Meidät on hyväksytty mukaan WWF:n Green Office -järjestelmään. Olemme sitoutuneet noudattamaan Green Office -kriteereitä, ja toimistollemme on laadittu Green Office -sertifioitu ympäristöjärjestelmä.

Green Office -toimistona otamme ympäristöasiat huomioon toimitiloissamme, päätöksenteossamme ja toiminnassamme. Tavoitteenamme on pienentää toimistomme hiilijalanjälkeä entisestään, käyttää luonnonvaroja viisaasti ja suojella luonnon monimuotoisuutta. Tavoitteiden saavuttamiseksi mittaamme toimintaamme ja raportoimme siitä vuosittain WWF:lle, joka myös tarkastaa toimintamme aika ajoin.

-Jo ennen Green Office -ympäristöohjelman laatimista ja sertifikaattia olemme kiinnittäneet huomiota toimistomme ja tilaisuuksiemme aiheuttamaan ympäristökuormitukseen. Esimerkiksi monipuolinen lajittelumahdollisuus, ”turhan paperin” välttäminen, liikkuminen julkisilla liikennevälineillä sekä kala-kasvistarjoilu ovat olleet jo vuosia MALn toimintatapana, kertoo toiminnanjohtaja Katariina Mäkelä.

Olemme mukana myös Akavan Erityisalojen ilmastotyöryhmässä

Olimme vuonna 2019 mukana perustamassa kattojärjestössämme Akavan Erityisaloissa käynnistettyä ilmastotyöryhmää, joka koordinoi ilmastotyötä yhteisössämme. Green Officen ympäristöohjelman laatiminen oli luonteva jatkumo kaikelle jo tekemällemme työlle.

Ilmastotyöryhmässä teemme yhdessä Akavan Erityisalojen ja muiden jäsenyhdistysten kanssa työtä seuraavien tavoitteiden edistämiseksi:

 • Parannamme oman toimintamme ekologisuutta.
 • Tuotamme jäsenillemme koulutusta ja vertaistukea ilmastoasioissa.
 • Nostamme ilmastokysymyksiä esille liiton ja jäsenyhdistysten viestinnässä.
 • Vaikutamme työehtojen ekologisuuteen työmarkkinatoiminnan ja jäsenten aktivoinnin kautta.

Green Office -järjestelmä

Green Office on toimistoille tarkoitettu ympäristöpalvelu, jonka tavoite on luonnonvarojen säästäminen sekä kestävien kulutustapojen edistäminen. WWF kannustaa Green Office -järjestelmässä mukana olevia organisaatioita olemaan esimerkillisiä ekotehokkaiden ratkaisujen ja ympäristömyönteisten toimintamallien toteuttamisessa työpaikoillaan.

10 Green Office -kriteeriä, joita noudatamme:

 1. Vahvistamme ympäristötietoisuutta ja viestimme järjestössämme Green Office -käytännöistä.
 2. Edistämme toimitilojemme energiatehokkuutta.
 3. Suosimme uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä.
 4. Vähennämme sähkönkulutusta.
 5. Otamme ympäristöasiat huomioon hankinnoissamme.
 6. Suosimme kestotuotteita.
 7. Kierrätämme ja lajittelemme tehokkaasti.
 8. Suosimme tarjoiluissa kasvipohjaisia tuotteita ja kestävää kalaa.
 9. Otamme huomioon kestävän liikkumisen periaatteet.
 10. Sitoudumme ympäristöasioiden jatkuvaan parantamiseen.

Toimitilamme on yhteinen Kieliasiantuntijoiden ja Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKUn kanssa ja olemme yhdessä sitoutuneet noudattamaan ympäristöohjelmaa sekä kehittämään toimistoamme yhä ympäristöystävällisemmäksi.

Ota Green Office -toimintaperiaatteet käyttöön työpaikallasi

Ympäristökuormituksen vähentäminen ja ilmastonmuutoksen hillitseminen ovat meidän kaikkien vastuulla. Green Office -toimintaperiaatteet voikin ottaa käyttöön myös omalla työpaikalla. Kun tarpeeksi moni sitoutuu muuttamaan toimintatapojaan, pieniltäkin tuntuvilla arkisilla valinnoilla on lopulta iso merkitys.

Tutustu WWF:n Green Officeen ja pohdi, mitä voit tehdä omalta osaltasi tai yhdessä työyhteisössäsi!

 

Green Office ja panda

Ajankohtaista

Käsi, joka allekirjoittaa sopimusta

Yksityisille museoille saatiin uusi työehtosopimus

Kirjoittajalta MAL | 23.3.2023

– Aivan uutta on työehtosopimuskaudelle asetettava kehittämistyöryhmä, joka tulee selvittämään mahdollisuuksia lisätä museoalan houkuttelevuutta työmarkkinoilla. Työvoiman saatavuus ja pysyvyys on alalla yhä suurempi haaste.

