Kulttuuriperintöalan koulutuksen tulevaisuus Turussa ja Porissa huolestuttaa Museoalan ammattiliittoa. - Pelkäämme, että leikkuri iskee museo- ja kulttuuriperintöalalle elintärkeisiin koulutusohjelmiin Turun yliopiston muutosneuvotteluissa.

 

Museoalan ammattiliitto MAL ry on seurannut huolestuneena Turun yliopiston muutosneuvotteluita. Muutosneuvotteluilla tähdätään yliopiston talouden tasapainottamiseen. Tasapainoinen talous on edellytys yliopiston toiminnalle, mutta neuvotteluissa käsiteltävät keinot säästöjen tekemiseen ovat huolestuttavat.

Esillä on ollut esimerkiksi yliopiston etäkampuksiin kohdistuvia muutoksia, kuten mahdollisuus luopua osasta etäkampuksia joko kokonaan tai vähentää niiden toimintoja. Turun yliopistolla on etäkampukset Raumalla ja Porissa.

- Museo- ja kulttuuriperintöalalla erityistä huolta herättää Porin yliopistokeskuksen kohtalo. Porissa on esimerkiksi Suomen ainoa digitaalisen kulttuurin, maiseman ja kulttuuriperinnön tutkinto-ohjelma, toteaa  museo- ja kulttuuriperintöalan osaajia edustavan Museoalan ammattiliitto MAL ry:n toiminnanjohtaja Katariina Mäkelä.

- Suomalainen kulttuuriperintö ei säily, jos mahdollisuus alan laadukkaaseen ja monipuoliseen koulutukseen näivettyy kotimaassamme.

Turun yliopiston rehtori Jukka Kola on kertonut, että lyhyellä aikavälillä saavutettavat säästöt tulevat luultavimmin kohdistumaan ensisijaisesti yliopiston henkilökuntaan.  Tällaisten säästökeinojen pohtiminen herättää hämmennystä tilanteessa, jossa yliopisto pyrkii parantamaan tuloksiaan pärjätäkseen paremmin rahoituksesta kilpailtaessa eivätkä säästötavoitteet edellytä pikaisia henkilöstövähennyksiä.

- Pahimmassa tapauksessa tässä luotetaan jäljelle jäävän henkilökunnan venymiseen työntekijöiden hyvinvoinnin kustannuksella, kuten on käynyt esimerkiksi Tampereen yliopistolla henkilöstövähennysten jälkeen, huomauttaa Akavan Erityisalojen työmarkkinalakimies Anna Zibellini, joka vastaa liiton yliopistosektorin edunvalvonnasta.

- On myös tärkeä muistaa, että pandemia ja siirtyminen etäopiskeluun ovat koetelleet suurinta osaa nykyisistä opiskelijoista ja juuri nyt opiskelijoiden tuen tarve on suuri. Opetushenkilökunnasta ja opiskelijoiden tukipalveluista säästäminen ei tule johtamaan yliopiston parempiin tuloksiin tuottavuusmittauksissa, sanoo MAL:n opiskelijayhteistyöstä vastaava järjestökoordinaattori Tuulia-Tuulia Tummavuori.

Monet opiskelijat ovat tänä syksynä päässeet ensimmäistä kertaa osallistumaan yhtäjaksoiseen lähiopetukseen. Laadukkaasta lähiopetuksesta on myös pidettävä kiinni ja sen turvaamiseksi on olennaista taata opetukselle riittävät resurssit.

- Sekä Turun että Porin kulttuuriperintöalan yliopisto-opetuksessa ja tutkimuksessa on tehty ansiokasta yhteistyötä muun muassa museoiden kanssa. Kokonaisvastuun kulttuuriperinnön korkeakoulutuksesta tulee kuitenkin säilyä yliopistolla.

- Opiskelijoiden työelämäkontaktit ovat tärkeitä, mutta on tärkeää muistaa, ettei vierailevilla luennoitsijoilla ja työpaikkavierailuilla voida korvata korkeakoulujen omaa opetushenkilökuntaa. Niiden tulisi olla vain täydentävä osa alan koulutusta, Tummavuori toteaa.

 

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Katariina Mäkelä, Museoalan ammattiliitto MAL ry
Puhelin: 040 7747 620
Sähköposti: katariina.makela@museoalanammattiliitto.fi

Järjestökoordinaattori Tuulia-Tuulia Tummavuori, Museoalan ammattiliitto MAL ry
Puhelin: 040 554 7983
Sähköposti: tuulia-tuulia.tummavuori@museoalanammattiliitto.fi

Työmarkkinalakimies Anna Zibellini, Akavan Erityisalat,
Puhelin: 040 537 5107
Sähköposti: anna.zibellini@akavanerityisalat.fi

Tiilirakennus Porissa
Kuva: Hanna Oksanen Turun yliopisto

Ajankohtaista

Turun yliopiston ulkokuva

Akavan Erityisalat ja Museoalan ammattiliitto: Etnologian professuuri Turun yliopistossa säilytettävä

Kirjoittajalta MAL | 19.1.2023

Saamiemme tietojen mukaan Turun yliopisto suunnittelee mittavia leikkauksia etnologian oppiaineeseen. Pahimmillaan tämä ajaisi Turussa alas koko arvostetun etnologian oppiaineen.

