Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry ei pidä hallituksen esitystä ansiopäivärahan alentamiseksi hyvänä. Ansiopäiväraha on tarkoitettu väliaikaiseksi taloudelliseksi tueksi työnhakijan työttömyysjaksoille. Museo- ja kulttuuriperintöalalla, kuten niin monella naisvaltaisella alalla, palkkataso on matala. Palkasta ei pysty säästämään eikä siten varautumaan mahdollisiin työelämäkatkoksiin. Työttömyysturva on nimenomaan turva työttömyyden ajalle. Annoimme lausunnon hallituksen esitykseen.

Ansiopäivärahan määrän alentamista koskeva ehdotus:

-Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry ei pidä hallituksen esitystä ansiopäivärahan alentamiseksi hyvänä. Ansiopäiväraha on tarkoitettu väliaikaiseksi taloudelliseksi tueksi työnhakijan työttömyysjaksoille. Museo- ja kulttuuriperintöalalla, kuten niin monella naisvaltaisella alalla, palkkataso on matala. Palkasta ei pysty säästämään eikä siten varautumaan mahdollisiin työelämäkatkoksiin. Työttömyysturva on nimenomaan turva työttömyyden ajalle.

Aktiivinenkaan työnhakija ei välttämättä työllisty nopeasti. Rekrytointiprosessit kestävät ja uuden työn perässä voi joutua muuttamaan toiselle puolelle Suomea. Tällaisissa tilanteissa tulee olla mahdollista suunnitella oma muutto tai mahdollisesti koko perheen tulevaisuus uudelle paikkakunnalle. Työn perässä muuttaminen vaatii taloudellisia resursseja.

Alallamme on jo nyt paljon määräaikaisuuksia, jotka todennäköisesti entisestään lisääntyvät hallituksen määräaikaisia työsuhteita koskevien uudistusten perusteella. Työnhaun keston pidentyessä myös hakijan taloudellinen tilanne heikkenee ja työllistymisen mahdollisuudet huonontuvat. Taloudellisen tilanteen heikkeneminen siirtää työttömiä työnhakijoita muiden tukien pariin.

Palkkatuettua työtä ja työssäoloehtoa koskeva ehdotus:

-Palkkatuettu työ on sekä tekijälle että työnantajalle oikeaa työtä, miksi työllä ei voisi kerryttää työntekijän ansiopäivärahaa? Jatkossa palkkatuetun työn tarjonta saattaakin vähentyä. Palkkatuetussa työssä saadaan työttömälle työnhakijalle työkokemusta sekä mahdollisuus päivittää osaamista, ja henkilö on voinut työllistyä palkkatuetun työn jälkeen helpommin.

Työllistämisvelvoitteen ja siihen liittyvän sääntelyn kumoaminen:

-Velvoitetyö on ollut etenkin ikääntyneiden työnhakijoiden kohdalla tukitoimi, joka poistuessaan heikentäisi koko ajan kasvavan ryhmän eli ikääntyvien työnhakijoiden työllistymistä. Tämän päivän yli 55-vuotiaat ovat aiempia ikäpolvia parempikuntoisia ja työkykyisempiä. Usean selvityksen mukaan yli 55-vuotiaiden työllistymisen esteenä on usein rekrytoijan asenteet, ei tekijän osaamisen puute tai työmotivaatio.

Työttömyysturvaseuraamuksia koskeva ehdotus:

-Kannustus ja positiivinen rohkaisu tuo paremman tuloksen kuin rangaistukset. Työnhaku on täyspäiväistä työtä, josta harvoin saa positiivista palautetta. Työtön on sekä henkisesti että taloudellisesti kovilla. Työttömyys aiheuttaa jo nykyisillä eduilla taloudellista niukkuutta ja koettelee myös itsetuntoa sekä uskoa tulevaisuuteen.

Luopuminen eräitä työssäoloehtoa ja ansiopäivärahan määrä koskevista ikäsidonnaisista poikkeuksista:

-Ikääntyvien työllistymistä heikentäviä toimia ei tule tehdä; jo nyt ikä vaikuttaa työnsaantiin negatiivisesti. Yleiset asenteet esimerkiksi ikääntyviä työnhakijoita kohtaan eivät muutu yhtään positiivisemmiksi työttömyysturvan heikennysten mukana. Seurauksista kärsivät yksilöt, eivät organisaatiot.

