Luottamusmies on työpaikalla se tärkeä ihminen, jonka puoleen voit kääntyä työelämän ongelmatilanteissa. Luottamusmies ratkoo asioita yhdessä työnantajan kanssa, avaa suunsa muidenkin puolesta ja vie eteenpäin työehtojen hyvää toteutumista.

Museoalan ammattiliiton jäsenenä saat äänestää tai asettua ehdolle työpaikkasi luottamusmiesvaaleissa. Uudet luottamusmiehet saavat tehtäväänsä tukea, koulutusta ja vahvat verkostot.

Luottamusmiesvaaleissa on tärkeää varmistaa, että meillä Museoalan ammattiliiton ja Akavan Erityisalojen edustamien alojen ammattilaisilla on jatkossakin puolustajansa mahdollisimman monella työpaikalla. Näin pystymme vaikuttamaan paremmin omien alojemme asemaan, arvostukseen ja työn ehtoihin.

Tehdään yhdessä mahdollisimman hyvää työelämää. Meille kaikille.

 

Mitä luottamusmies tekee, Riina Linna?

Riina Linna (Museoalan ammattiliitto MAL ry) on yhteisömanageri ja luottamusmies Tekniikan museossa. Juttelimme hänen kanssaan siitä, mitä luottamusmies tekee, ja millainen kehittäjän rooli hänellä pestissään on.

Missä toimit luottamusmiehenä?

Olen Tekniikan museon luottamusmies ja edustan noin kymmentä työpaikkamme museoalan ammattilaista. Olen ollut luottamusmiehenä vuodesta 2017 lähtien.

Miksi lähdit luottamusmieheksi?

Luottamusmies on mielestäni todella tärkeä osa työyhteisöä. Luottamusmiesjärjestelmä on tärkeä instituutio, jolla on merkitys ja funktio. Jonkun täytyy tätä hommaa hoitaa. Kun edeltäjäni jäi pois tehtävästään, tulin pienen järkeilyn päätteeksi siihen tulokseen, että meidän työyhteisöstä minä voisin olla sopiva jatkamaan hänen työtään. Lähdin ehdolle ja tulin valituksi.

Mitä luottamusmies tekee?

Yksityisten museoiden työehtosopimus on aika “ohut” minimisopimus, eikä siitä aina löydy valmiita ratkaisuja, vaan ne tehdään yhdessä. Olemme työnantajan kanssa sopineet käytäntöjä ja kirjanneet niitä ylös. Arkea helpottaa, kun kaikki tietävät, miten esimerkiksi työaikaliukuma tai työajalla matkustaminen toimivat. Oma roolini luottamusmiehenä on vahvasti työyhteisöä kehittävä. Olen itse halunnut olla aktiivinen luottamusmies, mutta vähemmänkin voi tehdä.

"Oma roolini luottamusmiehenä on vahvasti työyhteisöä kehittävä."

 

Mihin luottamusmies voi vaikuttaa?

Luottamusmiehenä tiedän, mitä työpaikalla tapahtuu ja miten työehtoihin liittyvä kokonaisuus toimii. En ole kuin lastu laineilla, vaan tiedän, mihin voin vaikuttaa ja miten.

Kenelle suosittelet ehdokkaaksi lähtemistä?

Luottamusmiehen paikka on näköalapaikka. Jos olet utelias ja tiedonhaluinen ihminen, tämä on aivan mahtava tehtävä. Tässä hommassa edustat muita ihmisiä. Luottamusmiehen roolissa ei tarvitse arkailla. Saat luvan kysyä myös vaikeita asioita. Se on sinun tehtäväsi.

Lue lisää luottamusmieskampanjasta Akavan Erityisalojen sivuilta.

Luottamusmies

Ajankohtaista

Turun yliopiston ulkokuva

Akavan Erityisalat ja Museoalan ammattiliitto: Etnologian professuuri Turun yliopistossa säilytettävä

Kirjoittajalta MAL | 19.1.2023

Saamiemme tietojen mukaan Turun yliopisto suunnittelee mittavia leikkauksia etnologian oppiaineeseen. Pahimmillaan tämä ajaisi Turussa alas koko arvostetun etnologian oppiaineen.

