Museologian seminaari järjestetään tänä vuonna teemanaan Tulevaisuuden museota rakentamassa. Seminaariin etsitään nyt puhujia kulttuuriperinnön kanssa työskentelevistä alan ammattilaisista ja opiskelijoista. Seminaaria järjestävä Corpus ry kannustaa puhujia kertomaan kulttuuriperintötyön arjesta omasta näkökulmastaan - myös opiskelijoiden puheenvuorot museoiden tulevaisuudesta ovat tervetulleita!

 

Seminaari pidetään 20.-21.4.2023 Jyväskylän Seminaarinmäellä.

Tulevaisuuden museota rakentamassa

Elämme muutosten aikaa ja yhteiskunnassamme myös museo elää ja kehittyy työpaikkana, millainen museo tulevia kulttuuriperintötyön ammattilaisia odottaa? Monen muun toimijan tavoin museot ja muut kulttuuriperinnön kanssa toimivat tahot joutuvat tarkastelemaan toimintatapojaan ja ottamaan toiminnassaan huomioon ajankohtaisia teemoja, kuten digitalisoituminen, taloudelliset haasteet, väestön ikääntyminen ja kestävä kehitys. Jo museorakennukset, joista suurta osaa ei ole alunperin suunniteltu museoiksi, voivat luoda työn tekemiseen haasteita, mutta toisaalta myös mahdollisuuksia museokokemuksen rakentamiseen.

 

Ilmoittaudu puhujaksi 1.3.2023 mennessä

Puheenvuoroja seminaariin toivotaan seuraavista pohdinnoista:

  • Museorakennus - Miten rakennuksen historia ja arkkitehtuuri vaikuttavat museon toimintaan, esteettömyyteen/saavutettavuuteen ja työn toteutumiseen? Miten niitä hyödynnetään yleisötyössä tai muussa toiminnassa? Millaisia merkityksiä ja mahdollisuuksia sijainti tuo museotoiminnalle?

  • Museo - ja kulttuuriperintötyö - Miten työturvallisuus ja työergonomia työympäristössä otetaan huomioon tulevissa museo- tai kulttuuriperintöhankkeissa? Millaista yhteistyötä muistiorganisaatioiden välillä on? Miten taloudelliset muutokset vaikuttavat museo - ja kulttuuriperintötyön tulevaisuuteen? Millaiset vaikutukset etenevällä digitalisaatiolla on tulevaisuuden kulttuuriperintötyöhön?

  • Kestävä kehitys - Miten kestävää kehitystä toteutetaan ja edistetään museo - ja kulttuuriperintötyössä sekä ekologisesta, taloudellisesta, sosiaalisesta että kulttuurisesta näkökulmasta?

  • Museoalan ikärakenteen muutos - Kuinka eläköityminen näkyy museokentällä? Miten varmistaa museotyön laatu pienemmällä työyhteisöllä, kun tulevat sukupolvet ovat toistaan pienempiä? Miten hiljainen tieto siirtyy tuleville kulttuuriperintöammattilaisille?

  • "Uusi museosukupolvi" - Millainen on työllistymisnäköala valmistumisen jälkeen? Millaista yhteistyötä nykyään ja tulevaisuudessa museoiden, kulttuuriperinnön kanssa toimivien tahojen ja opiskelijoiden välillä on? Miten tehdä museosta ja kulttuuriperintöalasta vetovoimaisempaa?

  • Jokin muu? Ehdota rohkeasti!

Ehdotuksia puheenvuoroista pyydetään 1.3.2023 mennessä.

Puheenvuoron pituus on 20-30 minuuttia ja niiden yhteyteen on lisäksi varattu aikaa kysymyksille ja keskustelulle. Seminaarin pääasialliset kielet ovat suomi ja englanti. Puheenvuoroehdotuksen abstraktin pituus on n. 250 sanaa, ja sen tulee olla Word- tai PDF-tiedostona.