Ehdotuksen vaikutuksista kotitalouksiin:

-Heikoimmassa asemassa olevien kotitalouksien tilanne todennäköisesti heikkenee heikennysten seurauksena kestämättömän paljon.

Lausuntomme esityksen taloudellisista vaikutuksista (ml. vaikutukset julkiseen talouteen, työllisyyteen ja kuntiin):

-Työtön työnhakija saattaa siirtyä toimeentulotuen piiriin, kun alentunut ansiosidonnainen työttömyysturva ei enää riitä elämisen menoihin.

Esityksen vaikutuksista toimeenpanijoihin (ml. vaikutukset työttömyysetuuden maksajiin ja julkisen työvoimapalvelun järjestäjään):

-Ehdotetut muutokset haastavat työvoimapalveluiden henkilöstön resursseja.

Muut vaikutukset (ml. vaikutukset yrityksiin ja muihin työnantajiin):

-Suunnitellut työelämäuudistukset saattavat lisätä vastakkainasettelua työnantajien ja työntekijöiden välillä. Esimerkiksi lisääntyvät määräaikaiset työsuhteet eivät todennäköisesti edistä työntekijöiden sitoutumista työhön ja työnantajaan.

Miten muutosten vaikutuksia voitaisiin seurata ja arvioida jälkikäteen:

-Mikäli esityksen muutokset astuvat sellaisinaan voimaan, on tärkeätä seurata ja arvioida vaikutuksia monipuolisesti. Lisäksi on voitava tehdä uudelleenarviointia sekä korjaavia toimenpiteitä.

Voimaantulo ja siirtymäsäännökset:

-Muutosten aikataulu on tiukka ja Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto kantaa huolta siitä onko ehdotettujen muutosten vaikutuksia selvitetty tarpeeksi kattavasti.

Muut kommentit:

-Työelämän kehittäminen on tärkeää. Työttömyysturvan muutosten tulisi huomioida työttömän työnhakijan arki sekä se, miten työllistymistä parhaiten tuettaisiin. Työttömän kasvava talousahdinko, pitkät rekrytointiprosessit, epävarmuus tulevasta sekä siitä mahdollisesti syntyvät ahdistus- ja mielenterveyshaasteet syrjäyttävät työvoimaa, jota maallamme ei olisi varaa hukata.

*****

Lausunto on annettu 23.1.2024.
Kiitos kaikille lausunnon työstämiseen osallistuneille.

Ajankohtaista

Kuva kannettavan tietokoneen näytöstä, jossa käynnissä Teams-kokous

Suojattu: MALn vuosikokous – hallitushakijat esittelyssä!

Kirjoittajalta MAL | 19.4.2024

Otetta ei näytetä, koska artikkeli on suojattu.

Lue lisää

Vastaa kyselyyn työstä vaikean historian parissa!

Kirjoittajalta MAL | 17.4.2024

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ja Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry selvittävät historian parissa työskentelevien ammattilaisten kokemuksia vaikeiden historiallisten aiheiden käsittelystä museotyössä ja historiantutkimuksessa. Kyselyyn voi vastata 17.4.-12.5.2024 välisenä aikana.

Lue lisää
Henkilö kirjoittaa kannettavalla tietokoneella

Jäsenten ääni kuuluviin – MALn jäsenblogi

Kirjoittajalta MAL | 9.4.2024

MALn jäsenblogi on jäsenten oma kanava, jolla voi jakaa ajatuksia ajankohtaisista työelämän ilmiöistä. Aiheena voi olla monipuolisesti museo- ja kulttuuriperintöalan ammattilaisen tai alalle kouluttautuvan työelämään tai arkeen liittyvät kysymykset. Kaikki jäsenet ovat tervetulleita kirjoittamaan jäsenblogiin.

Lue lisää

Kiinnostaako museo- ja kulttuuriperintöalan edunvalvonta? Hae MALn hallitukseen!

