Museoalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous hyväksyi 19.4.23 sääntömuutoksessa liiton uuden nimen Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry. Uusi nimi huomioi paremmin koko jäsenistöä ja edunvalvontakenttää.

-Teemme edunvalvontatyötä laajasti museo- ja kulttuuriperintöalan ammattilaisten puolesta ja sloganimme onkin jo vuosia ollut ”Yhdistämme kulttuuriperinnön ammattilaiset” – nyt koko jäsenkenttämme näkyy myös liiton nimessä, iloitsee Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliiton toiminnanjohtaja Katariina Mäkelä.

Järjestäytymiselle ja ammattiliittojen tekemälle edunvalvontatyölle on yhä tarvetta

Ammattiliitot nousevat uutisoinnissa usein esiin negatiivisessa valossa. On kuitenkin hyvä muistaa, että moni työntekijöiden etuihin ja työhyvinvointiin vaikuttava asia on nimenomaan ammattiliittojen joukkovoimalla neuvottelema ja myös ymmärtää, että mikään saavutettu etu ei ole kiveen hakattu. Siksi järjestäytyminen ja ammattiliittoon kuuluminen on jatkossakin tärkeää.

-Koko alaa koskeneen palkkakyselymme mukaan alamme on todella järjestäytynyt; jopa 86 prosenttia vastanneista kertoi kuuluvansa johonkin ammattiliittoon. Alan arvostuksen ja ammattilaisten edunvalvonnassa palkkauksen parantaminen on meillä tärkeimpänä haasteena ja sen suhteen palkkakyselymme myös antoi kannustusta; vastaajien mediaanipalkka oli korkein meidän liittomme jäsenillä. Ajattelenkin, että järjestäytynyt työntekijä on keskivertoa kiinnostuneempi työntekijöiden oikeuksista sekä oman alansa työelämän kehittämisestä, pohtii Mäkelä.

Liitolle uusi puheenjohtaja

Vuosikokous valitsi uudeksi puheenjohtajaksi yhteisömanageri Riina Linnan Tekniikan museosta. Riinalla on pitkä alan kokemus kokoelmatyön avustavista tehtävistä yleisötyön kautta näyttelyiden pariin. Hänellä on myös runsaasti kokemusta erilaisista luottamustoimista järjestöjen ja yhdistysten hallituksissa sekä luottamusmiehenä toimimisesta.

-Tartun innolla liiton puheenjohtajana ruoriin. Puheenjohtaja ei tee asioita yksin, vaan tärkeätä on yhteistyö oman jäsenistön, hallituksen, toimihenkilöiden sekä laajemman akavalaisen ”perheen" kanssa. Yhteistyön kautta olemme kokoamme isompi! Siksi iloitsen myös nimenmuutoksesta. Museo- ja kulttuuriperintöala on verrattain pieni ammattiala, mutta alamme asiantuntijoiden tekemällä työllä on paljon vaikuttavuutta yhteiskunnan eri sektoreilla, toteaa Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliiton tuore puheenjohtaja Riina Linna.

- Näen ammattiliiton tärkeimpinä tehtävinä nimenomaan edunvalvonnan sekä museo- ja kulttuuriperintöammattilaisten tekemän työn ja sen vaatiman osaamisen avaamisen alan ulkopuolisille. Alamme asiantuntijat ovat koulutettua väkeä, palkkakyselymme vastaajista jopa 94 prosentilla on korkeakoulututkinto. Palkkatason parantaminen tehtävien vaativuuden ja koulutuksen mukaisesti oikeudenmukaisemmaksi on edunvalvontatyössä kärkiasia, jatkaa Riina Linna.

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry (entinen Museoalan ammattiliitto MAL ry) on perustettu vuonna 1969. Liitto on Akavan Erityisalojen kuudenneksi suurin jäsenyhdistys. Vuosikokous järjestettiin hybridikokouksena 19.4.23.

Lisätiedot:
Katariina Mäkelä

toiminnanjohtaja, 040 7747 820, katariina.makela@museoalanammattiliitto.fi

Riina Linna
puheenjohtaja 19.4.2023 alkaen, 040 5866 796, riina.linna@tekniikanmuseo.fi

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry

**********************

Päätetty sääntöuudistus menee PRHlle. Liiton ilmeeseen ja yhteystietoihin tehdään päivityksiä seuraavien kuukausien aikana. Vuosikokouksen muista päätöksistä (hallituksen kokoonpano ja muut vuosikokousasiat) tulee vielä uusi julkaisu.

Ajankohtaista

Ihnisjoukko peukut pystyssä - suosittelen!

