. Ota mieltäsi vaivaava asia esille ensin esihenkilösi tai työpaikkasi henkilöstöasioista vastaavan kanssa.

Mikäli et saa selvitettyä asioita keskustelemalla, ota yhteyttä työpaikkasi luottamusmieheen. Luottamusmiehen puoleen voit kääntyä niin pienissä kuin suurissakin ongelmissa. Luottamusmieheltä saat tukea neuvotteluihin, sillä hänellä on tietoa työsuhdeasioista ja ammattiliitto taustallaan. Tarvittaessa asiasta laaditaan erimielisyysmuistio, joka toimitetaan sekä ammattiliitolle että työnantajaliittoon. Näin asia voidaan selvittää liittojen kesken, jos se ei onnistu yhteistyössä työnantajan kanssa.

Jos työpaikallasi ei ole nimettyä luottamusmiestä, voit olla yhteydessä suoraan ammattiliittoosi.

Luottamusmiehet julkisella sektorilla

Julkisella sektorilla (valtio, kunta, yliopisto, Kansallisgalleria) MALn jäseniä edustavat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO luottamusmiehet.

Kuntien ja kuntayhtymien palveluksessa työskentelee useiden akateemisten alojen ammattilaisia, minkä takia kuntasektorin akavalaiset kuuluvat moniin eri liittoihin. JUKOn luottamusmies edustaa siksi useimmiten myös muita akavalaisia kuin oman liittonsa jäseniä.

Akavan Erityisalojen jäsenyhdistysten jäseniä edustava luottamusmies voi olla oman liittoomme jäsen tai kuulua johonkin muuhun akavalaiseen liittoon. Myös liittoomme kuuluva luottamusmies saattaa edustaa kunnassa muiden akavalaisten liittojen jäseniä. Kaikkien tulee kuitenkin ajaa tasapuolisesti edustettaviensa asiaa.

Luottamusmiehet yksityisissä museoissa

Yksityisten museoiden työehtosopimusta noudattavissa museoissa MALn jäseniä edustaa järjestäytyneiden toimihenkilöiden keskuudestaan valitsema luottamusmies.

Yksityisen museon luottamusmies, ilmoitathan MALiin ja Akavan Erityisaloihin ajantasaiset luottamusmiestiedot.

Aluetoiminta

Museoalan ammattiliiton omista alueellisista tapahtumista ja koulutuksista kerromme Ajankohtaista -sivulla.

Lisäksi useisiin MAL:n koulutuksiin on mahdollista osallistua joko webinaarin tai striimauksen kautta. Koronatilanteen takia kaikki tilaisuutemme on toistaiseksi siirretty verkkoon, mikä mahdollistaa osallistumisen sijainnista riippumatta.

Mikäli sinulla on ideoita ja toiveita aluetoiminnan suhteen, ota yhteyttä MAL:n toimistoon joko toiminnanjohtajaan katariina.makela(at)museoalanammattiliitto.fi tai toimisto(at)museoalanammattiliitto.fi.

Esimerkkejä aluetapaamisista:

  • aamupalatreffit
  • after work -tilaisuudet
  • lounastapaamiset
  • museovierailut
  • alueelliset koulutukset
  • virkistystapaamiset

Akavan Erityisalojen aluetoiminta

Akavan Erityisaloilla on aluetoimintaa 15 alueella. Niistä jokaisella jäsenistä koostuva alueryhmä suunnittelee alueyhdyshenkilön johdolla virkistystä ja työhyvinvointia kasvattavia koulutuksia ja toimintaa.

Aluetoiminnan tarkoituksena on kasvattaa yhteisöllisyyttä jäsenten keskuudessa ja tehdä Akavan Erityisaloja tunnetuksi maakunnissa. Aluetoiminta on myös hieno tapa tutustua muiden alojen paikallisiin ammattilaisiin!

Alueyhdyshenkilö toimii linkkinä alueryhmän, alueen jäsenistön ja Akavan Erityisalojen toimihenkilöiden välillä.

Jos olet kiinnostunut toimimaan alueesi yhdyshenkilönä, otathan rohkeasti yhteyttä yhteyspäällikkö Satu Sahla-Juvankoskeen: satu.sahla-juvankoski(at)akavanerityisalat.fi

Piirroskuva museon työntekijöistä, jotka pystyttävät näyttelyä.

Alan arvostus

#alanarvostus

Museoissa tehdään vaativaa asiantuntijatyötä. Alan palkkaus ei vastaa työssä vaadittua osaamista. Siksi liitto kampanjoi palkkauksen korjaamiseksi!

Moniosaajien museo -julkaisun kansikuva, jossa neljä museoalan ammattilaista

Moniosaajien museo

Lue Moniosaajien museo -julkaisumme, jossa kerromme museoalan monipuolisista ja haastavista tehtävistä sekä ammattilaisten rautaisesta ammattitaidosta!

Palkkakampanja-esitteen kansikuva

Palkkakampanjan esite

Palkkakampanjan esitteessä annamme perusteita palkkaneuvotteluun - omasta palkasta kannattaa neuvotella!

Kulttuurilupaus -postikortin kansikuvan kuvakaappaus

Kulttuurilupaus

Lähetimme kansanedustajille vuonna 2019 #kulttuurilupaus-postikortin, jossa vaadimme, että taiteen ja kulttuurin rahoitusosuutta on nostettava.

Osallistu ja vaikuta #alanarvostus -tunnisteella!

Olemme keränneet alan ammattilaisten näkemyksiä museoalalla tehtävän työn merkityksestä. Lue ammattilaisten painavat perusteet sille miksi museotyöstä pitäisi maksaa enemmän:

  • "Museotyötä tekevät ihmiset ovat hyvin koulutettuja ja intohimoisia alaansa kohtaan."
  • "Museossa työskentelevät joutuvat lähes poikkeuksetta olemaan vastuussa omaa nimikettään laajemmista työtehtävistä."
  • "Museotyö on erittäin tärkeää kulttuuriperinnön säilyttämisen, nuorten koulutuksen ja kehittävän toiminnan kannalta."
  • "Museoissa tehtävä työ vaatii pitkälle vietyä erikoistumista, joka ei synny hetkessä."
  • "Museotyö on hyvin monipuolista ja se vaatii omistautumista, erikoisosaamista, asiantuntijuutta ja ammattitaitoa monelta eri sektorilta asiakaspalvelusta kokoelmanhallintaan ja kaikkea siltä väliltä."
  • "Työskentelen museossa viranomaistehtävissä, jossa vastuu on suuri."

Kuntavaalit 2021: Taustalta näkyväksi osaavat museoalan ammattilaiset

Museoalan ammattiliiton ja Akavan Erityisalojen kampanja nosti kuntavaalien alla esiin ammattilaisia, jotka luovat kuntien laadukkaita palveluita.

Kunnat ovat merkittäviä työnantajia kirjasto-, museo-, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalveluissa. Panostaminen näiden alojen työpaikkoihin maksaa itsensä takaisin. Hyvätasoiset kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut ovat vetovoimatekijöitä: ne houkuttelevat paitsi asukkaita, myös osaavaa työvoimaa ja matkailijoita.

Lue lisää kuntavaalitavoitteistamme.

Tutustu osaavaan museoammattilaiseen: Katso korjausrakentamisen tutkija Katariina Ruuska-Jauhijärven video!