Kirjoittajalta MAL | 28.3.2024

Hallituksen jäsenenä olet jäsenistömme äänitorvi. Hallituksessa pääset näköalapaikalle käsittelemään museo- ja kulttuuriperintöalaa ravistelevia ajankohtaisia työelämä- ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Pääset sparraamaan edunvalvonta-asioita muiden hallituslaisten ja MALn toimihenkilöiden kanssa sekä myös osana laajemman ammattiyhdistysverkoston ja kattojärjestö Akavan Erityisalojen toimintaa.

Lue lisää
Yhdistelmätehtävät ovat kuntien kulttuurialan asiantuntija- ja esihenkilötehtävien ongelmana -teksti vihreällä taustalla

Yhdistelmätehtävät ovat kuntien kulttuurialan asiantuntija- ja esihenkilötehtävien ongelmana

Kirjoittajalta MAL | 20.3.2024

Oripään kunta julkaisi rekrytointi-ilmoituksen, jossa haettiin alle 3 000 euron kuukausipalkalla kirjastonjohtajaa vastuunaan kirjasto-, museo- ja kulttuuritoimi, kunnan markkinointi, maahanmuuttotyö sekä hyvinvointilautakunnan esittelijän tehtävät. Rekrytointi kuvastaa yleistymässä olevaa yhdistelmätehtävien ongelmaa.

Lue lisää
Mies lapioi kolikoita

Kulttuurista leikkaamalla ei pelasteta Suomen taloutta 

Kirjoittajalta MAL | 8.3.2024

Valtiovarainministeriö on julkaissut ehdotuksensa valtiontalouden kehyksiksi vuosille 2025–2028. Kulttuurin ja taiteen määrärahat ovat jälleen leikkausten kohteina. Kaavailtujen leikkausten osuus on valtion kokonaisbudjetissa marginaalinen, mutta niiden merkitys alan kasvulle, työllisyydelle ja saavutettavuudelle on puolestaan valtava. 

Lue lisää
Vihreällä taustalla Kansallisgallerian TES-neuvottelut käynnissä.

Neuvottelut Kansallisgallerian työehtosopimuksesta alkoivat 28.2.

Kirjoittajalta MAL | 1.3.2024

Kansallisgallerian työehtosopimus on voimassa 31. maaliskuuta saakka. Sopimuksen piiriin kuuluu noin 300 Kiasmassa, Ateneumissa ja Sinebrychoffin taidemuseossa työskentelevää henkilöä.
Kansallisgallerian työehtosopimuksesta neuvotellaan helmi–maaliskuussa.

Lue lisää
Kuvakooste kevään joogakuvista

Virkistystä kevääseen: jooga- ja rentoutushetkiä jäsenille (etänä)

Kirjoittajalta MAL | 1.3.2024

Myös tänä vuonna pääsemme virkistymään kevään etäjoogan äärellä. Tarjoamme jäsenetuna neljä etäyhteydellä toteutettavaa rentoutus- ja hyvinvointihetkeä, joiden toivomme tuovan virkistystä ja iloa kevääseesi!

Lue lisää
Helmikuun uutiskirje, piirros kaupunkitaloista ja sananostoina aiheita

Helmikuun uutiskirje julkaistu!

Kirjoittajalta MAL | 23.2.2024

Helmikuun jäsentiedote on lähetetty jäsenille sähköpostiin 23.2. Olethan saanut omasi? Aiheina muun muassa uudet jäsenedut eli MALn jäsenaamut ja työhyvinvointia tukeva palvelu eli lainattava äänenvahvistin.

Lue lisää

Suomi tarvitsee antiikintutkimustaan

Kirjoittajalta MAL | 19.2.2024

MAL:n hallituksen jäsen Uula Neitola avaa kirjoituksessaan antiikintutkimuksen merkitystä ja asemaa tieteenalana Suomessa – sekä syitä sille, miksi antiikin kulttuuriperinnön tutkimusta ja opetusta on uhannut alasajo useissa suomalaisissa yliopistoissa. Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry asettuu tukemaan Antiikintutkimuksen verkoston ja Helsingin yliopiston antiikintutkimuksen opiskelijoiden ainejärjestö Symposion ry:n tavoitetta säilyttää antiikin materiaalisen kulttuurin opetus Suomessa.

Lue lisää
ikääntyvä museoala naisvaltainen palkkakehitys palkkakuoppa palkkatuki palkkaus toimeentulo turva työelämä työttömyys ura vakuutus