Suosittele jäsenyyttä, saat lahjakortin!

Kirjoittajalta MAL | 31.5.2023

Suosittele MALn jäsenyyttä kollegallesi ja saatte molemmat lahjakortit! Kampanja-aika 24.5.23 – 18.6.23.

Lue lisää

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto ajaa parannuksia museo-oppaiden työoloihin

Kirjoittajalta MAL | 30.5.2023

Museo-oppaiden työoloja ja asemaa tulee edelleen parantaa, vaatii Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL. Liiton uusi suositus kiinnittää huomiota oppaiden usein puutteelliseen palkkaukseen, työaikaan ja mm. asiakaspalvelun uhkatilanteisiin.

Lue lisää
Nainen museossa

Harjoittelijoita käytetään törkeästi halpatyövoimana

Kirjoittajalta MAL | 27.4.2023

Harjoittelijoita käytetään yhä häikäilemättä halpatyövoimana. Työnantajien ja korkeakoulujen tulisi yhdessä tarttua epäkohtaan, sanoo mm. kulttuuri-, kirjasto-, museo-, viestintä-, matkailu- ja ravintola-alan ammatteja edustava Akavan Erityisalat.

Lue lisää

MAL ryn vuosikokouspäätökset

Kirjoittajalta MAL | 26.4.2023

Vuosikokous hyväksyi liiton uuden nimen ja valitsi uuden puheenjohtajan, varapuheenjohtajan sekä hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle. Kokous myös hyväksyi vuoden 2022 tilinpäätöksen sekä vuoden 2024 suunnitelmat ja jäsenmaksun suuruuden.

Lue lisää
Uusi puheenjohtaja Riina Linna ja uusi nimi Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry

Museoalan ammattiliitto on nyt Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto!

Kirjoittajalta MAL | 20.4.2023

Museoalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous hyväksyi 19.4.23 sääntömuutoksessa liiton uuden nimen Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry. Uusi nimi huomioi paremmin koko jäsenistöä ja edunvalvontakenttää.

Lue lisää
Seteleitä ja teksti Helsingin kaupungin palkkasotkusta

Helsingin palkkasotku kärjistyy – kaupungin korvattava vahingot

Kirjoittajalta MAL | 17.4.2023

Helsingin kaupunki maksaa palkkoja edelleen räikeästi väärin. – Tilanne ei ole korjaantunut. Väärin maksettu palkka vaikuttaa myös sosiaalietuuksiin. Kaupungin on korvattava aiheuttamansa vahingot, vaatii Akavan Erityisalat.

Lue lisää
Vuosikokous 2023 -teksti ja hannunvaakunoita ja puheenjohtajan nuija

Museoalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous 19.4.2023

Kirjoittajalta MAL | 11.4.2023

Museoalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous pidetään hybridikokouksena keskiviikkona 19. huhtikuuta klo 16.00 alkaen. Jäsen, ilmoittauduthan kokoukseen 13.4. mennessä. Lämpimästi tervetuloa!

Lue lisää
Kuvassa tietokoneen näyttö, jossa kokouskuva

Suojattu: MALn vuosikokous – hallitushakijat esittelyssä!

Kirjoittajalta MAL | 6.4.2023

Otetta ei näytetä, koska artikkeli on suojattu.

Lue lisää
Teksti ja hannunvaakunoita: Lausuntomme: Aineettoman kulttuuriperinnön toimenpideohjelma 2023-2028

Lausuntomme: Aineettoman kulttuuriperinnön toimenpideohjelma 2023-2028

Kirjoittajalta MAL | 3.4.2023

Osallistuminen aineettoman kulttuuriperinnön keräämiseen ja tallentamiseen mahdollistuu, kun eri yhteisöillä on tietoa, ja siten myös keinoja, tuoda elävää perintöä näkyväksi sekä tallentaa sitä. Viestinnän rooli onkin aineettoman kulttuuriperinnön keräämisessä erityisen tärkeä.

Lue lisää
Käsi, joka allekirjoittaa sopimusta

Yksityisille museoille saatiin uusi työehtosopimus

Kirjoittajalta MAL | 23.3.2023

– Aivan uutta on työehtosopimuskaudelle asetettava kehittämistyöryhmä, joka tulee selvittämään mahdollisuuksia lisätä museoalan houkuttelevuutta työmarkkinoilla. Työvoiman saatavuus ja pysyvyys on alalla yhä suurempi haaste.

Lue lisää
alanarvostus ammattilainen etnologia fm kansatiede koulutettu koulutus koulutuspolitiikka kulttuuriperintö maisteri mal moniosaaja museoala palkka säilytettävä