Museoalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous hyväksyi 19.4.23 sääntömuutoksessa liiton uuden nimen Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry. Uusi nimi huomioi paremmin koko jäsenistöä ja edunvalvontakenttää.

-Teemme edunvalvontatyötä laajasti museo- ja kulttuuriperintöalan ammattilaisten puolesta ja sloganimme onkin jo vuosia ollut ”Yhdistämme kulttuuriperinnön ammattilaiset” – nyt koko jäsenkenttämme näkyy myös liiton nimessä, iloitsee Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliiton toiminnanjohtaja Katariina Mäkelä.

Järjestäytymiselle ja ammattiliittojen tekemälle edunvalvontatyölle on yhä tarvetta

Ammattiliitot nousevat uutisoinnissa usein esiin negatiivisessa valossa. On kuitenkin hyvä muistaa, että moni työntekijöiden etuihin ja työhyvinvointiin vaikuttava asia on nimenomaan ammattiliittojen joukkovoimalla neuvottelema ja myös ymmärtää, että mikään saavutettu etu ei ole kiveen hakattu. Siksi järjestäytyminen ja ammattiliittoon kuuluminen on jatkossakin tärkeää.

-Koko alaa koskeneen palkkakyselymme mukaan alamme on todella järjestäytynyt; jopa 86 prosenttia vastanneista kertoi kuuluvansa johonkin ammattiliittoon. Alan arvostuksen ja ammattilaisten edunvalvonnassa palkkauksen parantaminen on meillä tärkeimpänä haasteena ja sen suhteen palkkakyselymme myös antoi kannustusta; vastaajien mediaanipalkka oli korkein meidän liittomme jäsenillä. Ajattelenkin, että järjestäytynyt työntekijä on keskivertoa kiinnostuneempi työntekijöiden oikeuksista sekä oman alansa työelämän kehittämisestä, pohtii Mäkelä.

Liitolle uusi puheenjohtaja

Vuosikokous valitsi uudeksi puheenjohtajaksi yhteisömanageri Riina Linnan Tekniikan museosta. Riinalla on pitkä alan kokemus kokoelmatyön avustavista tehtävistä yleisötyön kautta näyttelyiden pariin. Hänellä on myös runsaasti kokemusta erilaisista luottamustoimista järjestöjen ja yhdistysten hallituksissa sekä luottamusmiehenä toimimisesta.

-Tartun innolla liiton puheenjohtajana ruoriin. Puheenjohtaja ei tee asioita yksin, vaan tärkeätä on yhteistyö oman jäsenistön, hallituksen, toimihenkilöiden sekä laajemman akavalaisen ”perheen" kanssa. Yhteistyön kautta olemme kokoamme isompi! Siksi iloitsen myös nimenmuutoksesta. Museo- ja kulttuuriperintöala on verrattain pieni ammattiala, mutta alamme asiantuntijoiden tekemällä työllä on paljon vaikuttavuutta yhteiskunnan eri sektoreilla, toteaa Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliiton tuore puheenjohtaja Riina Linna.

- Näen ammattiliiton tärkeimpinä tehtävinä nimenomaan edunvalvonnan sekä museo- ja kulttuuriperintöammattilaisten tekemän työn ja sen vaatiman osaamisen avaamisen alan ulkopuolisille. Alamme asiantuntijat ovat koulutettua väkeä, palkkakyselymme vastaajista jopa 94 prosentilla on korkeakoulututkinto. Palkkatason parantaminen tehtävien vaativuuden ja koulutuksen mukaisesti oikeudenmukaisemmaksi on edunvalvontatyössä kärkiasia, jatkaa Riina Linna.

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry (entinen Museoalan ammattiliitto MAL ry) on perustettu vuonna 1969. Liitto on Akavan Erityisalojen kuudenneksi suurin jäsenyhdistys. Vuosikokous järjestettiin hybridikokouksena 19.4.23.

Lisätiedot:
Katariina Mäkelä

toiminnanjohtaja, 040 7747 820, katariina.makela@museoalanammattiliitto.fi

Riina Linna
puheenjohtaja 19.4.2023 alkaen, 040 5866 796, riina.linna@tekniikanmuseo.fi

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry

**********************

Päätetty sääntöuudistus menee PRHlle. Liiton ilmeeseen ja yhteystietoihin tehdään päivityksiä seuraavien kuukausien aikana. Vuosikokouksen muista päätöksistä (hallituksen kokoonpano ja muut vuosikokousasiat) tulee vielä uusi julkaisu.

Ajankohtaista

Kuva kannettavan tietokoneen näytöstä, jossa käynnissä Teams-kokous

Suojattu: MALn vuosikokous – hallitushakijat esittelyssä!

Kirjoittajalta MAL | 19.4.2024

Otetta ei näytetä, koska artikkeli on suojattu.

Lue lisää

Vastaa kyselyyn työstä vaikean historian parissa!

Kirjoittajalta MAL | 17.4.2024

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ja Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry selvittävät historian parissa työskentelevien ammattilaisten kokemuksia vaikeiden historiallisten aiheiden käsittelystä museotyössä ja historiantutkimuksessa. Kyselyyn voi vastata 17.4.-12.5.2024 välisenä aikana.

