Hae opiskelijaedustajaksi Museoalan ammattiliiton hallitukseen kaudelle 2022-2023. Opiskelijaedustajana tuot hallituksen työhön tärkeää opiskelijan näkökulmaa, ja pääset vaikuttamaan museoalan edunvalvontaan. Hallituksessa olet tiivis osa museoammattilaisten yhteisöä!

Opiskelijaedustajan hakuaikaa on pidennetty 6.12. saakka!

Mitä MALn hallitus tekee?

Museoalan ammattiliitto MAL ry:n hallitus vastaa yhdistyksen toiminnasta ja strategian kehittämisestä. Hallitus päättää esimerkiksi MALn edunvalvonnan tavoitteista sekä luo suunnan jäsenpalvelujen kehittämiselle.

Hallitus koostuu kuudesta jäsenestä henkilökohtaisine varajäsenineen sekä puheenjohtajasta ja varapuheenjohtajasta. Hallituksen kokoonpanossa on huomioitu museoalan eri ammattikuntia, työllistymissektoreita sekä alueellisuutta. Tutustu nykyisiin hallituksen jäseniin!

Hallitus kokoontuu noin kahdeksan kertaa vuodessa, kevät- ja syyskaudella (kesäkaudella ei ole kokouksia). Koronan myötä kokouksia pidetään yhä useammin etänä, joskin kasvokkaisia tapaamisia on varmasti myös jatkossa. Etäosallistuminen kokouksiin on kuitenkin täysin mahdollista.

Entä mikä on opiskelijaedustajan rooli?

Opiskelijaedustajalta kaivataan hallituksen työssä erityisesti opiskelijan näkemystä museoalan edunvalvonnan sekä MALn opiskelijatoiminnan kehittämiseen. Edustajan aktiivisuuden ja toiveiden mukaan on mahdollista osallistua esimerkiksi MALn opiskelijatapahtumiin, palveluiden kehittämiseen tai vaikkapa blogikirjoitusten kirjoittamiseen. Paljon on siis omista toiveistasi ja aktiivisuudestasi kiinni!

Opiskelijaedustaja sekä tämän varajäsen nimetään hakemuksen perusteella hallitukseen kaksivuotiskaudelle. Nyt haettavissa oleva kausi on 2022-2023. Opiskelijaedustajana voi toimia maksimissaan kaksi kautta. Opiskelijaedustajalla on hallituksen kokouksissa puhe- ja läsnäolo-oikeus.

Opiskelijaedustajan, kuten muidenkin hallituksen jäsenten, tulee olla MALn jäsen. Mikäli olet kiinnostunut opiskelijaedustajan tehtävästä, mutta et ole vielä MALn jäsen, liitythän jäseneksi viimeistään kun haet tehtävään. Liity jäseneksi!

Edustajan tulee myös olla päätoiminen, museoalalle valmentavan tutkintolinjan korkeakouluopiskelija. Museoalalle valmentavia opintoja ovat yliopistossa esimerkiksi historia-aineet, kulttuurien tai taiteiden tutkimus, museologia tai arkeologia. Ammattikorkeakouluissa museoalan opintolinjoja ovat konservointi (Konservaattori AMK+YAMK) ja restaurointi (Artenomi AMK).

Opiskelijaedustajan toivotaan osallistuvan hallituksen kokouksiin mahdollisimman usein. Jos et kuitenkaan pääse ihan jokaiseen kokoukseen, ei se kaada maailmaa.

Mitä opiskelijaedustajan tehtävä tarjoaa minulle?

Opiskelijaedustajana pääset seuraamaan ammattijärjestön toimintaa hyvin läheltä sekä antamaan siihen myös oman näkemyksesi. Opiskelijaedustajana toimiminen valmentaa hyvin museoalan työelämää ajatellen; ymmärrät alan ajankohtaisia kysymyksiä ja opit tuntemaan alan verkostoja. Yleisestikin järjestötoiminta kehittää monia tärkeitä taitoja, kuten yhteistyö- ja vaikuttamistaitoja.

Hallitustoiminnan kautta pääset verkostoitumaan alalla, mikä on myös tärkeää työelämää silmällä pitäen.

Hallituksen jäsenelle ei aiheudu kustannuksia kokouksiin osallistumisesta, sillä mahdolliset matkakulut korvataan kuittia vastaan (valtion matkustussäännön mukaisesti). Kokouksista maksetaan kokouspalkkio tai pääset osallistumaan hallituksen kokous- ja opintomatkalle. Matkan toteutuminen riippuu muun muassa koronatilanteesta.

Tutustu hallituksen nykyiseen opiskelijaedustajaan ja arkeologian opiskelija Jaakko Ervastiin!

Lisätiedot hausta

Opiskelijaedustajaksi valitaan yksi henkilö sekä hänen henkilökohtainen varajäsenensä. Hakuaikaa on pidennetty ja voit hakea tehtävään 6.12. saakka.

Museoalan ammattiliiton hallitus päättää opiskelijaedustajasta kokouksessaan 17.12. Hakijoille ilmoitetaan päätöksestä maanantaina 20.12.

Edustaja sekä tämän varajäsen perehdytetän tehtävään tammikuussa järjestettävässä tilaisuudessa. Perehdytyksen ajankohta sovitaan valitun edustajan sekä varajäsenen kanssa erikseen.

Jäikö mieleesi kysyttävää? Ota yhteyttä:

Järjestökoordinaattori Heta Hedman (työaika ma-to)
heta.hedman(at)museoalanammattiliitto.fi
puh. 040 838 0739

Ajankohtaista

Kuva kannettavan tietokoneen näytöstä, jossa käynnissä Teams-kokous

Suojattu: MALn vuosikokous – hallitushakijat esittelyssä!

