Luottamusmies on työpaikalla se tärkeä ihminen, jonka puoleen voit kääntyä työelämän ongelmatilanteissa. Luottamusmies ratkoo asioita yhdessä työnantajan kanssa, avaa suunsa muidenkin puolesta ja vie eteenpäin työehtojen hyvää toteutumista.

Museoalan ammattiliiton jäsenenä saat äänestää tai asettua ehdolle työpaikkasi luottamusmiesvaaleissa. Uudet luottamusmiehet saavat tehtäväänsä tukea, koulutusta ja vahvat verkostot.

Luottamusmiesvaaleissa on tärkeää varmistaa, että meillä Museoalan ammattiliiton ja Akavan Erityisalojen edustamien alojen ammattilaisilla on jatkossakin puolustajansa mahdollisimman monella työpaikalla. Näin pystymme vaikuttamaan paremmin omien alojemme asemaan, arvostukseen ja työn ehtoihin.

Tehdään yhdessä mahdollisimman hyvää työelämää. Meille kaikille.

 

Mitä luottamusmies tekee, Riina Linna?

Riina Linna (Museoalan ammattiliitto MAL ry) on yhteisömanageri ja luottamusmies Tekniikan museossa. Juttelimme hänen kanssaan siitä, mitä luottamusmies tekee, ja millainen kehittäjän rooli hänellä pestissään on.

Missä toimit luottamusmiehenä?

Olen Tekniikan museon luottamusmies ja edustan noin kymmentä työpaikkamme museoalan ammattilaista. Olen ollut luottamusmiehenä vuodesta 2017 lähtien.

Miksi lähdit luottamusmieheksi?

Luottamusmies on mielestäni todella tärkeä osa työyhteisöä. Luottamusmiesjärjestelmä on tärkeä instituutio, jolla on merkitys ja funktio. Jonkun täytyy tätä hommaa hoitaa. Kun edeltäjäni jäi pois tehtävästään, tulin pienen järkeilyn päätteeksi siihen tulokseen, että meidän työyhteisöstä minä voisin olla sopiva jatkamaan hänen työtään. Lähdin ehdolle ja tulin valituksi.

Mitä luottamusmies tekee?

Yksityisten museoiden työehtosopimus on aika “ohut” minimisopimus, eikä siitä aina löydy valmiita ratkaisuja, vaan ne tehdään yhdessä. Olemme työnantajan kanssa sopineet käytäntöjä ja kirjanneet niitä ylös. Arkea helpottaa, kun kaikki tietävät, miten esimerkiksi työaikaliukuma tai työajalla matkustaminen toimivat. Oma roolini luottamusmiehenä on vahvasti työyhteisöä kehittävä. Olen itse halunnut olla aktiivinen luottamusmies, mutta vähemmänkin voi tehdä.

"Oma roolini luottamusmiehenä on vahvasti työyhteisöä kehittävä."

 

Mihin luottamusmies voi vaikuttaa?

Luottamusmiehenä tiedän, mitä työpaikalla tapahtuu ja miten työehtoihin liittyvä kokonaisuus toimii. En ole kuin lastu laineilla, vaan tiedän, mihin voin vaikuttaa ja miten.

Kenelle suosittelet ehdokkaaksi lähtemistä?

Luottamusmiehen paikka on näköalapaikka. Jos olet utelias ja tiedonhaluinen ihminen, tämä on aivan mahtava tehtävä. Tässä hommassa edustat muita ihmisiä. Luottamusmiehen roolissa ei tarvitse arkailla. Saat luvan kysyä myös vaikeita asioita. Se on sinun tehtäväsi.

Lue lisää luottamusmieskampanjasta Akavan Erityisalojen sivuilta.

Luottamusmies

Ajankohtaista

Ihnisjoukko peukut pystyssä - suosittelen!

Suosittele jäsenyyttä, saat lahjakortin!

Kirjoittajalta MAL | 31.5.2023

Suosittele MALn jäsenyyttä kollegallesi ja saatte molemmat lahjakortit! Kampanja-aika 24.5.23 – 18.6.23.

