Meidät on hyväksytty mukaan WWF:n Green Office -järjestelmään. Olemme sitoutuneet noudattamaan Green Office -kriteereitä, ja toimistollemme on laadittu Green Office -sertifioitu ympäristöjärjestelmä.

Green Office -toimistona otamme ympäristöasiat huomioon toimitiloissamme, päätöksenteossamme ja toiminnassamme. Tavoitteenamme on pienentää toimistomme hiilijalanjälkeä entisestään, käyttää luonnonvaroja viisaasti ja suojella luonnon monimuotoisuutta. Tavoitteiden saavuttamiseksi mittaamme toimintaamme ja raportoimme siitä vuosittain WWF:lle, joka myös tarkastaa toimintamme aika ajoin.

-Jo ennen Green Office -ympäristöohjelman laatimista ja sertifikaattia olemme kiinnittäneet huomiota toimistomme ja tilaisuuksiemme aiheuttamaan ympäristökuormitukseen. Esimerkiksi monipuolinen lajittelumahdollisuus, ”turhan paperin” välttäminen, liikkuminen julkisilla liikennevälineillä sekä kala-kasvistarjoilu ovat olleet jo vuosia MALn toimintatapana, kertoo toiminnanjohtaja Katariina Mäkelä.

Olemme mukana myös Akavan Erityisalojen ilmastotyöryhmässä

Olimme vuonna 2019 mukana perustamassa kattojärjestössämme Akavan Erityisaloissa käynnistettyä ilmastotyöryhmää, joka koordinoi ilmastotyötä yhteisössämme. Green Officen ympäristöohjelman laatiminen oli luonteva jatkumo kaikelle jo tekemällemme työlle.

Ilmastotyöryhmässä teemme yhdessä Akavan Erityisalojen ja muiden jäsenyhdistysten kanssa työtä seuraavien tavoitteiden edistämiseksi:

 • Parannamme oman toimintamme ekologisuutta.
 • Tuotamme jäsenillemme koulutusta ja vertaistukea ilmastoasioissa.
 • Nostamme ilmastokysymyksiä esille liiton ja jäsenyhdistysten viestinnässä.
 • Vaikutamme työehtojen ekologisuuteen työmarkkinatoiminnan ja jäsenten aktivoinnin kautta.

Green Office -järjestelmä

Green Office on toimistoille tarkoitettu ympäristöpalvelu, jonka tavoite on luonnonvarojen säästäminen sekä kestävien kulutustapojen edistäminen. WWF kannustaa Green Office -järjestelmässä mukana olevia organisaatioita olemaan esimerkillisiä ekotehokkaiden ratkaisujen ja ympäristömyönteisten toimintamallien toteuttamisessa työpaikoillaan.

10 Green Office -kriteeriä, joita noudatamme:

 1. Vahvistamme ympäristötietoisuutta ja viestimme järjestössämme Green Office -käytännöistä.
 2. Edistämme toimitilojemme energiatehokkuutta.
 3. Suosimme uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä.
 4. Vähennämme sähkönkulutusta.
 5. Otamme ympäristöasiat huomioon hankinnoissamme.
 6. Suosimme kestotuotteita.
 7. Kierrätämme ja lajittelemme tehokkaasti.
 8. Suosimme tarjoiluissa kasvipohjaisia tuotteita ja kestävää kalaa.
 9. Otamme huomioon kestävän liikkumisen periaatteet.
 10. Sitoudumme ympäristöasioiden jatkuvaan parantamiseen.

Toimitilamme on yhteinen Kieliasiantuntijoiden ja Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKUn kanssa ja olemme yhdessä sitoutuneet noudattamaan ympäristöohjelmaa sekä kehittämään toimistoamme yhä ympäristöystävällisemmäksi.

Ota Green Office -toimintaperiaatteet käyttöön työpaikallasi

Ympäristökuormituksen vähentäminen ja ilmastonmuutoksen hillitseminen ovat meidän kaikkien vastuulla. Green Office -toimintaperiaatteet voikin ottaa käyttöön myös omalla työpaikalla. Kun tarpeeksi moni sitoutuu muuttamaan toimintatapojaan, pieniltäkin tuntuvilla arkisilla valinnoilla on lopulta iso merkitys.

Tutustu WWF:n Green Officeen ja pohdi, mitä voit tehdä omalta osaltasi tai yhdessä työyhteisössäsi!

 

Green Office ja panda

Ajankohtaista

Marraskuun uutiskirjeotsikot

Marraskuun jäsenkirje julkaistu!

Kirjoittajalta MAL | 21.11.2022

Marraskuun jäsentiedote on lähetetty jäsenten sähköpostiin 17.11. Aiheina mm. apurahahaku, lausuntomme Kulttuurin tulevaisuustyöryhmän raportin ehdotuksiin seuraavalle hallituskaudelle, aluetapahtumien päivämääriä ja tietoa yksityisten museoiden henkilöstöedustajille.

