
Museoalan ammattiliitto pitää tärkeänä, että ehdotettu Kulttuurialan eettinen neuvosto perustetaan.
VN/3618/2020-OKM-1
Lausunto kulttuurialan eettisestä toimielimestä
Museoalaa eivät ole ravistelleet samanlaiset väärinkäytökset kuin elokuva- tai teatterialaa, sillä toiminnan rajat ovat selkeämmät, valtasuhteet eivät ole niin räikeitä kuin esittävän taiteen puolella ja museoalalla työntekijöitä suojaa paremmin työehtosopimukset ja työlainsäädäntö. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö alalla olisi epäasiallista kohtelua.
Alalla on paljon pätkätöitä ja työntekijät ovat aina enemmän tai vähemmän valtariippuvaisessa asemassa suhteessa johtoon. Siksi Museoalan ammattiliitto pitää tärkeänä, että Kulttuurialan eettinen neuvosto perustetaan ja siten kehitetään alan eettistä toimintaa freelance-, valtio-, kunta- ja säätiöpuolella. Keskeistä on toimintakulttuurin tervehdyttäminen hyvän johtamiskulttuurin kautta. Museoalan ammattiliiton mielestä alan johtajien tulee osallistua koulutukseen, jossa käydään läpi eettisiä periaatteita ja keskeistä lainsäädäntöä.
Museoalan ammattiliitto esittää toimielimen oikeudelliseksi muodoksi julkista viranomaista palkatun henkilöstön osalta. Eettisen neuvottelukunnan tulisi edustaa laajasti koko kulttuurialaa ja toimielimen perustaisi opetus- ja kulttuuriministeriö. Sen keskeisiä tehtäviä ovat ennaltaehkäisy, koulutus, lausunnot sekä epäeettiseksi koettujen toimien jälkikäteinen tutkinta. Kulttuurialan eettisen neuvoston rahoitus tulisi järjestää opetus- ja kulttuuriministeriön kautta valtion talousarviosta myönnettävällä määrärahalla. Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä rahoituksella toimielimellä olisi näin ennaltaehkäisevää vaikutusta alan toimintaan.
Koska epäasiallisen kohtelun haitat yksilöille ovat raskaat ja vaikuttavat henkilön terveyteen, työkykyyn ja tulevaisuuteen työelämässä, Museoalan ammattiliitto pitää tärkeänä, että toimielimen toiminta alkaa niin pian kuin mahdollista. Hallinnollisesti toimielin voi olla Taiteenedistämiskeskuksen yhteydessä, mutta sen tulisi olla muutoin itsenäinen.
Epäasiallisesta kohtelusta tulee voida ilmoittaa nimettömänä, koska epäasiallisesta kohtelusta ilmoittava voi joutua väärintekijän rankaisun tai koston kohteeksi. Uhria tulee kyetä suojaamaan ja siihen toimielimen tulisi myös paneutua. Tulee selvittää, mitä teknisiä keinoja on nimettömään ilmiantoon perinteisten keinojen rinnalla. Kulttuurialan eettisen neuvoston olisi hyvä tehdä yhteistyötä yhteiskunnassa muiden vastaavien toimijoiden kanssa ja järjestää koulutusta sekä valvoa, että olemassa olevia syrjintää ehkäiseviä lainsäädäntöjä noudatetaan aidosti. Pääpainon työryhmässä ei tule olla juridisissa kysymyksissä, vaan alan toimijoiden suojelemisessa epäasialliselta käytökseltä ja sillä, että epäasialliselle kohtelulle saadaan aikaan nollatoleranssi siivoamalla alan johtamis- ja toimintakulttuuria.
Museoalan ammattiliitto MAL ry
Susanna Sääskilahti Katariina Mäkelä
puheenjohtaja toiminnanjohtaja
Ajankohtaista
Yksityisille museoille saatiin uusi työehtosopimus
– Aivan uutta on työehtosopimuskaudelle asetettava kehittämistyöryhmä, joka tulee selvittämään mahdollisuuksia lisätä museoalan houkuttelevuutta työmarkkinoilla. Työvoiman saatavuus ja pysyvyys on alalla yhä suurempi haaste.
Lue lisääMielipidekirjoituksemme: Museo- ja kulttuuriperintöala ei kestä enää leikkauksia
Kun ehdotetaan leikkauksia, tulisi olla jotain, mistä leikata. Kulttuurin osuus valtion budjetista ei ole edes yhtä prosenttia, joka poliittisessa keskustelussa on ollut tavoitteena jo usean vuoden ajan.
Lue lisääMaaliskuun jäsenkirje lähetetty sähköpostissa!
Maaliskuun uutiskirje on lähetetty 8.3. Käy lukemassa edunvalvontakuulumiset palkkaratkaisuista. MALn hallitushaku on myös avattu – lue lisää ja hae hallitukseen!
Lue lisääPalkankorotukset kasvoivat kunnissa ja hyvinvointialueilla – lisäksi kertaerä!
Neuvottelujen tuloksena vientialojen heijastusvaikutus siirtyi täysimääräisenä kuntien ja hyvinvointialueitten palkankorotuksiin. Tämä tulos takaa kuntiin ja hyvinvointialueille palkkauksen tason nostamisen palkkaohjelman avulla. Sitä kevään 2022 lakoilla juuri haettiin!
Lue lisääKansallisgalleriaan palkkaratkaisu hyvällä yhteistyöllä
Kansallisgalleriassa työnantaja ja luottamusmiehet pääsivät määräajassa paikalliseen palkkaratkaisuun työehtosopimuksen ns. optiovuoden käyttämisestä vuonna 2023.
Lue lisääKiinnostaako museo- ja kulttuuriperintöalan edunvalvonta? Hae MALn hallitukseen!
Hallituksen jäsenenä olet jäsenistömme äänitorvi. Hallituksessa pääset näköalapaikalle käsittelemään museo- ja kulttuuriperintöalaa ravistelevia ajankohtaisia työelämä- ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Pääset sparraamaan edunvalvonta-asioita muiden hallituslaisten ja MALn toimihenkilöiden kanssa sekä myös osana laajemman ammattiyhdistysverkoston ja kattojärjestö Akavan Erityisalojen toimintaa.
Lue lisääHelmikuun jäsenkirje lähetetty sähköpostissa!
Helmikuun uutiskirje on lähetetty 17.2. Käy lukemassa edunvalvontakuulumiset ja osallistu ajankohtaisiin tapahtumiimme joko etänä tai paikan päällä.
Lue lisääMuseologian seminaariin haetaan puhujia!
Museologian seminaari järjestetään 20. – 21.4.2023 Jyväskylässä teemalla Tulevaisuuden museota rakentamassa. Seminaariin haetaan puhujia kulttuuriperintöalan ammattilaisista ja opiskelijoista – hae puhujaksi 1.3.2023 mennessä!
Lue lisääMielipidekirjoituksemme: Hakeeko Turun yliopisto säästöjä kulttuuriperinnöstämme?
Museoiden menestys pohjaa koulutettuun ja osaavaan henkilöstöön, mutta vakaista työllisyysnäkymistä huolimatta kulttuuriperintöalan oppiaineisiin kohdistuu säästöpaineita. Tämä on näkynyt täytettyjen professuurien vähentymisenä ja opetushenkilökunnan osa-aikaisuuksina useissa yliopistoissa.
Lue lisää- 1
- 2
- 3
- …
- 18
- Seuraava »