Koronaepidemiasta johtuvat museoiden sulkutilanteet ovat vaikuttaneet museoiden talouteen. Vaikutukset näkyvät pääosiltaan vähentyneissä pääsymaksu- ja opastustuloissa, museokauppa- ja kahvilatuloissa sekä tilavuokratuloissa. Vaikutukset kasvavat sulkutilanteiden jatkuessa.

OKMn vuonna 2020 myöntämät korona-avustukset ovat olleet tarpeellisia ja paikanneet museoiden taloutta. Museoiden ensimmäinen sulkuaika oli ajalla 17.3.–31.5.2020 ja uuden aallon osittainen sulku asetettiin ajalle 3.12.–31.12.2020. Sulku jatkui alueittain ja jatkuu yhä tammikuussa 2021.

Koronaepidemiasta aiheutuvaan lisärahoituksen tarpeeseen vaikuttaa vuoden 2020 sulkujaksojen lisäksi myös tulevien sulkujen pituus. Vuositasolla museokäynnit vähentyivät huomattavasti museoiden ollessa kiinni kevään 2020, mutta kesäkaudella osin jopa vilkas kotimainen matkailu korvasi jonkin verran menetyksiä, tosin erot museoiden välillä ovat isoja. Ulkomaisten turistien poissaolo vaikutti kuitenkin pääsylipputuloihin kotimaisia matkailijoita enemmän, koska Museokortin ulkopuoliset lipputulot vähenivät.

Vuosi 2020 on tarkoittanut joillekin museoille tuottojen tippumista melkein puolella verrattuna edelliseen vuoteen. Museoiden omien tuottojen kertyminen vaihtelee museokohtaisesti; monilla museoilla on huippunäyttelyitä talviaikaan ja osalla kävijämäärät ja tuotot painottuvat kesäkauteen. Koronasulkujen vaikutus määräytyy myös sen mukaan, miten iso osa museon budjetista muodostuu omista tuloista tai avustuksista. Yksityiset ja kunnalliset museot ovat tässä hieman eri tilanteessa. Pääkaupunkiseudulla arvio tulojen menetykselle museoiden omista tuotoista on vuositasolla 30–40 prosentin luokkaa. Joulukuussa alkanut uusi sulku tarkoittaa jatkuessaan vielä museoiden omissa vuosituotoissa arviolta 15–20 prosentin menetyksiä. Museoissa ainoita säästömahdollisuuksia löytyy henkilöstö- tai museotoiminnan kuluista. Säästöä onkin saatu henkilöstökuluissa, mutta valitettavasti niiden vaikutus siirtyy työntekijälle palkan menetykseksi joko väliaikaisen lomautuksen tai kokonaan työtuntien puuttumisen muodossa.

Museoissa koetut taloudelliset tappiot vuoden 2020 osalta vaihtelevat museon koon ja sijainnin mukaan. Pienemmissä museoissa kuukausimenetykset ovat arviolta noin 8000 euron luokkaa, riippuen mahdollisista palkkakustannussäästöistä. Isommissa yksiköissä nettotulonmenetykset ovat arviolta 140 000 eurosta 500 000 euroon kuukaudessa.

Mikäli koronasulku jatkuu, museoiden taloustilanne huononee huomattavasti ja voi vaikuttaa niiden selviämiseen pitkällä aikavälillä. Lisäksi henkilökunnan osalta vaihtelevan työajan työntekijöiden tilanne on erittäin huono ja on ollut sitä jo keväästä lähtien. Koronakompensaatiot eivät auta työntekijöitä, jotka ovat tarvittaessa töihin kutsuttavia, nollatuntisopimuksella tai muutoin ns. vaihtelevan työajan sopimuksilla. Näitä ovat oppaat ja muut asiakaspalvelua tekevät museotyöntekijät. Asiakaspalveluhenkilökunnan osalta museoiden sulku tuo säästöä museoille palkkakuluissa, mutta on työntekijänäkökulmasta henkilökohtainen taloudellinen isku.

Henkilökunta on epidemian aikana joutunut ottamaan vastuuta museoasiakkaiden turvallisuudesta hygienia-, maski- ja muiden koronasuositusten noudattamisessa. Koronaepidemia on korostanut ja lisännyt digitaalisten palvelujen tarvetta. Museoalan digitalisaatiota tulisi edistää, mikä tarkoittaa myös lisääntynyttä koulutus- ja rahoitustarvetta. Pandemia-aika kuitenkin näkyy museoissa vähentyneinä mahdollisuuksina kouluttautua tai osallistua koulutuksiin.

Valtio ja kunnat ovat museoiden toiminnan keskeisiä rahoittajia. Museoalalla on pelkona, että koronaepidemian aiheuttamien seurausten vuoksi museot joutuvat tulevaisuudessa säästökuurille. Uhkana on lisäksi Veikkauksen tuottojen väheneminen ja soteuudistus, joiden vaikutuksia kuntien omistamien tai tukemien museoiden talouteen ei vielä tiedetä.

 

Museoalan ammattiliitto MAL ry

Susanna Sääskilahti
puheenjohtaja
susanna.saaskilahti(at)ateneum.fi

Katariina Mäkelä
toiminnanjohtaja
katariina.makela(at)museoalanammattiliitto.fi

Lataa lausunto pdf-tiedostona

Ajankohtaista

Kuva kannettavan tietokoneen näytöstä, jossa käynnissä Teams-kokous

Suojattu: MALn vuosikokous – hallitushakijat esittelyssä!