Lue lisää

Hae apurahaa museoalan jatko- ja täydennysopintoihin sekä opinnäytetöihin 1.12. mennessä

Kirjoittajalta MAL | 11.11.2022

Myönnämme kerran vuodessa haettavaa apurahaa jäsenille täydennys- ja jatkokoulutukseen sekä opinnäytetyöhön. Vuonna 2022 apurahaa myönnetään yhteensä 5000 € (yksi apuraha á 500 €). Hae apurahaa 1.12. mennessä.

Lue lisää
Lentokone museossa

Museoalan ammattiliitto pitää tärkeänä kulttuurin aseman turvaamista yli hallituskausien

Kirjoittajalta MAL | 7.11.2022

Lausuntomme Kulttuurin tulevaisuustyöryhmän raportin ehdotuksiin seuraavalle hallituskaudelle. Raportti on erittäin tärkeä, sillä supistuvien resurssien uhatessa on kulttuurin merkitys tiedostettava aikaisempaa isommin yhteiskunnallisena voimana, uudistajana ja hyvinvointitekijänä.

Lue lisää
jäsentiedotteen otsikkosikermä

Lokakuun jäsenkirje julkaistu!

Kirjoittajalta MAL | 10.10.2022

Lokakuun jäsentiedote on lähetetty jäsenten sähköpostiin 7.10. Aiheina mm. Hyvinvointia syksyyn -tapahtumat, kannanotto opiskelijoiden harjoitteluista, aluetapahtumien päivämääriä ja infoa henkilöstöedustajille.

Lue lisää
opiskelija työssä

Museoalan ammattiliitto: Harjoittelijoita käytetään ilmaistyövoimana

Kirjoittajalta MAL | 7.10.2022

Museoalan harjoittelijan on saatava työstään palkkaa ja tehtävien tulee olla ammatillisesti mielekkäitä, linjaa Museoalan ammattiliitto tuoreessa harjoittelijasuosituksessaan. Liiton kyselyn mukaan vain joka toinen alan yliopisto-opiskelija ja joka neljäs ammattikorkeakouluopiskelija saa palkallisen harjoittelupaikan.

Lue lisää
joogamainos

Hyvinvointia syksyyn: Metsämieli – Asahi – Yin ja Mindfulness -jooga- ja rentoutushetkiä (etänä)

Kirjoittajalta MAL | 5.10.2022

Syksy pimenee ja mieli kaipaa virkistystä. Tarjoammekin jäsenillemme myös tänä syksynä neljä etäyhteydellä toteutettavaa rentoutus- ja hyvinvointihetkeä, joiden toivomme tuovan voimia ja iloa syksyyn!

Lue lisää

Museoalan ammattiliitto on nyt Green Office -toimisto!

Kirjoittajalta MAL | 4.10.2022

Meidät on hyväksytty mukaan WWF:n Green Office -järjestelmään. Olemme sitoutuneet noudattamaan Green Office -kriteereitä, ja toimistollemme on laadittu Green Office -sertifioitu ympäristöjärjestelmä.

Lue lisää
kissa ja taskukalenteri 2023

Perinteinen jäsenetu: Akava-kalenteri 2023 – tilaa omasi ajoissa!

Kirjoittajalta MAL | 19.9.2022

Nyt on hyvä aika luoda katse tulevaan ja tilata jäsenetuna Akava-kalenteri 2023. Kalenteri on ilmainen MALn jäsenille, mutta se pitää tilata. Voit tilata kalenterin ennakkoon 31.10.2022 mennessä. Kalenterit postitetaan marraskuussa. Toimi ajoissa – älä unohda!

Lue lisää
Jäsentiedote syyskuu

Syyskuun jäsenkirje julkaistu!

Kirjoittajalta MAL | 14.9.2022

Syyskuun jäsentiedote on lähetetty sähköpostiin 12.9. Ajankohtaisena muun muassa yhteystietojen tarkistus ja ryhmätyönohjaus henkilöstöedustajille. Myös perinteisen jäsenetumme eli Akava-kalenterin tilauslomake on avattu!

Lue lisää
Ihmisiä läppäreillä piirros

Luottamusmies (henkilöstöedustaja), hae syksyn työnohjausryhmään!

Kirjoittajalta MAL | 12.9.2022

Luottamusmies, henkilöstöedustaja, työsuojeluvaltuutettu – kaipaatko vertaistukea luottamustoimesi ja työsi kehittämiseksi? Hae jäsenistämme koottavaan työnohjausryhmään, jossa pohditaan ja kehitetään omaa työtä osaavan työnohjaajan johdolla.

Lue lisää
greenoffice ilmasto ilmastotyö kestävyys kierrätys lajittelu säästäminen työelämä ympäristöohjelma