Meiltä saat tukea työelämäsi eri vaiheissa

Työsuhdeneuvonta ja lakipalvelut

Oletpa kokoaikaisessa tai osa-aikaisessa työsuhteessa, kesätöissä tai projektityöntekijänä, saat apua työsuhdeneuvonnasta. Näin varmistat oikeuksiesi toteutumisen ja samalla ylläpidät alan hyviä käytäntöjä sekä edistät työntekijöiden oikeudenmukaista kohtelua. Museoalan ammattiliiton jäsenenä saat henkilökohtaista apua työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä, kuten:

 • työsopimus
 • palkkaus
 • työpaikallasi sovellettava työ- tai virkaehtosopimus

Lakimiehemme Akavan Erityisaloissa palvelevat sinua työ- ja virkaehtosopimuksiin sekä työsopimuksiin liittyvissä asioissa. Myös ammatinharjoittajana tai yrittäjänä saat lakiapua sopimusten tekemiseen ja neuvontaa muissa ammatinharjoittamiseen liittyvissä asioissa.

Lakimiesten ohella Museoalan ammattiliiton toimisto tarjoaa palkkausta ja nimikkeitä koskevaa alakohtaista neuvontaa.

Yhteystiedot

Akavan Erityisalojen lakimiehet:

Julkinen sektori 0800 135 380
Yksityinen sektori 0800 135 350

Puhelinaika arkisin klo 9 - 14. Numerot ovat maksuttomia.

Työsuhdeneuvontaan voit olla yhteydessä myös lomakkeella tai sähköpostitse tyosuhdeneuvonta(at)akavanerityisalat.fi.

Huom! Kerro viestissä nimesi, puhelinnumerosi, jäsennumerosi, jäsenyhdistyksesi, työnantajasektorisi (yksityinen, kunta, valtio, korkeakoulu, järjestö, seurakunta, ammatinharjoittaja/yrittäjä) ja kuvaus siitä, millaisessa asiassa tarvitset apua.

Museoalan ammattiliiton toimisto:

Toiminnanjohtaja Katariina Mäkelä
Puhelin: 040 7747 620
sähköposti: katariina.makela(at)museoalanammattiliitto.fi

Perhe- ja perintöoikeudellinen neuvonta

Jäsenille maksuttomat lakimies- ja oikeusapupalvelut eivät koske ainoastaan työ- ja virkasuhdetta, vaan lakimies Tuire Torvela antaa jäsenille myös perhe- ja perintöoikeudellista neuvontaa ja konsultointiapua.

Koulutukset ja tapahtumat

Työhyvinvointi ja työssä jaksaminen, virkistäytyminen ja verkostoituminen, työssä kehittyminen ja ammattitaidon ylläpitäminen sekä työturvallisuus. Nämä ovat keskeisiä työelämäkysymyksiä, joita me Museoalan ammattiliitossa edistämme koulutus- ja tapahtumatarjontamme osalta.

Jäsenenä pääset hyödyntämään maksutonta ja kattavaa tarjontaamme.

Onko sinulla koulutus- tai tapahtumatoiveita? Kerro meille!

Koulutukset

Tarjoamme koulutuksia eri uravaiheissa, työmarkkina-asemassa ja ammatissa oleville jäsenillemme niin paikallisesti kuin verkossa.

Koulutuksemme pidetään pääosin etänä. Näin voimme taata koulutustemme saavutettavuuden sijainnistasi riippumatta.

Olet myös oikeutettu osallistumaan Akavan Erityisalojen koulutuksiin.

Työnohjaus

Vuodesta 2019 lähtien olemme pilotoineet ryhmätyönohjausta ja kehitämme sitä yhdessä jäsenten kanssa. Ryhmätyönohjauksessa pääset keskustelemaan työstäsi vertaisten kesken asiantuntevan toimintaterapeutin ja työnohjaajan johdolla. Syksyn 2021 työnohjausryhmä koottiin pienten ja keskisuurten museoiden johtajista. Keväällä 2022 kohdistimme työnohjausryhmän konservaattoreille. Syksyllä 2022 työnohjausryhmä on kohdistettu henkilöstöedustajille - haku ryhmään oli auki 30.9.22 saakka.