Lue lisää
MALn symbolikuva, salmiakki, hannunvaakuna, tähti

Vapaaehtoistyö ei saa vääristää työmarkkinoita

Kirjoittajalta MAL | 12.1.2023

Museoalan ammattiliitolta kysytään säännöllisin väliajoin ohjeistusta museoissa tehtävään vapaaehtoistyöhön. Julkaisemme uudestaan MALn kannanoton vapaaehtoistyöstä.

Lue lisää
Kuopion Joulutori

Joulukuun jäsenkirje lähetetty sähköpostissa!

Kirjoittajalta MAL | 23.12.2022

MALn vuoden viimeinen jäsentiedote on lähetetty jäsenille sähköpostiin 23.12.2022. Rauhallista joulun aikaa!

Lue lisää
prosentti ja käsi jäsenmaksuprosentista

Jäsenmaksut 2023 – prosentti laskee!

Kirjoittajalta MAL | 22.12.2022

Museoalan ammattiliiton vuoden 2023 jäsenmaksut. Prosentuaalinen jäsenmaksumme laskee!

Lue lisää
Jouluinen vihreä kuva

Toimistomme on suljettu joulun ajaksi 22.12.-5.1.

Kirjoittajalta MAL | 22.12.2022

Toimistomme on joulun vietossa 22.12.2022-5.1.2023 välisen ajan. Myös Akavan Erityisalojen toimisto on suljettu 23.12. sekä viikon 52. Jäsenpalvelun chat ja tyosuhdeneuvonta@akavanerityisalat.fi toimivat tänäkin aikana.

Lue lisää
Ihnisjoukko peukut pystyssä - suosittelen!

Suosittele jäsenyyttä

Kirjoittajalta MAL | 20.12.2022

Suosittele MALn jäsenyyttä kollegallesi ja saatte molemmat lahjakortit! Kampanja-aika 27.12.22 – 31.1.23.

Lue lisää
Tiilirakennus Porissa

Akavan Erityisalat ja Museoalan ammattiliitto: Kulttuuriperintöalan koulutus Turussa ja Porissa turvattava

Kirjoittajalta MAL | 20.12.2022

Kulttuuriperintöalan koulutuksen tulevaisuus Turussa ja Porissa huolestuttaa Museoalan ammattiliitoa. – Pelkäämme, että leikkuri iskee museo- ja kulttuuriperintöalalle elintärkeisiin koulutusohjelmiin Turun yliopiston muutosneuvotteluissa.

Lue lisää
lomake graafinen

Palkkakysely 2022 museoalan ammattilaisille

Kirjoittajalta MAL | 5.12.2022

Museoalan ammattiliitto selvittää alan palkkatietoja edunvalvontatyön tueksi. Kysely on suunnattu kaikille työssäoleville museo- ja kulttuuriperintöalan ammattilaisille. Sinun ei tarvitse olla MALn jäsen voidaksesi vastata kyselyymme.

Voit vinkata kyselystä myös kollegallesi.

Lue lisää
Luottamusmies

Muutoksen keskellä on aika vaikuttaa

Kirjoittajalta MAL | 5.12.2022

Luottamusmies on työpaikalla se tärkeä ihminen, jonka puoleen voit kääntyä työelämän ongelmatilanteissa. Luottamusmies ratkoo asioita yhdessä työnantajan kanssa, avaa suunsa muidenkin puolesta ja vie eteenpäin työehtojen hyvää toteutumista.

Lue lisää
Marraskuun uutiskirjeotsikot

Marraskuun jäsenkirje julkaistu!

Kirjoittajalta MAL | 21.11.2022

Marraskuun jäsentiedote on lähetetty jäsenten sähköpostiin 17.11. Aiheina mm. apurahahaku, lausuntomme Kulttuurin tulevaisuustyöryhmän raportin ehdotuksiin seuraavalle hallituskaudelle, aluetapahtumien päivämääriä ja tietoa yksityisten museoiden henkilöstöedustajille.

Lue lisää
alanarvostus ammattilainen fm koulutettu koulutus koulutuspolitiikka kulttuuriperintö maisteri mal moniosaaja museoala palkallinen palkka työtehtävä