Saamiemme tietojen mukaan Turun yliopisto suunnittelee mittavia leikkauksia etnologian oppiaineeseen. Pahimmillaan tämä ajaisi Turussa alas koko arvostetun etnologian oppiaineen, varoittavat Akavan Erityisalat ja Museoalan ammattiliitto.

 

Akavan Erityisalat ja Museoalan ammattiliitto vaativat etnologian professuurin säilyttämistä Turun yliopistossa. Museoalan ammattiliittoon tulleiden tietojen mukaan yliopisto suunnittelee osana säästötoimia, ettei etnologian oppiaineeseen palkata uutta professoria, kun nykyinen professori Helena Ruotsala jää eläkkeelle.

- Pahimmillaan tämä tarkoittaa koko oppiaineen alasajoa Turun yliopistossa. Syventäviä opintoja ei voida enää järjestää eikä graduja tai väitöskirjoja ohjata. Tämä jättää nykyiset perustutkinto- ja jatko-opiskelijat pulaan. Pääaineopiskelijoita etnologiassa on yli 40 ja aktiivisia jatko-opiskelijoita 22, kertoo Museoalan ammattiliiton opiskelija-asioista vastaava järjestökoordinaattori Tuulia-Tuulia Tummavuori.

"Pahimmillaan tämä tarkoittaa koko oppiaineen alasajoa Turun yliopistossa."

Etnologian alasajo Turun yliopistolla olisi kova isku koko tieteenalalle. Etnologiaa voi opiskella Suomessa neljässä yliopistossa, mutta jo nyt yhdessä näistä professorin tehtävää ei hoida kukaan.

- Etnologia antaa välineitä käsitellä monia aikamme suuria kysymyksiä, kuten esimerkiksi maaseudun murroksen, nuorisotyön ja maahanmuuton haasteita. Tässä maailmantilanteessa etnologian oppiaineen toimintaedellytysten heikentäminen on todella lyhytnäköistä, toteaa Museoalan ammattiliiton toiminnanjohtaja Katariina Mäkelä.

Yliopistolla ihmetellään, miksi suosittuun ja arvostettuun pää- ja sivuaineeseen halutaan jälleen tehdä leikkauksia. Turun yliopiston etnologian oppiaineesta lakkautettiin yliopistolehtorin tehtävä kaksi vuotta sitten.

- Oppiaineessa on professorin lisäksi jäljellä enää yksi yliopisto-opettaja. Kenelle professorin tehtävät voisi enää siirtää, kysyy Akavan Erityisalojen lakimies Anna Zibellini.

- Tampereen yliopistolla henkilöstövähennykset johtivat siihen, että jäljelle jääneen henkilökunnan työtaakka kasvoi kestämättömällä tavalla. Korkeakoulutus ei saa perustua sille, että yliopiston henkilökunta tinkii omasta hyvinvoinnistaan, jotta opiskelijat saisivat tarvitsemansa ohjauksen ja tuen, Zibellini sanoo.

Museoalan ammattiliitto ja Akavan Erityisalat toivat jo joulukuussa esille huolensa siitä, millaisiin leikkauksiin Turun yliopiston 17.11.2022 käynnistyneissä muutosneuvotteluissa päädytään.

- Huolemme kulttuuriperinnön tutkimuksen ja koulutuksen asemasta oli aiheellinen: mittavien leikkausten kohteeksi näyttää nyt joutuvan Turun yliopiston etnologian oppiaine, liitot toteavat.

Etnologia tutkii kulttuurillisia ilmiöitä ja niin aineellista kuin aineetonta kulttuuriperintöä, ja monet oppiainetta opiskelleet työllistyvät museoalalle.

 

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Katariina Mäkelä,
Museoalan ammattiliitto MAL ry
Puhelin: 040 7747 620
Sähköposti: katariina.makela@museoalanammattiliitto.fi

Järjestökoordinaattori Tuulia-Tuulia Tummavuori,
Museoalan ammattiliitto MAL ry
Puhelin: 040 554 7983
Sähköposti: tuulia-tuulia.tummavuori@museoalanammattiliitto.fi

Työmarkkinalakimies Anna Zibellini,
Akavan Erityisalat,
Puhelin: 040 537 5107
Sähköposti: anna.zibellini@akavanerityisalat.fi

Turun yliopiston ulkokuva
Kuva: Turun yliopisto, Noora Mela

Ajankohtaista

Turun yliopiston ulkokuva

Akavan Erityisalat ja Museoalan ammattiliitto: Etnologian professuuri Turun yliopistossa säilytettävä

Kirjoittajalta MAL | 19.1.2023

Saamiemme tietojen mukaan Turun yliopisto suunnittelee mittavia leikkauksia etnologian oppiaineeseen. Pahimmillaan tämä ajaisi Turussa alas koko arvostetun etnologian oppiaineen.