 

Seminaari ottaa mielellään vastaan myös ehdotuksia paneeleihin, työpajoihin ja interaktiiviseen työskentelyyn. Ehdotuksissa tulee käydä ilmi:

  • tapahtuman tyyppi

  • tapahtuman nimi

  • lyhyt abstrakti (n. 250 sanaa, tiedostomuoto Word tai PDF)

  • järjestäjät

  • työpajan/paneelin kesto (maksimissaan 90 minuuttia)

  • kenelle suunnattu

  • tarkoitus, tavoitteet ja päämäärät

  • erityistarpeet/tarvittava laitteisto

 

Puheenaiheiden ehdotukset sekä seminaariin ja puheenvuoroihin liittyvät kysymykset voi lähettää osoitteeseen museologianseminaari@gmail.com

 

Jyväskylän yliopiston musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen museologian oppiaineen opiskelijoiden järjestämä vuotuinen Museologian seminaari järjestetään nyt 27. kerran. Sen taustalla on Corpus ry, joka on museologian, taidehistorian, taidekasvatuksen ja kirjallisuuden ainejärjestö. Yhteistyökumppaneina seminaaria ovat järjestämässä Museoalan ammattiliitto MAL ry ja ICOM Suomen komitea ry.

 

Lisätietoja seminaarin verkkosivuilla.

Valtakunnallisia museologian seminaareja on järjestetty Jyväskylässä vuodesta 1996 lähtien. Niiden tarkoituksena on vahvistaa museologian oppiaineen asemaa ja arvostusta museo- ja kulttuurialalla, pitää yhteyttä alan toimijoihin sekä edistää museologian opiskelijoiden työllistymismahdollisuuksia. Seminaarien ainutlaatuinen piirre on, että ne ovat opiskelijavoimin järjestettyjä.

Museoalan ammattiliitto on ollut alusta alkaen mukana tukemassa seminaaria.

Ajankohtaista

Kuva kannettavan tietokoneen näytöstä, jossa käynnissä Teams-kokous

Suojattu: MALn vuosikokous – hallitushakijat esittelyssä!

Kirjoittajalta MAL | 19.4.2024

Otetta ei näytetä, koska artikkeli on suojattu.

Lue lisää

Vastaa kyselyyn työstä vaikean historian parissa!

Kirjoittajalta MAL | 17.4.2024

Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ja Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry selvittävät historian parissa työskentelevien ammattilaisten kokemuksia vaikeiden historiallisten aiheiden käsittelystä museotyössä ja historiantutkimuksessa. Kyselyyn voi vastata 17.4.-12.5.2024 välisenä aikana.

Lue lisää
Henkilö kirjoittaa kannettavalla tietokoneella

Jäsenten ääni kuuluviin – MALn jäsenblogi

Kirjoittajalta MAL | 9.4.2024

MALn jäsenblogi on jäsenten oma kanava, jolla voi jakaa ajatuksia ajankohtaisista työelämän ilmiöistä. Aiheena voi olla monipuolisesti museo- ja kulttuuriperintöalan ammattilaisen tai alalle kouluttautuvan työelämään tai arkeen liittyvät kysymykset. Kaikki jäsenet ovat tervetulleita kirjoittamaan jäsenblogiin.

Lue lisää

Kiinnostaako museo- ja kulttuuriperintöalan edunvalvonta? Hae MALn hallitukseen!

Kirjoittajalta MAL | 28.3.2024

Hallituksen jäsenenä olet jäsenistömme äänitorvi. Hallituksessa pääset näköalapaikalle käsittelemään museo- ja kulttuuriperintöalaa ravistelevia ajankohtaisia työelämä- ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Pääset sparraamaan edunvalvonta-asioita muiden hallituslaisten ja MALn toimihenkilöiden kanssa sekä myös osana laajemman ammattiyhdistysverkoston ja kattojärjestö Akavan Erityisalojen toimintaa.