Lue lisää
MALn symbolikuva, salmiakki, hannunvaakuna, tähti

Vapaaehtoistyö ei saa vääristää työmarkkinoita

Kirjoittajalta MAL | 12.1.2023

Museoalan ammattiliitolta kysytään säännöllisin väliajoin ohjeistusta museoissa tehtävään vapaaehtoistyöhön. Julkaisemme uudestaan MALn kannanoton vapaaehtoistyöstä.

Lue lisää
Kuopion Joulutori

Joulukuun jäsenkirje lähetetty sähköpostissa!

Kirjoittajalta MAL | 23.12.2022

MALn vuoden viimeinen jäsentiedote on lähetetty jäsenille sähköpostiin 23.12.2022. Rauhallista joulun aikaa!

Lue lisää
prosentti ja käsi jäsenmaksuprosentista

Jäsenmaksut 2023 – prosentti laskee!

Kirjoittajalta MAL | 22.12.2022

Museoalan ammattiliiton vuoden 2023 jäsenmaksut. Prosentuaalinen jäsenmaksumme laskee!

Lue lisää
Jouluinen vihreä kuva

Toimistomme on suljettu joulun ajaksi 22.12.-5.1.

Kirjoittajalta MAL | 22.12.2022

Toimistomme on joulun vietossa 22.12.2022-5.1.2023 välisen ajan. Myös Akavan Erityisalojen toimisto on suljettu 23.12. sekä viikon 52. Jäsenpalvelun chat ja tyosuhdeneuvonta@akavanerityisalat.fi toimivat tänäkin aikana.

Lue lisää
Ihnisjoukko peukut pystyssä - suosittelen!

Suosittele jäsenyyttä

Kirjoittajalta MAL | 20.12.2022

Suosittele MALn jäsenyyttä kollegallesi ja saatte molemmat lahjakortit! Kampanja-aika 27.12.22 – 31.1.23.

Lue lisää
Tiilirakennus Porissa

Akavan Erityisalat ja Museoalan ammattiliitto: Kulttuuriperintöalan koulutus Turussa ja Porissa turvattava

Kirjoittajalta MAL | 20.12.2022

Kulttuuriperintöalan koulutuksen tulevaisuus Turussa ja Porissa huolestuttaa Museoalan ammattiliitoa. – Pelkäämme, että leikkuri iskee museo- ja kulttuuriperintöalalle elintärkeisiin koulutusohjelmiin Turun yliopiston muutosneuvotteluissa.

Lue lisää
lomake graafinen

Palkkakysely 2022 museoalan ammattilaisille

Kirjoittajalta MAL | 5.12.2022

Museoalan ammattiliitto selvittää alan palkkatietoja edunvalvontatyön tueksi. Kysely on suunnattu kaikille työssäoleville museo- ja kulttuuriperintöalan ammattilaisille. Sinun ei tarvitse olla MALn jäsen voidaksesi vastata kyselyymme.

Voit vinkata kyselystä myös kollegallesi.

Lue lisää
Luottamusmies

Muutoksen keskellä on aika vaikuttaa

Kirjoittajalta MAL | 5.12.2022

Luottamusmies on työpaikalla se tärkeä ihminen, jonka puoleen voit kääntyä työelämän ongelmatilanteissa. Luottamusmies ratkoo asioita yhdessä työnantajan kanssa, avaa suunsa muidenkin puolesta ja vie eteenpäin työehtojen hyvää toteutumista.

Lue lisää
Marraskuun uutiskirjeotsikot

Marraskuun jäsenkirje julkaistu!

Kirjoittajalta MAL | 21.11.2022

Marraskuun jäsentiedote on lähetetty jäsenten sähköpostiin 17.11. Aiheina mm. apurahahaku, lausuntomme Kulttuurin tulevaisuustyöryhmän raportin ehdotuksiin seuraavalle hallituskaudelle, aluetapahtumien päivämääriä ja tietoa yksityisten museoiden henkilöstöedustajille.

Lue lisää
alanarvostus alipalkkaus ammattilainen arvoaasiantuntijalle fm korkeakouluharjoittelu koulutettu koulutus kulttuuriperintö maisteri mal moniosaaja museoala opiskelijaedustaja palkallinen sopimus tes työtehtävä