Lue lisää
MALn symbolikuva, salmiakki, hannunvaakuna, tähti

Vapaaehtoistyö ei saa vääristää työmarkkinoita

Kirjoittajalta MAL | 12.1.2023

Museoalan ammattiliitolta kysytään säännöllisin väliajoin ohjeistusta museoissa tehtävään vapaaehtoistyöhön. Julkaisemme uudestaan MALn kannanoton vapaaehtoistyöstä.

Lue lisää
Kuopion Joulutori

Joulukuun jäsenkirje lähetetty sähköpostissa!

Kirjoittajalta MAL | 23.12.2022

MALn vuoden viimeinen jäsentiedote on lähetetty jäsenille sähköpostiin 23.12.2022. Rauhallista joulun aikaa!

Lue lisää
prosentti ja käsi jäsenmaksuprosentista

Jäsenmaksut 2023 – prosentti laskee!

Kirjoittajalta MAL | 22.12.2022

Museoalan ammattiliiton vuoden 2023 jäsenmaksut. Prosentuaalinen jäsenmaksumme laskee!

Lue lisää
Jouluinen vihreä kuva

Toimistomme on suljettu joulun ajaksi 22.12.-5.1.

Kirjoittajalta MAL | 22.12.2022

Toimistomme on joulun vietossa 22.12.2022-5.1.2023 välisen ajan. Myös Akavan Erityisalojen toimisto on suljettu 23.12. sekä viikon 52. Jäsenpalvelun chat ja tyosuhdeneuvonta@akavanerityisalat.fi toimivat tänäkin aikana.

Lue lisää
Ihnisjoukko peukut pystyssä - suosittelen!

Suosittele jäsenyyttä

Kirjoittajalta MAL | 20.12.2022

Suosittele MALn jäsenyyttä kollegallesi ja saatte molemmat lahjakortit! Kampanja-aika 27.12.22 – 31.1.23.

Lue lisää
Tiilirakennus Porissa

Akavan Erityisalat ja Museoalan ammattiliitto: Kulttuuriperintöalan koulutus Turussa ja Porissa turvattava

Kirjoittajalta MAL | 20.12.2022

Kulttuuriperintöalan koulutuksen tulevaisuus Turussa ja Porissa huolestuttaa Museoalan ammattiliitoa. – Pelkäämme, että leikkuri iskee museo- ja kulttuuriperintöalalle elintärkeisiin koulutusohjelmiin Turun yliopiston muutosneuvotteluissa.

Lue lisää
lomake graafinen

Palkkakysely 2022 museoalan ammattilaisille

Kirjoittajalta MAL | 5.12.2022

Museoalan ammattiliitto selvittää alan palkkatietoja edunvalvontatyön tueksi. Kysely on suunnattu kaikille työssäoleville museo- ja kulttuuriperintöalan ammattilaisille. Sinun ei tarvitse olla MALn jäsen voidaksesi vastata kyselyymme.

Voit vinkata kyselystä myös kollegallesi.

Lue lisää
Luottamusmies

Muutoksen keskellä on aika vaikuttaa

Kirjoittajalta MAL | 5.12.2022

Luottamusmies on työpaikalla se tärkeä ihminen, jonka puoleen voit kääntyä työelämän ongelmatilanteissa. Luottamusmies ratkoo asioita yhdessä työnantajan kanssa, avaa suunsa muidenkin puolesta ja vie eteenpäin työehtojen hyvää toteutumista.

Lue lisää
Marraskuun uutiskirjeotsikot

Marraskuun jäsenkirje julkaistu!

Kirjoittajalta MAL | 21.11.2022

Marraskuun jäsentiedote on lähetetty jäsenten sähköpostiin 17.11. Aiheina mm. apurahahaku, lausuntomme Kulttuurin tulevaisuustyöryhmän raportin ehdotuksiin seuraavalle hallituskaudelle, aluetapahtumien päivämääriä ja tietoa yksityisten museoiden henkilöstöedustajille.

Lue lisää
alanarvostus ammattilainen etnologia fm kansatiede koulutettu koulutus koulutuspolitiikka kulttuuriperintö maisteri mal moniosaaja museoala palkka säilytettävä