Kirjoittajalta MAL | 19.4.2024

Otetta ei näytetä, koska artikkeli on suojattu.

Lue lisää

Vastaa kyselyyn työstä vaikean historian parissa!

Kirjoittajalta MAL | 17.4.2024

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ja Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry selvittävät historian parissa työskentelevien ammattilaisten kokemuksia vaikeiden historiallisten aiheiden käsittelystä museotyössä ja historiantutkimuksessa. Kyselyyn voi vastata 17.4.-12.5.2024 välisenä aikana.

Lue lisää
Henkilö kirjoittaa kannettavalla tietokoneella

Jäsenten ääni kuuluviin – MALn jäsenblogi

Kirjoittajalta MAL | 9.4.2024

MALn jäsenblogi on jäsenten oma kanava, jolla voi jakaa ajatuksia ajankohtaisista työelämän ilmiöistä. Aiheena voi olla monipuolisesti museo- ja kulttuuriperintöalan ammattilaisen tai alalle kouluttautuvan työelämään tai arkeen liittyvät kysymykset. Kaikki jäsenet ovat tervetulleita kirjoittamaan jäsenblogiin.

Lue lisää

Kiinnostaako museo- ja kulttuuriperintöalan edunvalvonta? Hae MALn hallitukseen!

Kirjoittajalta MAL | 28.3.2024

Hallituksen jäsenenä olet jäsenistömme äänitorvi. Hallituksessa pääset näköalapaikalle käsittelemään museo- ja kulttuuriperintöalaa ravistelevia ajankohtaisia työelämä- ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Pääset sparraamaan edunvalvonta-asioita muiden hallituslaisten ja MALn toimihenkilöiden kanssa sekä myös osana laajemman ammattiyhdistysverkoston ja kattojärjestö Akavan Erityisalojen toimintaa.

Lue lisää
Yhdistelmätehtävät ovat kuntien kulttuurialan asiantuntija- ja esihenkilötehtävien ongelmana -teksti vihreällä taustalla

Yhdistelmätehtävät ovat kuntien kulttuurialan asiantuntija- ja esihenkilötehtävien ongelmana

Kirjoittajalta MAL | 20.3.2024

Oripään kunta julkaisi rekrytointi-ilmoituksen, jossa haettiin alle 3 000 euron kuukausipalkalla kirjastonjohtajaa vastuunaan kirjasto-, museo- ja kulttuuritoimi, kunnan markkinointi, maahanmuuttotyö sekä hyvinvointilautakunnan esittelijän tehtävät. Rekrytointi kuvastaa yleistymässä olevaa yhdistelmätehtävien ongelmaa.

Lue lisää
Mies lapioi kolikoita

Kulttuurista leikkaamalla ei pelasteta Suomen taloutta 

Kirjoittajalta MAL | 8.3.2024

Valtiovarainministeriö on julkaissut ehdotuksensa valtiontalouden kehyksiksi vuosille 2025–2028. Kulttuurin ja taiteen määrärahat ovat jälleen leikkausten kohteina. Kaavailtujen leikkausten osuus on valtion kokonaisbudjetissa marginaalinen, mutta niiden merkitys alan kasvulle, työllisyydelle ja saavutettavuudelle on puolestaan valtava. 

Lue lisää
Vihreällä taustalla Kansallisgallerian TES-neuvottelut käynnissä.

Neuvottelut Kansallisgallerian työehtosopimuksesta alkoivat 28.2.

Kirjoittajalta MAL | 1.3.2024

Kansallisgallerian työehtosopimus on voimassa 31. maaliskuuta saakka. Sopimuksen piiriin kuuluu noin 300 Kiasmassa, Ateneumissa ja Sinebrychoffin taidemuseossa työskentelevää henkilöä.
Kansallisgallerian työehtosopimuksesta neuvotellaan helmi–maaliskuussa.

Lue lisää
Kuvakooste kevään joogakuvista

Virkistystä kevääseen: jooga- ja rentoutushetkiä jäsenille (etänä)

Kirjoittajalta MAL | 1.3.2024

Myös tänä vuonna pääsemme virkistymään kevään etäjoogan äärellä. Tarjoamme jäsenetuna neljä etäyhteydellä toteutettavaa rentoutus- ja hyvinvointihetkeä, joiden toivomme tuovan virkistystä ja iloa kevääseesi!

Lue lisää
Helmikuun uutiskirje, piirros kaupunkitaloista ja sananostoina aiheita

Helmikuun uutiskirje julkaistu!

Kirjoittajalta MAL | 23.2.2024

Helmikuun jäsentiedote on lähetetty jäsenille sähköpostiin 23.2. Olethan saanut omasi? Aiheina muun muassa uudet jäsenedut eli MALn jäsenaamut ja työhyvinvointia tukeva palvelu eli lainattava äänenvahvistin.

Lue lisää

Suomi tarvitsee antiikintutkimustaan

Kirjoittajalta MAL | 19.2.2024

MAL:n hallituksen jäsen Uula Neitola avaa kirjoituksessaan antiikintutkimuksen merkitystä ja asemaa tieteenalana Suomessa – sekä syitä sille, miksi antiikin kulttuuriperinnön tutkimusta ja opetusta on uhannut alasajo useissa suomalaisissa yliopistoissa. Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry asettuu tukemaan Antiikintutkimuksen verkoston ja Helsingin yliopiston antiikintutkimuksen opiskelijoiden ainejärjestö Symposion ry:n tavoitetta säilyttää antiikin materiaalisen kulttuurin opetus Suomessa.

Lue lisää
hallitus jäsenyys opiskelijaedustaja opiskelijat työelämä vaikuttaminen yhteisö