Lue lisää

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto ajaa parannuksia museo-oppaiden työoloihin

Kirjoittajalta MAL | 30.5.2023

Museo-oppaiden työoloja ja asemaa tulee edelleen parantaa, vaatii Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL. Liiton uusi suositus kiinnittää huomiota oppaiden usein puutteelliseen palkkaukseen, työaikaan ja mm. asiakaspalvelun uhkatilanteisiin.

Lue lisää
Nainen museossa

Harjoittelijoita käytetään törkeästi halpatyövoimana

Kirjoittajalta MAL | 27.4.2023

Harjoittelijoita käytetään yhä häikäilemättä halpatyövoimana. Työnantajien ja korkeakoulujen tulisi yhdessä tarttua epäkohtaan, sanoo mm. kulttuuri-, kirjasto-, museo-, viestintä-, matkailu- ja ravintola-alan ammatteja edustava Akavan Erityisalat.

Lue lisää

MAL ryn vuosikokouspäätökset

Kirjoittajalta MAL | 26.4.2023

Vuosikokous hyväksyi liiton uuden nimen ja valitsi uuden puheenjohtajan, varapuheenjohtajan sekä hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle. Kokous myös hyväksyi vuoden 2022 tilinpäätöksen sekä vuoden 2024 suunnitelmat ja jäsenmaksun suuruuden.

Lue lisää
Uusi puheenjohtaja Riina Linna ja uusi nimi Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry

Museoalan ammattiliitto on nyt Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto!

Kirjoittajalta MAL | 20.4.2023

Museoalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous hyväksyi 19.4.23 sääntömuutoksessa liiton uuden nimen Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry. Uusi nimi huomioi paremmin koko jäsenistöä ja edunvalvontakenttää.

Lue lisää
Seteleitä ja teksti Helsingin kaupungin palkkasotkusta

Helsingin palkkasotku kärjistyy – kaupungin korvattava vahingot

Kirjoittajalta MAL | 17.4.2023

Helsingin kaupunki maksaa palkkoja edelleen räikeästi väärin. – Tilanne ei ole korjaantunut. Väärin maksettu palkka vaikuttaa myös sosiaalietuuksiin. Kaupungin on korvattava aiheuttamansa vahingot, vaatii Akavan Erityisalat.

Lue lisää
Vuosikokous 2023 -teksti ja hannunvaakunoita ja puheenjohtajan nuija

Museoalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous 19.4.2023

Kirjoittajalta MAL | 11.4.2023

Museoalan ammattiliiton sääntömääräinen vuosikokous pidetään hybridikokouksena keskiviikkona 19. huhtikuuta klo 16.00 alkaen. Jäsen, ilmoittauduthan kokoukseen 13.4. mennessä. Lämpimästi tervetuloa!

Lue lisää
Kuvassa tietokoneen näyttö, jossa kokouskuva

Suojattu: MALn vuosikokous – hallitushakijat esittelyssä!

Kirjoittajalta MAL | 6.4.2023

Otetta ei näytetä, koska artikkeli on suojattu.

Lue lisää
Teksti ja hannunvaakunoita: Lausuntomme: Aineettoman kulttuuriperinnön toimenpideohjelma 2023-2028

Lausuntomme: Aineettoman kulttuuriperinnön toimenpideohjelma 2023-2028

Kirjoittajalta MAL | 3.4.2023

Osallistuminen aineettoman kulttuuriperinnön keräämiseen ja tallentamiseen mahdollistuu, kun eri yhteisöillä on tietoa, ja siten myös keinoja, tuoda elävää perintöä näkyväksi sekä tallentaa sitä. Viestinnän rooli onkin aineettoman kulttuuriperinnön keräämisessä erityisen tärkeä.

Lue lisää
Käsi, joka allekirjoittaa sopimusta

Yksityisille museoille saatiin uusi työehtosopimus

Kirjoittajalta MAL | 23.3.2023

– Aivan uutta on työehtosopimuskaudelle asetettava kehittämistyöryhmä, joka tulee selvittämään mahdollisuuksia lisätä museoalan houkuttelevuutta työmarkkinoilla. Työvoiman saatavuus ja pysyvyys on alalla yhä suurempi haaste.

Lue lisää
alanarvostus alipalkkaus ammattilainen arvoaasiantuntijalle fm korkeakouluharjoittelu koulutettu koulutus kulttuuriperintö maisteri mal moniosaaja museoala opiskelijaedustaja palkallinen sopimus tes työtehtävä