Lue lisää
Henkilö kirjoittaa kannettavalla tietokoneella

Jäsenten ääni kuuluviin – MALn jäsenblogi

Kirjoittajalta MAL | 9.4.2024

MALn jäsenblogi on jäsenten oma kanava, jolla voi jakaa ajatuksia ajankohtaisista työelämän ilmiöistä. Aiheena voi olla monipuolisesti museo- ja kulttuuriperintöalan ammattilaisen tai alalle kouluttautuvan työelämään tai arkeen liittyvät kysymykset. Kaikki jäsenet ovat tervetulleita kirjoittamaan jäsenblogiin.

Lue lisää

Kiinnostaako museo- ja kulttuuriperintöalan edunvalvonta? Hae MALn hallitukseen!

Kirjoittajalta MAL | 28.3.2024

Hallituksen jäsenenä olet jäsenistömme äänitorvi. Hallituksessa pääset näköalapaikalle käsittelemään museo- ja kulttuuriperintöalaa ravistelevia ajankohtaisia työelämä- ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Pääset sparraamaan edunvalvonta-asioita muiden hallituslaisten ja MALn toimihenkilöiden kanssa sekä myös osana laajemman ammattiyhdistysverkoston ja kattojärjestö Akavan Erityisalojen toimintaa.

Lue lisää
Yhdistelmätehtävät ovat kuntien kulttuurialan asiantuntija- ja esihenkilötehtävien ongelmana -teksti vihreällä taustalla

Yhdistelmätehtävät ovat kuntien kulttuurialan asiantuntija- ja esihenkilötehtävien ongelmana

Kirjoittajalta MAL | 20.3.2024

Oripään kunta julkaisi rekrytointi-ilmoituksen, jossa haettiin alle 3 000 euron kuukausipalkalla kirjastonjohtajaa vastuunaan kirjasto-, museo- ja kulttuuritoimi, kunnan markkinointi, maahanmuuttotyö sekä hyvinvointilautakunnan esittelijän tehtävät. Rekrytointi kuvastaa yleistymässä olevaa yhdistelmätehtävien ongelmaa.

Lue lisää
Mies lapioi kolikoita

Kulttuurista leikkaamalla ei pelasteta Suomen taloutta 

Kirjoittajalta MAL | 8.3.2024

Valtiovarainministeriö on julkaissut ehdotuksensa valtiontalouden kehyksiksi vuosille 2025–2028. Kulttuurin ja taiteen määrärahat ovat jälleen leikkausten kohteina. Kaavailtujen leikkausten osuus on valtion kokonaisbudjetissa marginaalinen, mutta niiden merkitys alan kasvulle, työllisyydelle ja saavutettavuudelle on puolestaan valtava. 

Lue lisää
Vihreällä taustalla Kansallisgallerian TES-neuvottelut käynnissä.

Neuvottelut Kansallisgallerian työehtosopimuksesta alkoivat 28.2.

Kirjoittajalta MAL | 1.3.2024

Kansallisgallerian työehtosopimus on voimassa 31. maaliskuuta saakka. Sopimuksen piiriin kuuluu noin 300 Kiasmassa, Ateneumissa ja Sinebrychoffin taidemuseossa työskentelevää henkilöä.
Kansallisgallerian työehtosopimuksesta neuvotellaan helmi–maaliskuussa.

Lue lisää
Kuvakooste kevään joogakuvista

Virkistystä kevääseen: jooga- ja rentoutushetkiä jäsenille (etänä)

Kirjoittajalta MAL | 1.3.2024

Myös tänä vuonna pääsemme virkistymään kevään etäjoogan äärellä. Tarjoamme jäsenetuna neljä etäyhteydellä toteutettavaa rentoutus- ja hyvinvointihetkeä, joiden toivomme tuovan virkistystä ja iloa kevääseesi!

Lue lisää
Helmikuun uutiskirje, piirros kaupunkitaloista ja sananostoina aiheita

Helmikuun uutiskirje julkaistu!

Kirjoittajalta MAL | 23.2.2024

Helmikuun jäsentiedote on lähetetty jäsenille sähköpostiin 23.2. Olethan saanut omasi? Aiheina muun muassa uudet jäsenedut eli MALn jäsenaamut ja työhyvinvointia tukeva palvelu eli lainattava äänenvahvistin.

Lue lisää

Suomi tarvitsee antiikintutkimustaan

Kirjoittajalta MAL | 19.2.2024

MAL:n hallituksen jäsen Uula Neitola avaa kirjoituksessaan antiikintutkimuksen merkitystä ja asemaa tieteenalana Suomessa – sekä syitä sille, miksi antiikin kulttuuriperinnön tutkimusta ja opetusta on uhannut alasajo useissa suomalaisissa yliopistoissa. Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry asettuu tukemaan Antiikintutkimuksen verkoston ja Helsingin yliopiston antiikintutkimuksen opiskelijoiden ainejärjestö Symposion ry:n tavoitetta säilyttää antiikin materiaalisen kulttuurin opetus Suomessa.

Lue lisää
alanarvostus ammattilainen etnologia fm kansatiede koulutettu koulutus koulutuspolitiikka kulttuuriperintö maisteri mal moniosaaja museoala palkka säilytettävä