Lue lisää
HS kuvakaappaus mielipidekirjoituksesta, Kansallismuseon karhupatsas

Mielipidekirjoituksemme: Museo- ja kulttuuriperintöala ei kestä enää leikkauksia

Kirjoittajalta MAL | 18.3.2023

Kun ehdotetaan leikkauksia, tulisi olla jotain, mistä leikata. Kulttuurin osuus valtion budjetista ei ole edes yhtä prosenttia, joka poliittisessa keskustelussa on ollut tavoitteena jo usean vuoden ajan.

Lue lisää
Kädenpuristus sopimuksesta

Neuvottelutulos yksityisten museoiden työehtosopimuksesta

Kirjoittajalta MAL | 14.3.2023

Akavan Erityisalat ja Palvelualojen työnantajaliitto PALTA ovat päässeet neuvottelutulokseen yksityisten museoiden työehtosopimuksesta. Sopimuksen piirissä on noin 600 työntekijää.

Lue lisää
Uutisotsikoita jäsentiedotteesta maaliskuu 2023

Maaliskuun jäsenkirje lähetetty sähköpostissa!

Kirjoittajalta MAL | 9.3.2023

Maaliskuun uutiskirje on lähetetty 8.3. Käy lukemassa edunvalvontakuulumiset palkkaratkaisuista. MALn hallitushaku on myös avattu – lue lisää ja hae hallitukseen!

Lue lisää
Kunta-ala 2023 -2024 -teksti punaisella pohjalla

Palkankorotukset kasvoivat kunnissa ja hyvinvointialueilla – lisäksi kertaerä!

Kirjoittajalta MAL | 7.3.2023

Neuvottelujen tuloksena vientialojen heijastusvaikutus siirtyi täysimääräisenä kuntien ja hyvinvointialueitten palkankorotuksiin. Tämä tulos takaa kuntiin ja hyvinvointialueille palkkauksen tason nostamisen palkkaohjelman avulla. Sitä kevään 2022 lakoilla juuri haettiin!

Lue lisää
Kansallisgallerian palkkaratkaisu 2023 -teksti vihreällä pohjalla.

Kansallisgalleriaan palkkaratkaisu hyvällä yhteistyöllä

Kirjoittajalta MAL | 7.3.2023

Kansallisgalleriassa työnantaja ja luottamusmiehet pääsivät määräajassa paikalliseen palkkaratkaisuun työehtosopimuksen ns. optiovuoden käyttämisestä vuonna 2023.

Lue lisää
Hallituksen jäseniä 2022

Kiinnostaako museo- ja kulttuuriperintöalan edunvalvonta? Hae MALn hallitukseen!

Kirjoittajalta MAL | 2.3.2023

Hallituksen jäsenenä olet jäsenistömme äänitorvi. Hallituksessa pääset näköalapaikalle käsittelemään museo- ja kulttuuriperintöalaa ravistelevia ajankohtaisia työelämä- ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Pääset sparraamaan edunvalvonta-asioita muiden hallituslaisten ja MALn toimihenkilöiden kanssa sekä myös osana laajemman ammattiyhdistysverkoston ja kattojärjestö Akavan Erityisalojen toimintaa.

Lue lisää
Uutiskirjeen kuva. Kaappauksia uutiskirjeen teksteistä.

Helmikuun jäsenkirje lähetetty sähköpostissa!

Kirjoittajalta MAL | 17.2.2023

Helmikuun uutiskirje on lähetetty 17.2. Käy lukemassa edunvalvontakuulumiset ja osallistu ajankohtaisiin tapahtumiimme joko etänä tai paikan päällä.

Lue lisää

Museologian seminaariin haetaan puhujia!

Kirjoittajalta MAL | 14.2.2023

Museologian seminaari järjestetään 20. – 21.4.2023 Jyväskylässä teemalla Tulevaisuuden museota rakentamassa. Seminaariin haetaan puhujia kulttuuriperintöalan ammattilaisista ja opiskelijoista – hae puhujaksi 1.3.2023 mennessä!

Lue lisää
Kuvakaappaus mielipidekirjoituksesta Turun Sanomista

Mielipidekirjoituksemme: Hakeeko Turun yliopisto säästöjä kulttuuriperinnöstämme?

Kirjoittajalta MAL | 14.2.2023

Museoiden menestys pohjaa koulutettuun ja osaavaan henkilöstöön, mutta vakaista työllisyysnäkymistä huolimatta kulttuuriperintöalan oppiaineisiin kohdistuu säästöpaineita. Tämä on näkynyt täytettyjen professuurien vähentymisenä ja opetushenkilökunnan osa-aikaisuuksina useissa yliopistoissa.

Lue lisää
greenoffice ilmasto ilmastotyö kestävyys kierrätys lajittelu säästäminen työelämä ympäristöohjelma