Lue lisää
Yhdistelmätehtävät ovat kuntien kulttuurialan asiantuntija- ja esihenkilötehtävien ongelmana -teksti vihreällä taustalla

Yhdistelmätehtävät ovat kuntien kulttuurialan asiantuntija- ja esihenkilötehtävien ongelmana

Kirjoittajalta MAL | 20.3.2024

Oripään kunta julkaisi rekrytointi-ilmoituksen, jossa haettiin alle 3 000 euron kuukausipalkalla kirjastonjohtajaa vastuunaan kirjasto-, museo- ja kulttuuritoimi, kunnan markkinointi, maahanmuuttotyö sekä hyvinvointilautakunnan esittelijän tehtävät. Rekrytointi kuvastaa yleistymässä olevaa yhdistelmätehtävien ongelmaa.

Lue lisää
Mies lapioi kolikoita

Kulttuurista leikkaamalla ei pelasteta Suomen taloutta 

Kirjoittajalta MAL | 8.3.2024

Valtiovarainministeriö on julkaissut ehdotuksensa valtiontalouden kehyksiksi vuosille 2025–2028. Kulttuurin ja taiteen määrärahat ovat jälleen leikkausten kohteina. Kaavailtujen leikkausten osuus on valtion kokonaisbudjetissa marginaalinen, mutta niiden merkitys alan kasvulle, työllisyydelle ja saavutettavuudelle on puolestaan valtava. 

Lue lisää
Vihreällä taustalla Kansallisgallerian TES-neuvottelut käynnissä.

Neuvottelut Kansallisgallerian työehtosopimuksesta alkoivat 28.2.

Kirjoittajalta MAL | 1.3.2024

Kansallisgallerian työehtosopimus on voimassa 31. maaliskuuta saakka. Sopimuksen piiriin kuuluu noin 300 Kiasmassa, Ateneumissa ja Sinebrychoffin taidemuseossa työskentelevää henkilöä.
Kansallisgallerian työehtosopimuksesta neuvotellaan helmi–maaliskuussa.

Lue lisää
Kuvakooste kevään joogakuvista

Virkistystä kevääseen: jooga- ja rentoutushetkiä jäsenille (etänä)

Kirjoittajalta MAL | 1.3.2024

Myös tänä vuonna pääsemme virkistymään kevään etäjoogan äärellä. Tarjoamme jäsenetuna neljä etäyhteydellä toteutettavaa rentoutus- ja hyvinvointihetkeä, joiden toivomme tuovan virkistystä ja iloa kevääseesi!

Lue lisää
Helmikuun uutiskirje, piirros kaupunkitaloista ja sananostoina aiheita

Helmikuun uutiskirje julkaistu!

Kirjoittajalta MAL | 23.2.2024

Helmikuun jäsentiedote on lähetetty jäsenille sähköpostiin 23.2. Olethan saanut omasi? Aiheina muun muassa uudet jäsenedut eli MALn jäsenaamut ja työhyvinvointia tukeva palvelu eli lainattava äänenvahvistin.

Lue lisää

Suomi tarvitsee antiikintutkimustaan

Kirjoittajalta MAL | 19.2.2024

MAL:n hallituksen jäsen Uula Neitola avaa kirjoituksessaan antiikintutkimuksen merkitystä ja asemaa tieteenalana Suomessa – sekä syitä sille, miksi antiikin kulttuuriperinnön tutkimusta ja opetusta on uhannut alasajo useissa suomalaisissa yliopistoissa. Museo- ja kulttuuriperintöalan ammattiliitto MAL ry asettuu tukemaan Antiikintutkimuksen verkoston ja Helsingin yliopiston antiikintutkimuksen opiskelijoiden ainejärjestö Symposion ry:n tavoitetta säilyttää antiikin materiaalisen kulttuurin opetus Suomessa.

Lue lisää
ammattilainen hyvinvointi muodonmuutos museoala museologia museologiaseminaari opiskelijat oppiminen seminaari työelämä verkostoituminen