Uutuutena pilotoimme yksilötyönohjausta, johon olemme sopineet huomattavan MAL-alennuksen. Hakuaika oli 15.4.22 saakka - lue lisää!

Järjestämme työnohjausta tarpeen mukaan. Kiinnostaisiko työnohjaus sinuakin? Ota yhteyttä MALn toimistoon.

Jäsenten opintomatka

Suosittua jäsenten opintomatkaa olemme tarjonneet jo vuosikymmeniä. Vuosittain järjestettävä opintomatka suuntautuu kulttuuriperinnön kannalta mielenkiintoiseen eurooppalaiseen kohteeseen jäsenten toiveiden perusteella. Viime vuosien kohteita ovat olleet muun muassa Dublin, Gdansk, Amsterdam ja Berliini.

Tarjoamme opintomatkan edulliseen jäsenhintaan. Koronavirustilanteen takia opintomatkaa ei ole järjestetty vuosina 2020 - 2022.

Virkistäytyminen ja jäsentapaamiset

Museoalan ammattiliiton tapahtumissa pääset tapaamaan ja verkostoitumaan alan ammattilaisten kanssa. Kollegatapaamisissa tutustumme yhdessä ajankohtaiseen museoon tai kulttuuriperintötoimijaan. Vapaamuotoisissa tapahtumissa pääset tapaamaan muita jäseniä esimerkiksi after workin tai aamiaistreffien merkeissä.

Lisäksi tarjoamme lippuja vuosittain valittaviin kulttuuritapahtumiin, kuten Kaustisen kansanmusiikkijuhliin. Kesällä 2022 jäsenlippuja oli tarjolla Kaustisen kansanmusiikkijuhlan lisäksi Tuska- ja Flow-festivaaleihin. Jäsenlipuista kerromme jäsentiedotteissa eli tarkistathan, että saat kuukausittaisen uutiskirje/jäsentiedotteemme!

Ajankohtaista

Koronaepidemiasta johtuen olemme toistaiseksi siirtäneet koulutukset ja tapahtumat verkkomuotoisiksi. Syksyllä 2021 järjestimme pitkästä aikaa kasvokkaisia jäsentapaamisia Porissa, Turussa, Joensuussa, Mikkelissä, Helsingissä ja Jyväskylässä.

Vuonna 2022 pääsimme toteuttamaan myös jäsentapaamisia livenä. Vuonna 2023 on luvassa läsnätapaamisia enemmänkin - seuraa viestintäämme ja kalenteriamme!

Aloitimme keväällä 2021 aloittaneet ammattilaisten aamutapaamiset otsikolla "MALn ammattilaisaamut". Tapaamisissa keskustellaan eri ammattiryhmien kesken ajankohtaisista asioista ja liiton tuesta ammattilaisille. Tapaamisia on pidetty museonjohtajien kanssa (yhteistyössä Suomen Museonjohtajat ry:n kanssa), yleisötyöntekijöiden kanssa (yhteistyössä Museopedagoginen yhdistys Pedaali ry:n kanssa), konservaattorien kanssa (yhteistyössä Pohjoismaisen Konservaattorilliiton Suomen osaston PKL:n kanssa) sekä arkeologien kanssa (yhteistyössä Suomen Arkeologisen seuran kanssa). Haluatko oman ammattiryhmäsi ammattilaisaamun? Ole yhteydessä toiminnanjohtaja Katariina Mäkelään. katariina.makela@museoalanammattiliitto.fi

Ajankohtaiset tapaamiset löydät tapahtumakalenteristamme.