Kirjoittajalta MAL | 19.4.2024

Otetta ei näytetä, koska artikkeli on suojattu.

Lue lisää

Vastaa kyselyyn työstä vaikean historian parissa!

Kirjoittajalta MAL | 17.4.2024

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ja Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry selvittävät historian parissa työskentelevien ammattilaisten kokemuksia vaikeiden historiallisten aiheiden käsittelystä museotyössä ja historiantutkimuksessa. Kyselyyn voi vastata 17.4.-12.5.2024 välisenä aikana.

Lue lisää
Henkilö kirjoittaa kannettavalla tietokoneella

Jäsenten ääni kuuluviin – MALn jäsenblogi

Kirjoittajalta MAL | 9.4.2024

MALn jäsenblogi on jäsenten oma kanava, jolla voi jakaa ajatuksia ajankohtaisista työelämän ilmiöistä. Aiheena voi olla monipuolisesti museo- ja kulttuuriperintöalan ammattilaisen tai alalle kouluttautuvan työelämään tai arkeen liittyvät kysymykset. Kaikki jäsenet ovat tervetulleita kirjoittamaan jäsenblogiin.

Lue lisää

Kiinnostaako museo- ja kulttuuriperintöalan edunvalvonta? Hae MALn hallitukseen!

Kirjoittajalta MAL | 28.3.2024

Hallituksen jäsenenä olet jäsenistömme äänitorvi. Hallituksessa pääset näköalapaikalle käsittelemään museo- ja kulttuuriperintöalaa ravistelevia ajankohtaisia työelämä- ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Pääset sparraamaan edunvalvonta-asioita muiden hallituslaisten ja MALn toimihenkilöiden kanssa sekä myös osana laajemman ammattiyhdistysverkoston ja kattojärjestö Akavan Erityisalojen toimintaa.

Lue lisää
Yhdistelmätehtävät ovat kuntien kulttuurialan asiantuntija- ja esihenkilötehtävien ongelmana -teksti vihreällä taustalla

Yhdistelmätehtävät ovat kuntien kulttuurialan asiantuntija- ja esihenkilötehtävien ongelmana

Kirjoittajalta MAL | 20.3.2024

Oripään kunta julkaisi rekrytointi-ilmoituksen, jossa haettiin alle 3 000 euron kuukausipalkalla kirjastonjohtajaa vastuunaan kirjasto-, museo- ja kulttuuritoimi, kunnan markkinointi, maahanmuuttotyö sekä hyvinvointilautakunnan esittelijän tehtävät. Rekrytointi kuvastaa yleistymässä olevaa yhdistelmätehtävien ongelmaa.

Lue lisää
Mies lapioi kolikoita

Kulttuurista leikkaamalla ei pelasteta Suomen taloutta 

Kirjoittajalta MAL | 8.3.2024

Valtiovarainministeriö on julkaissut ehdotuksensa valtiontalouden kehyksiksi vuosille 2025–2028. Kulttuurin ja taiteen määrärahat ovat jälleen leikkausten kohteina. Kaavailtujen leikkausten osuus on valtion kokonaisbudjetissa marginaalinen, mutta niiden merkitys alan kasvulle, työllisyydelle ja saavutettavuudelle on puolestaan valtava. 

Lue lisää
Vihreällä taustalla Kansallisgallerian TES-neuvottelut käynnissä.

Neuvottelut Kansallisgallerian työehtosopimuksesta alkoivat 28.2.

Kirjoittajalta MAL | 1.3.2024

Kansallisgallerian työehtosopimus on voimassa 31. maaliskuuta saakka. Sopimuksen piiriin kuuluu noin 300 Kiasmassa, Ateneumissa ja Sinebrychoffin taidemuseossa työskentelevää henkilöä.
Kansallisgallerian työehtosopimuksesta neuvotellaan helmi–maaliskuussa.

Lue lisää
Kuvakooste kevään joogakuvista

Virkistystä kevääseen: jooga- ja rentoutushetkiä jäsenille (etänä)

Kirjoittajalta MAL | 1.3.2024

Myös tänä vuonna pääsemme virkistymään kevään etäjoogan äärellä. Tarjoamme jäsenetuna neljä etäyhteydellä toteutettavaa rentoutus- ja hyvinvointihetkeä, joiden toivomme tuovan virkistystä ja iloa kevääseesi!

Lue lisää
Helmikuun uutiskirje, piirros kaupunkitaloista ja sananostoina aiheita

Helmikuun uutiskirje julkaistu!

Kirjoittajalta MAL | 23.2.2024

Helmikuun jäsentiedote on lähetetty jäsenille sähköpostiin 23.2. Olethan saanut omasi? Aiheina muun muassa uudet jäsenedut eli MALn jäsenaamut ja työhyvinvointia tukeva palvelu eli lainattava äänenvahvistin.

Lue lisää

Suomi tarvitsee antiikintutkimustaan

Kirjoittajalta MAL | 19.2.2024

MAL:n hallituksen jäsen Uula Neitola avaa kirjoituksessaan antiikintutkimuksen merkitystä ja asemaa tieteenalana Suomessa – sekä syitä sille, miksi antiikin kulttuuriperinnön tutkimusta ja opetusta on uhannut alasajo useissa suomalaisissa yliopistoissa. Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry asettuu tukemaan Antiikintutkimuksen verkoston ja Helsingin yliopiston antiikintutkimuksen opiskelijoiden ainejärjestö Symposion ry:n tavoitetta säilyttää antiikin materiaalisen kulttuurin opetus Suomessa.

Lue lisää