Epidemian pitkittyessä kehitämme tarjontaamme huomioiden korona-ajan asettamat haasteet.

Koulutustuki ja apuraha

Oletko pohtinut alaasi liittyvää syventävää koulutusta tai haluaisitko osallistua kiinnostavaan alan seminaariin? MALn jäsenenä tuemme ammatillista kehittymistäsi.

Myönnämme ympäri vuoden haettavaa koulutustukea sekä kerran vuodessa haettavaa apurahaa. Apurahaa myönnetään erikseen opiskelijoille perusopetuksen opinnäytetyötä varten sekä muille jäsenille jatko- ja täydennyskoulutukseen.

Koulutustuki

Voit hakea tukea museoalan ammatillista osaamista tukevaan koulutukseen tai matkatukea maksimissaan 300 €/vuosi.  Koulutus voi olla järjestetty esimerkiksi avoimessa yliopistossa, kesäyliopistossa, täydennyskoulutuskeskuksessa tai ammattikorkeakoulussa. Koulutustuki koskee myös itse maksettua työnohjausta tai coachingia.

Tukea ei kuitenkaan makseta jo muutoin tuettuihin matkoihin, kuten MAL:n opintomatkalle tai vuosikokoukseen. Tukea ei myöskään myönnetä elämisen tukemiseen, mutta sitä voidaan myöntää matkalippuihin, majoitukseen sekä osallistumismaksuihin. Tukea ei myönnetä materiaaliin (esim. kirjoihin) ilman perusteltua syytä. Liitä hakemukseesi tositteet maksetuista kustannuksista.

Tuen saaneilta pyydetään vapaamuotoinen teksti, jossa he kertovat omin sanoin tuen käytöstä. Käytämme näitä viestinnässämme, jotta jäsenemme tietävät mihin kaikkeen koulutustukea on myönnetty. Tuen saaneet saavat erilliset ohjeet lyhyen tekstin tekemiseen.

Hae koulutustukea!

Apuraha jatko- ja täydennyskoulutukseen

Apuraha myönnetään vuosittain kahdeksalle (8:lle) jäsenelle hakemusten perusteella. Apurahan suuruus on 500 €. Tukea voidaan myöntää työhön liittyvään koulutukseen tai muuhun kehittymiseen (esimerkiksi työelämään tutustumiseen) kotimaassa tai ulkomailla tai osallistumiseen opintomatkaan tai opiskelijavaihtoon silloin, kun kuluja ei maksa työpaikka tai oppilaitos. Apurahaa ei makseta jo muutoin tuettuihin matkoihin, kuten MALn opintomatkalle tai vuosikokoukseen. Hakemukseen liitetään tositteet mahdollisista maksetuista kustannuksista sekä selvitys apurahan käytöstä.

Apurahan haku on avoinna vuosittain loka-marraskuussa. Vuoden 2022 apurahat on myönnetty (yhteensä 10 kpl). Hakijoille on ilmoitettu päätöksistä. Kiitos kaikille hakijoille ja onnittelut tuen saaneille.

Vuoden 2022 jatko- ja täydennysapurahahaku

Apurahat on myönnetty. Vuoden 2023 apurahahaku aukeaa marraskuussa 2023.

Apuraha opiskelijalle opinnäytetyöhön

Apuraha myönnetään vuosittain kahdelle opiskelijalle (2) opinnäytetyön tekoon (AMK/gradu) hakemuksen perusteella. Apurahan suuruus on 500 €. Opinnäytetyön tulee olla aiheeltaan museoalaa edistävää (uutta ja avartavaa). Apurahaa voidaan hakea jo tekemisvaiheessa tutkimussuunnitelman perusteella. Tuen saanut on velvollinen tekemään tuen käyttöselvityksen eli kertomaan mihin tuki on käytetty. Lisäksi apurahan saanutta opinnäytetyötä tai sen tuloksia voidaan esitellä MALn viestinnässä tai tapahtumissa yhteistyössä työn tehneen opiskelijan kanssa.

Apurahaa haku on avoinna vuosittain loka-marraskuussa.

Vuoden 2022 opinnäyteapurahahaku on avattu

Vuoden 2022 apurahat on myönnetty. Seuraava haku aukeaa marraskuussa 2023.

Lue mihin apurahaa myönnettiin vuonna 2020!

Urapalvelut ja työnhaku

Uravalmennus

Jäsenenä sinulla on mahdollisuus saada asiantuntevaa tukea työnhakua ja oman urasi suunnittelua varten. Urapalveluista vastaa 1.1.2022 alkaen yhteistyökumppanimme Coolla.

Palvelu on sinulle maksutonta. Kattavan verkkotarjonnan avulla pääset hyödyntämään palveluita maantieteellisestä sijainnistasi riippumatta. Tunnuksen ja salasanan palveluun löydät jäsenen verkkoasioinnista.

Urapalveluidemme tarjoaja on vaihtunut 1.1.2022. Up Partnersin uraportaali on poistunut käytöstä.

Urapalveluista saat:

Tukea työnhakuun: oman osaamisen selvittäminen, tulokselliset työnhakukäytännöt, piilotyöpaikkojen löytäminen, työhakemuksen ja CV:n tekeminen, työhaastatteluihin valmistautuminen.

Apua urasuunnitteluun ja omassa työssä kehittymiseen: omat tavoitteet ja valinnat, oman osaamisen tunnistaminen, LinkedIn-profiilin tekeminen, kehityskeskustelut, palkkaneuvottelut, työn vaihtaminen, kouluttautuminen.

Vahvistusta työhyvinvointiin: työssä jaksaminen, työn ja muun elämän yhteensovittaminen, tunteet työelämässä, työpaikan pulmatilanteet. Työhyvinvointikysymyksissä ohjausta antaa psykologi.

Momentum

Momentum-hankkeen tavoitteena on monipuolisten uravalmennusten, pienryhmätoiminnan, työelämälähtöisten teemapäivien, tavoitteellisten työpajojen, webinaaritarjonnan ja muiden verkkopalveluiden kautta edistää työllistymismahdollisuuksia ja työelämäosaamista.

Momentumin livekohtaamiset tapahtuvat Pohjois-Suomessa, mutta suurin osa tuotetaan tällä hetkellä virtuaalisesti ja mukaan voi ilmoittautua mistä päin Suomea vain.

Valtaosa toiminnoista on suunnattu työnhaussa oleville, mutta Momentumin palveluihin voivat osallistua kaikki uutta nostetta uralleen haluavat korkeakoulutetut. Mukana on niin työnhakijoita kuin työssä tai opiskelemassa oleviakin. Tavoitteenamme on, että pystyisimme auttamaan mahdollisimman monia hyvän, koulutusta vastaavan työpaikan löytymisessä. Kaikki palvelut ovat osallistujille maksuttomia.

Työttömyysturva

Palkansaajajäsenenä työttömyysturvasi on hoidettu Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erkon kautta. Voit saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, liikkuvuusavustusta ja vuorottelukorvausta. Kassan jäsenmaksu sisältyy liiton jäsenmaksuun.

Voit liittyä työttömyyskassaan kun saat palkkatuloja. Myös opiskelijana voit liittyä kassaan kun saat palkkatuloja.

Etkö ole varma kuulutko kassaan? Voit tarkistaa oman tilanteesi kirjautumalla jäsenen verkkoasiointiin. Kohdasta ”Jäsentiedot” ja ”Henkilötiedot” näet päivämäärän, jolloin olet liittynyt työttömyyskassaan.

Jos olet yrittäjä- ja ammatinharjoittajajäsen, et voi kuulua palkansaajan työttömyyskassaan. Suosittelemme tällöin liittymään Yrittäjäkassaan.

Ansiopäiväraha

Työttömyyskassat maksavat jäsenilleen ansiopäivärahaa laissa määritellyin edellytyksin. Jos maksamiselle ei ole muita esteitä, edellyttää ansiopäivärahan saaminen, että

 • olet ollut työttömyyskassan jäsen vähintään 26 työttömyyttä edeltävää kalenteriviikkoa
 • olet työttömänä työnhakijana TE-toimistossa ja TE-toimisto on antanut kassalle sinua koskevan esteettömän lausunnon
 • olet työttömyyskassan jäsenyysaikana täyttänyt työssäoloehdon.

Ansiopäivärahaa maksetaan 17–64-vuotiaille työttömille. Lomautustilanteessa etuutta kuitenkin voidaan maksaa sen kuukauden loppuun, jolloin henkilö täyttää 68 vuotta.

Lue lisää työssäolo- ja jäsenyysehdosta Erkon sivuilla.

Työssäoloehdon tulee täyttyä työttömyyskassan jäsenyysaikana. Jos et täytä ansiopäivärahan myöntämisen edellyttämää jäsenyys- tai työssäoloehtoa, voit hakea Kelasta peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea.

Korona ja ansiopäiväraha

Työssäolo- ja jäsenyysehtoon tehtiin koronavirustilanteen vuoksi vuonna 2020 määräaikaisia muutoksia. Suurin osa muutoksista ei ole enää voimassa vuoden 2021 loppuun mennessä. Työttömyyskassa Erko on koonnut keskeiset muutokset voimassaoloaikoineen sivuilleen.

Jos jäät työttömäksi, toimi näin:

1.Ilmoittaudu kokoaikatyönhakijaksi TE-toimistoon viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä. Jos olet lomautettu, mukana tulee olla lomautustodistus. Ilmoita TE-toimistossa kassasi nimi, Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erko (106).

2.Ilmoita työttömyydestä tai lomautuksesta Akavan Erityisaloihin. Huolehdi nyt viimeistään siitä, että olet maksanut jäsenmaksusi. Kassa tarkistaa jäsenyystietosi liitosta ennen päivärahapäätöksen tekemistä.

3.Hae ansioon suhteutettua työttömyyspäivärahaa kassalta kolmen kuukauden kuluessa TE-toimistoon ilmoittautumisesta. Huom! Päivärahahakemukset postitetaan Erkoon, ei liittoon. Lue yksityiskohtaisemmat ohjeet päivärahan hakemiseen Erkon sivuilta. Erkon sivuilta löydät myös ansiopäivärahahakemuksen.

ICOM-kortti

Jäsenetuna tarjoamme lainaksi ICOM-korttia. ICOM-kortti on kansainvälinen museokortti, joka oikeuttaa ilmaisen sisäänpääsyn (sekä paikoittain jonon ohittamisen) useimpiin museoihin ympäri maailman.

Kortteja on lainattavissa Helsingissä (2 kpl), Turussa (1 kpl) ja MAL:n toimiston kautta (2 kpl).

ICOM-kortin lainaussääntö MAL:n jäsenille:

 • Laina-aika on 2 viikkoa. Lainattaessa sovitaan palautuspäivä.
 • Mikäli kortti katoaa, on lainaaja velvollinen korvaamaan uuden kortin hankkimisesta aiheutuvat kulut.
 • Kortit eivät ole lainattavissa MAL:n omien retkien ja matkojen ajankohtina, jolloin niitä käytetään osallistujien sisäänpääsymaksuihin.

MAL:n ICOM-korttien vastuuhenkilöt:

 • Mervi Saarenmaa / Helsinki / puh. 02 9533 6373, mervi.saarenmaa(at)kansallismuseo.fi.
 • Susanna Sääskilahti / Helsinki / puh. 050 464 9009, susanna.saaskilahti(at)ateneum.fi
 • Sanna Kupila / Turku / sanna.kupila(at)turku.fi

HUOM! Lisäksi voit tiedustella ICOM-korttia Museoalan ammattiliiton toimistosta toimisto(at)museoalanammattiliitto.fi / puh. 0201 235 395.

Muut jäsenedut

MALn jäsenenä olet lisäksi oikeutettu lukuisiin hyödyllisiin ja monipuolisiin etuihin vakuutuksista tuote- ja palvelutarjouksiin. Tutustu etuihin ja nappaa niistä suosikkisi!

Akava-kalenteri 2023

Perinteinen Akava-kalenteri on jäsenille ilmaiseksi tilattavissa aina syksyisin. Kalenteri toimii myös perustietopakettina muun muassa Akavasta, palkkiosuosituksista sekä opintovapaista.

Vuoden 2023 kalenteri oli tilattavissa 31.10.22 saakka ja kalenteri on postitettu tilauksen tehneille marraskuussa. Voit halutessasi tiedustella kalenteria vielä toimistosta: toimisto@museoalanammattiliitto.fi.

Vakuutukset

Jäsenmaksuusi sisältyy Turvan vapaa-ajan tapaturma- sekä matkustajavakuutus, jonka kautta saat korvausta esim. sairastuessasi lomamatkalla koti- tai ulkomailla.

Matkustajavakuutuksessa ovat vakuutettuina myös vakuutetun mukana matkustavat alle 20-vuotiaat omat lapset ja lapsenlapset sekä vakuutetun kanssa samassa taloudessa asuvat alle 20-vuotiaat lapset. Matkavakuutusasioissa tai vapaa-ajan tapaturmavakuutusasioissa olethan yhteydessä suoraan vakuutusyhtiö Turvaan.

Jäsenmaksuusi kuuluu myös Ifin vastuu- ja oikeusturvavakuutus, joka korvaa ammatissa tapahtuvia henkilö-, esine- ja varallisuusvahinkoja sekä asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja. Vastuu- ja oikeusturva-asioissa olethan yhteydessä suoraan vakuutusyhtiö Ifiin.

Lisäetuna sinulla on mahdollisuus ottaa Suomen edullisin henkivakuutus!

Lue lisää vakuutuksista!

Danske Bankin edut

Danske Bank tarjoaa sinulle MALn jäsenenä joukon räätälöityjä jäsenetuja. Edut koskevat muun muassa asuntolainoja ja sijoituspalveluja sekä erityisetuja vastavalmistuneille. Lue lisää eduista!

Member+ ja muut ostoedut

Member+ on meidän akavalaisten oma jäsenetupalvelu. Palvelu kokoaa yhteen sekä oman ammattiliittosi tarjoamat edut että kaikkien akavalaisten yhteiset edut lakimiespalveluista lomamökkeihin. Tutustu etuihin kirjautumalla palveluun.

Jäsenkortilla saat muita vaihtuvia tarjouksia. HUOM.! Yhteistyö Teboilin kanssa on lopetettu helmikuussa 2022.

Lue viimeisimmät ostoedut Akavan Erityisalojen sivuilta.

AEK-Koulutussäätiön apurahat

MALn oman apurahan lisäksi voit hakea AEK-Koulutussäätiön myöntämiä apurahoja. Apurahoja myönnetään Akavan Erityisalojen jäsenyhdistysten jäsenille ammattien ja oppimateriaalien kehittämiseen, tutkimustoimintaan, koulutukseen ja muuhun vastaavaan toimintaan.

Ammattikuvien kehittämisen pitempiaikaiseen tutkimukseen on mahdollista myöntää normaalia suurempi apuraha. Apurahoja ei myönnetä opinnäytetöihin.

Hakuaika apurahoihin on vuodenvaihteessa. Vuoden 2022 apurahojen hakuaika oli 7.12.2021-28.2.2022. Lisätietoja Akavan Erityisalojen sivuilla.